Läti pekipirukad

Väikesed pärmitainapirukad suitsupeekoni-sibulatäidisega (tuntud ka kui pīrāgi ehk speķa rauši).

Kogus
u 40 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

500 g nisujahu

25 g värsket pärmi või 1 pakk kuivpärmi

1 tl suhkrut

1 tl soola

3 dl sooja vett (u 42 C)

1 dl mahedamaitselist õli

Täidis:

400 g suitsutatud peekonit või suitsuliha

2 parajalt suurt sibulat

musta pipart

Määrimiseks:

lusikatäie veega lahti klopitud muna

Valmistamine

Sega kausis soe vesi, suhkur, sool, siis lisa pärmiga segatud jahu* ning sõtku ühtlaseks. Sõtkumise lõpupoole lisa õli. Kata tainapall puhta köögirätikuga ning lase soojas tuulevaikses kohas umbes tund aega kerkida.

Täidise jaoks haki suitsuliha ja sibul väikesteks kuubikuteks, maitsesta hoolikalt pipraga.

Kui tainas on kerkinud, siis jaga see umbes kolmeks. Rulli iga tainaports kergelt jahusel laual õhukeseks ning lõika 10 cm läbimõõduga ketasteks. Aseta igale tainakettale supilusikatäis täidist ning vormi pirukaks, suru servad tugevasti kokku. (Tainaribad suru uuesti kokku, rulli lahti ja vormi ka neist pirukad).

Aseta valmis pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kerkima (umbes veerand tundi). Pintselda pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni pirukad on pealt kuldsed.

Võta ahjust välja, tõsta kaussi või alusele ning kata pealt rätikuga. Lase veidi jahtuda (rätikuga katmine aitab pirukatel pehme püsida).

Nipid:

  • Kui kasutad värsket pärmi, siis mudi ja murenda see sõrmede abil jahusse, ikka kohe täitsa peenikeseks puruks. Kuivpärm sega lihtsalt jahuga (kuivpärmi kulub pakike). Kui tunned end kindlamini pärmi vähese vedelikuga vedeldades, siis võid nii teha :)
  • Olen näinud ka versiooni, kus kuumad pirukad pintseldati üle kange magusa kohviga ja siis lasti jahtuda.
  • Samuti võib täidisesse segada umbes pool teelusikatäit jahvatatud köömneid.
LISA KOMMENTAAR

Kris
postitatud 18.11.2015 15:34

Retsept ütleb, et värsket pärmi 25g ja kirjelduses on kuivpärm?

Pille
postitatud 18.11.2015 18:43

Kris, aitäh tähelepanu juhtimise eest, kirjutasin selle retsepti all täpsemini lahti.

Anne Vetsais
postitatud 19.03.2017 21:10

Käisin vanasti tihti lätis ja mulle meeldisid need pirukad väga!

Virve Ellamaa
postitatud 27.11.2019 10:14

Olen söönud, väga maitsvad!

Riina Nepste
postitatud 23.08.2021 08:03

Pekikuubikutele lisasin keedetud muna, soola, pipart, küüslauku ja sibulat.