125 g suhkrut (1,5 dl)
300 g nisujahu (5 dl)
1 tl küpsetuspulbrit
200 g toasooja võid
1 muna
Täidis:3 dl vaarikamoosi või kreegimoosi või ploomimoosi
Glasuur:250 g tuhksuhkrut (4 d)
3-4 sl vaarika- või arooniamahla
Sega kuivained omavahel, lisa toasoe või. Näpista segu puruseks. Lisa muna ja sega kiiresti ühtlaseks. Rulli tainas küpsetuspaberil ahjuplaadi suuruseks. Küpseta koogipõhja 175-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni põhi on kuldkollane.
Lõika soe põhi kaheks ja määri üks pool moosiga. Tõsta teine tükk peale. Lõika kook kandilisteks tükkideks ja lase jahtuda.
Tooni tuhksuhkur mahlaga. Määri märja noa abil kookidele.
Fotol olevad koogid on toonitud aroonia- ja astelpajumahlaga.
See on tõsiselt hea kook :P...ostame seda igapäev Comarketist 8-/...nii et kes ple saand...andke tuld ;)! Kõike paremat... H2H
jep
see on tore ja hea kook, minu lemmik;)
männiku poest saab paremat aleksandrikooki kui comarketist;)
see on lihtsalt liiga hea kook;) parim:P
Mina olen korduvalt seda kooki juba teinud ja maitseb suurepäraselt. Teen ka sama retsepti järgi. Ja seda kooki on nii lihnte teha ja valmib ka kiiresti.
väga hea kook on! suhteliselt lihtne teha ka. kasutasin punasesõstramoosi-sobis suurepäraselt. ise teeksin aga järgmine kord samast taigna kogusest veidi suurema koogi-jäi nagu pisut liiga paks...moosi läks mul ka vähem ja glasuuri tegin tuhksuhkru ja kakaoga...aga ka siin oli seda 4 dl suhkrut pisut liiga palju...
Siinse retsepti järgi tehtud aleksandrikook on ülimaitsev, pehme, parajalt magus, väga mõnus!
Vot mina ei saa aru, kuidas siinsetel retsepti kiitjatel õnnestus see kook valmis teha järgides täpselt etteantud retsepti? Proovisin ka teha ja järgisin väga täpselt retsepti, aga kook tuli kohutav käkerdis. Ei küpseta esimest päeva, nii et minu algajaoskustes ka viga olla ei saa. Ahjuplaat oli just nii suur kui ette oli antud, aga kook sai ilmselt liiga paks, sest jäi, ma arvan, liiga suurest või sisaldusest keskelt täitsa pehme ja jube rasvane, nagu oleks toores. Seda aga veel kaheks lõigata mul küll ei õnnestunud. Lõikasin siis pooleks ja panin ühe poole teise peale, vahele määrides veel kuldaväärt maasikatoormoosi. Koogi ääred läksid jahtudes krõbedamaks, aga keskelt ikka vedel mis vedel. Ma ei hakanud klasuuri tegemagi, sest selle käkerdise tegemiseks läks nagunii kallist kraami liigagi palju raisku. Nii et enne ostan poest selle koogi, kui et hakkan seda tulevikus veel kunagi tegema. Võid on selles koogis ilmselgelt liiga palju ja ise arvan, et sellepärast mul kogu kook untsu läkski, või on koogi retseptis midagi väga valesti. Üleüldse ei mõista, kuidas saab süüa kooki, mille kätte võtmisel näpud rasvast nõretavad???? Poe kook nüüd küll selline pole, pigem on põhi biskviit, mis mõnusalt suus sulab.
Kulla sügavalt pettunud - kahju, et Sul kook untsu läks! Koogiplaati ei tulegi kaheks kihiks lõigata (seda pole ju retseptis kuskil öeldud?), vaid kaheks ühesuuruseks tükiks ja need siis teineteise peale asetada (st valmis kook tuleb poole väiksem, kui ahjuplaat).
Retsepti järgisin kuni moosini ehk vahele panin jõhvika-õunamoosi. Jäin igati rahule, kuigi jah, eriti tihti nii magusat kooki ei söö.
Kook tuli väga magus ja üsna rasvane - peale tüki söömist on ikka kõht päris ääreni täis :) Eelistan pigem poe Aleksandrikooki, mis on veidi kuivem ja kõvem.
Minu laste lemmikkook. Mulle endale ka lapsena maitses, aga nüüd ma seda ei ostaks kohvikust ka siis, kui mitte midagi muud valida ei oleks. Kuna vaarikamooside ja hapude mooside varud on selleks aastaks otsas, tegin ploomimoosiga. Järgmine kord teen jõhvikamoosiga ja suvel ka kindlasti vaarikatoormoosiga. Kook on väga magus, kuid mis mulle aga väga meeldib on see, et kook seisab värskena üsna pikka aega. Päris mitmeks päevaks jagus meile sellest ühest plaaditäiest ning ei olnud karta, et kook vanaks läheks enne kui ta ära süüakse.
Vaatamata oma lihtsusele kuulub see kook meie lemmikute hulka. Tassi kohvi kõrvale maitseb lausa imeliselt. Kohvi maitse tasakaalustab hästi koogi magusust. Valmib lihtsatest komponentidest ja valmistamine ei nõua ka erilist meisterlikkust. Kasutasin mustikamoosi.
Seda maitsvat kooki tegin viimati isa soovil jaanipäevaks. Tegemist on suurepärase ja ajatu klassikaga, mis maitseb kõigile :)
Tegin eile esmakordselt seda kooki ja väga hästi tuli välja, välja arvatud see, et pealmine kiht natukene purunes kui ma üritasin seda esimese kihi peale tõsta. Katsin aga praod glasuuriga ja maitset see ju ei seganud. Maitse oli see täitsa õige nagu poest ostetud kookidelgi.
Väga hea ja lihtne kook (taina tegin köögikombainis). Vahele panin astelpajuželeed ja pealt katsin astelpajumarjadest pressitud mahlaga (+200 g tuhksuhkrut, rohkemat ei pidanud vajalikuks). Astelpaju hapusus sobib koogile väga hästi. Ja noh, missugune isuäratav värv! Kuna minu küpstusplaat on üsna suur (40x35cm) sain head õhukesed põhjad. See kook on minu meelest parim alles paari päeva pärast kui moos on kenasti põhjadesse imbunud.
Maru soovitas mõned aastad tagasi, vist Eesti Naise sabas, teha seda kooki kreegimoosi ja justnimelt sellega. Huvitav, kas on teada, kas keisrile pakuti just vaarikakeedisega?
Mina tean ka, et Aleksandrikook tehakse kreegimoosiga :)
Mina ei tea, kuidas see kook saab mitte välja tulla. Ise olen köögis kõige haledam küpsetaja ilmselt terves maakonnas vähemalt, aga esimest korda tegin kaaluga, nii et kõik kaalusin nagu öeldud oli. Kõik tuli super hästi välja. Just praegu tegin seda teist korda, ilma kaaluta, ja samamoodi, väga maitsev. Väga hea retsept:)
mul on ka üks retsept kus võid ei ole kasutatud. kuna ma ei ole kumbagi retsepti kasutanud, siis siit ka küsimus, et milleks see või sinna sisse? praegu sellele mõeldes, tundub, et või on liiast ja teeb massi kuidagi rasvaseks... Ja küpsetajana ei ole ma kindlasti mitte algaja. küpsetan väga tihti, kuid siin just antud retsepti puhul jääbki või arusaamatuks. Aleksandri kook on kergelt mure, selline biskviidi laadne...
Kerstin, Aleksandrikook ei ole ju biskviidilaadsete kihtidega, ikka selliste veidi kõvemade-muredamate liivatainalaadsete kihtidega ju?
Grossipoest saab ka väga häga head aleksandrikooki! Iga kord kui suvel Kunda randa lähme, käime Grossipoest läbi ja ostame. Lihtsalt SUPER!
Kas keegi seletaks mõistet- ahjuplaadi suurune?
nii suur nagu on ahju plaat
tere maailma köike parem kook
Ma duunisin ka ise:
Kuna kokkamine on mu nõrgim külg, siis esimene kord läks metsa... Kook lagunes ...
...see kook tuli Eestisse mitte soome kaudu nagu mainitakse siin...vaid NSVL ajal juba ja naabrite juurest kaua aega tagasi. Täidiseks on originaalis ploomi povidlo. Soomes võidi teda siis valmistada aga mida üldse Soome siia puutib.
Muideks, kui seda Soomes juba 1814. aastal valmistati, siis kuidas see NSVLiit siia puutub?
Kahjuks tuli meil veidike koledavõitu.
Tegin ka mõni aeg tagasi sellesama retsepti järgi, ainult et jahuks oli toortatrapüül. Natuke muredam kui nisujahuga, aga täiesti Aleksandrikook. :D Vahele määrisin vaarika toormoosi.
Sai ka esimest korda ära proovitud.. vahele sai kirsi moos.
Minu aleksandrikook:
Nii hea retsept olen ise küll veel laps aga isegi minul tuli välja.
täiega hea aga põhi jäi liiga õhuke
Aleksandrikook
Aleksandrikooki armastatakse Eestis ja Lätis, aga ka meie põhjanaabrite soomlaste juures. Aleksandri kooke valmistati Soomes esmakordselt 1814. aastal, kui keiser Aleksander I Helsingis käis. Lätis on koogi nimeks Alexander torte.