Mida teha keedetud munadest?

Siis, kui pühad läbi saavad, vaatab vaagna pealt vastu palju toredalt värviliseks saanud keedumune. Mõned suuremad, mõned pisemad, laigulised ja täpilised. Osad neist said ju koksitud ja söödud, aga paljud jäid vaagnale iluks.

Kuna keedumuna säilib söömiskõlbulikuna umbes nädal aega (ja sedagi siis, kui külmkapis hoida), peaks lähipäevadel keedumunad ju ära tarvitama. NB! söögiks kasuta vaid neid mune, mis looduslike värvidega värvitud said!

Aga mida keedetud munadest valmistada? Nami-Nami annab nõu:

Kõige lihtsam on keedetud munad võileivale panna. Võib valmistada võileiba, kus muna ongi peategelane, või lisada muna harmoonilisse kooslusesse juustuga. Hästi klassikaline on leivakattena munavõi valmistamine. Viimase retsepte on Nami-Namis päris mitu: klassikaline munavõi, munavõi suitsujuustuga, kodujuustu-munavõi.

Muna võib väga edukalt kasutada ka koos teiste maitsvate komponentidega - hästi huvitav on näiteks heeringakaaviar Hans Välimäki moodi.

Teine suhteliselt lihtne aga maitsev viis keedumunade kasutamiseks on teha täidetud mune. Olgu siis klassikalisel kujul sinepiga maitsestatud munad, juustukreemiga täidetud munad, lõbusate jänku käpajälgedena kaunistatud munad või tuunikalaga täidetud munad - oma lemmiku leiab Nami-Namist igaüks!

Toekama roa valmistamiseks tasub keedumunad salatisse hakkida. Klassikalise kartulisalati sisse on ilmselt iga perenaine keedumuna pannud. Aga muna sobib ka kurgi-makrasalatisse panna, rosoljes kasutada või muna-hernesalatis kasutada.

Ja muna sobib ka korraliku õhtusöögi valmistamiseks. Valmista homme näiteks mõnus riisiroog kedgeree, kuhu nii mõnegi muna sisse pista saad. Või valmista karri-porruteki all olevaid keedumune. Päris mitu muna saad ära kasutada viikingite munavormi või keedetud munadest gratääni valmistamise.

Muna sobib ka supi sisse! Proovi näiteks maitsvat suitsuheeringasuppi.

Muna sobib teatavasti ka paljude pirukate koostisesse. Tee pisikesi vürtsikilupirukaid või põnevat kulebjaakat lõhega. Ülimaitsev on ka Reikebi ranna kilupirukas!  Ka sellesse tuunikalapirukasse on mitu muna ära peidetud, proovi järgi!

Põnevaid roogi, kuhu keedumunad sisse ära peidetud, on lisaks pirukatele ka teisi: valmista näiteks kamararulaadi või tee mõnusaid vutimunadega šoti üllatusmunePikkpoiss munaga on toekas ja hea argiõhtusöök, mis maitseb lastele. Miks mitte seda homme valmistada!   

Kui nüüd eelnevalt loetletud retseptides paar-kolm välja valida, saab kindlasti pühade ajal kogunenud keedumunad maitsvalt ära söödud! Vali oma lemmikud välja ning asu kokkama!

Loo autor läheb igatahes täidetud mune valmistama :)

Loe veel:

Artikkel ilmus 2016. a. märtsis

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 09.04.2023 15:49 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Merilin
postitatud 28.03.2016 11:38

<p>Niisama hommikusöögiks kulub mune ohtralt ja meil ärasöömisega probleemi pole, aga lisaks koorekastmega salatitele meeldib mulle sektoriteks lõigatud mune panna toorsalatile. Mitte siis sellele riivitud juurikatest variandile, vaid mõnel lehtsalatil baseeruvasse. Eriti hästi passib muna salatisse näiteks koos tuunikala, suitsukala, praepeekoni või külma ahjuliha viilakatega - saab väga toeka eine.</p> <p>Ja röstleib majoneesi või ürtidega toorjuustu, tšilli ja oliiviõliga grillitud pommuviilu, rukola ja munapoolikutega on mu vaieldamatu lemmik!</p>