Võtame kokaraamatud kasutusse!

Zoozi
Abikokk
2009-01-02 20:33:47
Spidur:
Eva:
Zoozi:
Veel leidsin ühe kummalise raamatu,mille olemasolust polnud ma teadlik-Tagasipöördumine taevase Isa toidu juurde (Tervistav menüü) 1992 a
Aga mis see raamat endast kujutab ikkagi? :)
pakun, et see Tagasipöördumine taevase isa toidu juurde on miski toortoitlaste raamat.
Tutvusin lähemalt selle raamatuga ja 10 punkti Spidurile!:)

Zoozi tegemised

Ragne
Abikokk
2009-01-03 08:32:44
Ka minul on, nagu Pillelgi kaks vihikut käsitsikirjutatud kokaraamatuid (need siis minu vanaema omad), Need mul ka ausalt öeldes päris tihedas kasutuses. Sobrasin aga veidi ringi ja vanimaks kokaraamatuks oli: Keedu- ja majapidamisraamat 1937, pärineb minu vanaemalt. Tõeliselt kena paks nahkkaantega raamat, mille lehed on armsalt kolletunud :)

www.kokkama.ee

Frieda
Abikokk
2009-01-03 18:41:57
Vaatasin oma riiuli ka läbi. Kvalifitseerusid: 1. Adeline Tannbaum, Keedu- ja majapidamisjuht (1933) 2. Moodne perenaine (1937) 3. Olga Kesk, Toit on tervis (1938) Võtan siis käsile kõige vanema. Lehitsesin seda pisut ja reaktsioon - kui hea raamat! - juba tolleaegne keel on väärt lugemist.

Söömine on ainus töö, mis toidab

Kristjan
Abikokk
2009-01-03 19:06:33
Puhusin siin Eva innustusel ka ühelt vanalt kokaraamatult tolmu maha.
Eva
Abikokk
2009-01-03 19:11:14
Oh, teil on kõigil tõeliselt vanad ja väärtuslikud raamatud... jään siis huviga ootama, mis nendes põnevat kirjutatakse!

http://www.perenaine.ee/

Eva
Abikokk
2009-01-04 18:57:49
"Roosõielised Linda Petti köögis" - 1992 a. väljaanne. Ostsin ühest vanaraamatu poest vanalinnast ja kapiriiulile ta ununes... Tsiteerides autorit - raamatu vastu peaks huvi teravnema ka neil, kes hoobilt ei taipa, milliseid loodusande meile seekord toiduks pakutakse - tekitas raamatu pealkiri pisut segadust, kuid sisukorda vaadates oli selge pilt, millega tegu. Raamatus on esindatud meile tuntuimad maasikad-vaarikad, kirsid-ploomid, õunad-pirnid, aga ka köögis vähetuntumad viljad nagu kibuvits ja roos, pihlakas, toomingas, nii retseptide kui lühitutvustuste kujul. Pirni kohta räägib raamatu autor, et see vitamiinide ja mineraalainete sisalduselt eriti silma ei paista. Valisin retseptiks pirni-kohupiimasuflee. Siinsete suflee retseptidega tutvudes pani pisut imestama, et jahu ei sisaldu selles retseptis üldse. Tegin väikestesse vormidesse (erinevalt retseptist) tulid hästi õhulised, kerkisid imeilusaks, kuid oh häda, kui ahjust välja tulid, siis vajusid kokku sekundite jooksul. Seega on pildi puhul tegemist kiirpassipildiga :) Retsept: 400 g puhastatud pirne, 5 muna, 1 tl riivitud sidrunikoort, soola, 250 g kohupiima, pool klaasi suhkrut, 100 g hapukoort, võid, riivsaia. Kohupiim segada koore, maitseainete ja pirnitükikestega, lisada suhkruga hõõrutud munakollased ja vahustatud munavalged. Segu valada võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud vormi, panna ka pinnale võitükikesi. Küpsetada 200 kraadi juures ca 45 minutit, kuni roog on pealt kuldkollane. --- Väikeste vormide puhul oli küpsemisaeg 20 minutit. Mina tegin poole kogusest ja sain 5 väikest sufleed. Kokkuvõttes tervislik, lihtne ja maitsev magustoit. Usutavasti teen sellest raamatust veel mõned toidud, näiteks mandlipiim ja mandlikook - mida ka siinses foorumis prantsuse köögi teema all kirjeldati. Kõige imelikum tundus raamatus roog nimega "kirsid nuudlirõngas" - nuudlite keskele pannakse kirsimoosi ja süüakse! Ennekuulmatu :)

Bunnygirl79
Abikokk
2009-01-04 20:57:26
Nii tore teema, hiljuti olin sunnitud ühe riiuli juurde ostma, et kogu mu kokaraamatute kogu ära mahuks, aga kui aus olla, siis eks nad rohkem ruumitäiteks vist ole :). Vaatasin oma varanduse üle, ja minu kõige vanemaks raamatuks osutus M.Eesmaa, A.Küüsver, S.Masso "Valik toiduretsepte" aastast 1965. Pärineb tõenäoliselt Uuskasutuskeskusest. Lehtitsen läbi ja valin midagi, head ikka :P.

http://bunnygirl79.blogspot.com

Tiina
Abikokk
2009-01-05 13:38:50
Küpsetasin pirukaid raamatust Koka-raamat 1331 söögi-valmistamise õpetusega / Väljaandja Jaan Koor, tegelik kokk (1900). Jaan Koori ja tema raamatute kohta saab rohkem lugeda siit. Sain kasutada koguni nelja retsepti :) Kõigepealt pärmitainas, mille valmistamine pole saja aastaga üldsegi muutunud. Toop rõõska piima, natukene soola ja veerand naela võid tehakse kastruli sees vähe soojaks, kallatakse kausi sisse, pandakse sinna juures 5 kop. eest press-pärmi ja segatakse, kuni pärm sulab. Nüüd lisatakse sinna juurde nii palju Moskwa ehk teist nisupüüli jahu, et sitke tainas saab. Teiseks hapud kapstad piruki tarvis, mille puhul ma natuke valskust tegin, sest mul olid õlles hautatud kapsad juba valmis. Kapsale lisasin vaid musta pipart ja kaks keedetud, kooritud ja peenikeseks lõigatud muna. Kolmandaks Suur kapsta piruk kalaga, mille juures oli öeldud, et selle retsepti järgi võib ka hapukapsta pirukit teha. Tainas tuli rullida plaadi suuruseks nelinurgaks, selle keskele plaadi pikkune ja poole plaadi laiune kord kapstaid panna, ääred munaga teha ja lüüa üle kapsaste ja pealt munaga määrida. Kuna tainast oli veel, tegin ka õuna pirukid. Õunaviiludele segada juurde peenikest suhkrut, peenikeseks tõugatud kaneeli ja nelgi pulbrit ja vähe sula võid. Tainatükid rullitakse õhukeseks, pandakse iga tüki pääle hää jagu neid õunu, lüüakse siis see tainas üle nende õunade, määritakse päält toore munaga ja küpsetatakse praadi- ehk leiwa-ahjus pikkamisi pruuniks ja küpseks. Tegin pool kogusest, sest selle raamatu kogused on ikka korralikule taluperele mõeldud :) Enamus koogiretsepte algab nii: Pandakse kausi sisse 1 nael tuhksuhkrut, 10 terwet muna ja 2 muna kollast ning õerutakse puulusikaga arwata tund aega ühele poole. Soola lisatakse selles raamatus aru järele ja suhkrut mao järele. Maitsesid nagu ühed korralikud pärmitaignapirukad kunagi. Mulle tulid vanaema tehtud piirakud meelde. Hapukapsaga ma pole varem pirukaid teinud, tekstuurilt olid nagu kapsapirukad, aga maitse oli hapukas. Ehk oleks võinud tainast vähem ja täidist rohkem olla, aga see maitse asi :)

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Eva
Abikokk
2009-01-05 13:56:01
Tiina:
Teiseks hapud kapstad piruki tarvis, mille puhul ma natuke valskust tegin, sest mul olid õlles hautatud kapsad juba valmis. Kapsale lisasin vaid musta pipart ja kaks keedetud, kooritud ja peenikeseks lõigatud muna.
Hapukapsatäidisega pirukad kõlavad küll huvitavalt...
Tiina:
Soola lisatakse selles raamatus aru järele ja suhkrut mao järele.
Päris hea :)

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-01-05 14:11:33
Eva:
Tiina:
Teiseks hapud kapstad piruki tarvis, mille puhul ma natuke valskust tegin, sest mul olid õlles hautatud kapsad juba valmis. Kapsale lisasin vaid musta pipart ja kaks keedetud, kooritud ja peenikeseks lõigatud muna.
Hapukapsatäidisega pirukad kõlavad küll huvitavalt...
Tiina-Tiinake, muljeta sellest hapukapsapirukast siin hapukapsateemas ka - pirukast kui ideest oli seal juba ju juttu!

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>