Tiina Abikokk 2012-09-17 22:36:47 |
Lõuna ajal kausike salatit (1), vahepeal kaks õuna (2) õhtul suur taldrikutäis seene-oarooga (4). Ehk enam-vähem tuli välja. Kui lõunasöögi kartul ka arvesse läheb, siis igal juhul 5.
Minu jaoks on hirmus raske neid peotäisi või veel hullem, gramme arvutada. Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2012-09-17 22:59:37 |
Ma panen siia võrdluseks kõrvale brittide soovitused - kuna see kampaania oli aktiivne juba siis, kui ma alles Šotimaal elasin, siis mu nägemus on pigem britilik (ja erineb päris mitmes olulises punktis TAI propageeritud kampaaniaga, aga no see on teine teema). Ma tegin mõned punktid "rasvaseks", sh smuutisid-mahlu-kartuleid-kaunvilju puudutavad teemad. NB! Need võivad erineda TAI soovitustest!!! 5 A DAY: WHAT COUNTS? Almost all fruit and vegetables count towards your 5 A DAY, making it easier than you may think to get your recommended amount each day. Fruit and vegetables don’t have to be fresh to count as a portion. Nor do they have to be eaten on their own: they also count if they're part of a meal or dish. A wide variety [b][/b] To get the most benefit from your five portions, eat a wide variety of fruit and vegetables. What counts towards 5 a Day? The following count towards your 5 A DAY: Fresh fruit and vegetables. Frozen fruit and vegetables. Tinned or canned fruit and vegetables. Buy the ones tinned in natural juice or water, with no added sugar or salt. Dried fruit, such as currants, dates, sultanas and figs. Fruit and vegetables cooked in dishes such as soups, stews or pasta dishes. A glass (150ml) of unsweetened 100% fruit or vegetable juice. Juice counts as a maximum of one portion a day, however much you drink. That's mainly because juice contains less fibre than whole fruits and vegetables. Smoothies. A smoothie containing all of the edible pulped fruit and/or vegetable may count as more than one portion but this depends on how it's made. Smoothies count as up to a maximum of two portions per day. . Beans and pulses. These only count as one portion a day, no matter how many you eat. That's because they contain fewer nutrients than other fruits and vegetables. Fruit and veg in convenience foods, such as ready meals and shop-bought pasta sauces, soups and puddings. Some ready-made foods are high in salt, sugar and fat, so only have them occasionally or in small amounts. You can find the salt, sugar and fat content of ready-made foods on the label. Do potatoes count towards 5 A DAY? Potatoes are a vegetable, but they don't count towards your 5 A DAY. [i][/i] Potatoes are classified nutritionally as a starchy food. That’s because the main nutrient in potatoes is starch (carbohydrate). Also, when eaten as part of a meal potatoes are generally used in place of other sources of starch, such as bread, pasta or rice. Other vegetables that don’t count towards your 5 A DAY are yams, cassava and plaintain: they are also usually eaten as starchy foods. However, other root vegetables such as sweet potatoes, parsnips, swedes and turnips do count toward your 5 A DAY, because they are usually eaten in addition to the starchy food part of the meal. While potatoes don’t count towards your 5 A DAY, they do play an important role in your diet. They are a great choice of starchy food, particularly if they are not cooked in too much salt or fat. They are a good source of energy, fibre, B vitamins and potassium. Although potaoes don’t contain much vitamin C compared to other vegetables, in Britain we get a lot of our daily vitamin C from them because we eat so many. | |
Ilse Abikokk 2012-09-17 23:27:26 |
! Hommikul sõin tomativõileiba 2 Kui hapukurk läheb arvesse siis lõunaajal oli just see salatiks, 3 mitu õuna olen täna ära söönud. Niiet täna päris 5 täis ei saa. Ahjaa kodust õunamahla olen ka paar klaasi täna joonud. Arenemisruumi on:) | |
Põrnikas Abikokk 2012-09-17 23:29:57 |
Tänud, Pille! Üritasin just "Sööme ära" lehelt mingit sarnast kokkuvõtet leida, aga ei jäänudki silma. Just kartulid ja oad tekitasin küsimusi. Muidu on nii, et hommikuse muna kõrvale hunnik lehtsalatit peedi, naeri, tomati ja kurgiga (1), lõunase kala kõrvale röstitud kõrvits, põldubade, porgandiribade ja tomatiga (2), lisaks olen joonud värsket õunamahla (3) ja söönud ploome ja toorest porgandit (4); õhtusöögiks saab olema midagi ülejäänud röstitud kõrvitsast, tõenäoliselt tomati ja lehtsalatiga (5). Aga ega see viie kokkusaamine vist igapäevaselt nii lihtne olema ei saagi, täna kuidagi juhtus selline lõuna plaanis olema. | |
Liisi Abikokk 2012-09-18 00:12:44 |
Teemast inspireerituna tegin kohe lõunaks köögivilja-piimasuppi (1), vahepeal sõime lapsega kahepeale mõned ploomid (2), õhtuks ahjukala kõrvale ahjutomatid ja hapukurgisalat (3). Nüüd olen söönud veel 1 õuna (4) ja ootan ploomikoogi küpsemist, aga seda täna vist enam ei söö. Homme pingutan rohkem ;) | |
Sasha Abikokk 2012-09-18 00:15:50 |
Jeerum, kartulid ei loegi! Peab siis minema ja õuna võtma. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-09-18 00:26:23 |
Ma leidsin TAI ühest varasemast kampaaniast veidi konkreetsema loetelu:
Kui suur on üks portsjon?
Üks portsjon on umbes 1 peotäis.
[b][/b]
Üks portsjon köögivilju annab ligikaudu 25 kcal ja see on näiteks:
100 g köögivilju (kas värskelt, keedetult, aurutatult või rasvata hautatult)
80 g keedetud kaunvilju
2 dl köögiviljamahla
1 dl köögivilju roa koostisosana või rasvaga valmistatult (vormiroad, vokiroad, supid, rasvaga valmistatud hautised)
1 dl köögiviljahoidist (nt marineeritud kurk, merikapsas, letšo, konserveeritud tomatid)
300 g seeni (valmistatud rasvata)
[/i]
Üks portsjon puuvilju-marju annab ligikaudu 40–70 kcal ja see on näiteks:
100 g värskeid puuvilju või marju
15 g kuivatatud puuvilju või marju
1 dl puuvilja- või marjamahla
2 dl puuvilja- või marjanektarit
1 dl kompotti (mõõduka suhkruga)
1 dl puuvilju või marju roa koostises (kissell, tarretis, küpsetised)
[i] ILSU:
Läheb arvesse küll, Ilsu ;)
Eelmise (üle-eelmise?) TAI kampaania ja brittide lähenemise suurim erinevus oligi selles, et NHS (ehk siis Suurbritannia tervishoidusüsteem National Health Service) rõhutas väga, et kui päevas süüa viis suurt tomatit, läheb see ikka vaid 1 portsjonina arvesse, 5 klaasi õunamahla samuti - TAI luges neid eraldi ühikutena. Britid rõhutasid vajadust mitmekülgselt toituda, TAI eeldas, et pikema perioodi jooksul saad vajalikud vitamiinid jm kätte ka siis, kui teed vaid tomatipäevi või porgandipäevi. Samuti jäi minu jaoks arusaamatuks, kuidas lubati neid 5-kleepse kleepida nt ühe kodumaise tootja nektaritele ja mahlajookidele, kus marjamahla osakaal oli minimaalne, suhkru ja vee oma kõrge. UK-s rõhutati, et vaid täismahlad loevad, kõiksugu nektarid ja mahlajoogid aga mitte.
Kui hapukurk läheb arvesse siis lõunaajal oli just see salatiks |
|
Tsheburashka Abikokk 2012-09-18 00:46:48 |
Hommikukohupiima peal oli üks nektariin. Lõunases kinoasalatis oli teine nektariin. Õhtusöögiks oli terong balado (küpsetatud baklažaaniviilud tomatikastmes) ja baklažaani-rosinahautis rukolapadjal. Sealt tuli kokku kaks väikest baklažaani, 1 tomat ja veel natuke üht-teist (rukolat, sibulat). Hetkel on söömisel üks suur kuldrenett :) 5 tuli kokku küll. | |
Triin28 Abikokk 2012-09-18 01:02:03 |
Tänane tulemus on minul üsna niru. Saia vahel olid mõned viilud marineeritud kurki ja salatileht. Kõik. Et natukenegi asi parem paistaks, sõin koju tulles kohe ühe õuna ja kolm ploomi :) | |
Blondie Abikokk 2012-09-18 01:24:21 |
1 püreeritud kõrvits koogi täidisena (tsipa koore ja munaga + õhuke muretainakoorik, aga põhiliselt ikka vaid kõrvits) 2 värske salat lõunal prae juures 3-5 ühepajatoit köögi- ja kaunviljadest (kaalikas,lillkapsas,porgand,aeduba) | |
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 > >> |