Proua Simpson Abikokk 2009-01-01 12:43:16 |
Üks kindel retsept on hea mõte. Aktiivsemad võiks tõesti iga nädal ühe teha, aga vähemaktiivsemate jaoks oleks vist iga kuu üks retsept kergem. | |
Eva Abikokk 2009-01-01 13:23:54 |
Tere ja head uut aastat! :) Ma arvan, et kes on laisk, võib laisk edasi olla ja kellel on mahti, hakaku aga pihta nii tihti või harva kui tahab :) | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-01-01 13:29:52 |
Üks variant "teemade" osas on veel selline, et moderaator pakub välja mingi "ebamääraselt konkreetse" raamatu. Nt: - kõige vanem kokaraamat riiulis - kõige uuem ostetud raamat riiulis - mingi rahvusköögi raamat - viimati kingiks saadud raamat - jne jne Mul jätkub neid kõiki, nii et olen käpp :) | |
Spidur Abikokk 2009-01-02 08:54:15 |
kõige vanem kokaraamat riiulis tundub minu jaoks küll põnev teema. | |
Eva Abikokk 2009-01-02 14:26:16 |
Tore, kuulutan siis jaanuarikuuks välja sellise ühiskokkamise, kus osavõtjad on oodatud võtma riiulilt sellise vähekasutatud kokaraamatu, mis on kõige vanem (väljastamise kuupäev), sealhulgas eestikeelne, ja sealt ühtteist paremat järgi proovivad. Vaatasin ka oma kogu järele ja selleks raamatuks kvalifitseerus esiteks Salme Masso "Laste kokaraamat" (1983), aga kuna küpsised-kohupiimaga stiilis magustoit ei tundunud piisava väljakutsena valisin "Roosõielised Linda Petti köögis" (1992). Raamatus on retseptid grupeeritud erinevate meil kasvavate viljade järele, näiteks maasikas, vaarikas, murakas, jne aga ka mandel, pihlakas ja ebaküdoonia. Ostsin selle raamatu aasta tagasi ühest second-hand poest, maksis 30 krooni. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-01-02 14:39:42 |
Eva:
Väga vahva teema :) Sinu roosõieliste raamat kõlab põnevalt - ma pole seda näinudki!
Ise haarasin riiulist väikese portsu vanu kokaraamatuid. Kõige vanemad oleksid Kristjani vana-vanaema käsitsikirjutet Köögi-raamad 1890 (lausa kolm vihikukest), aga kuna need on käsikirjalised, siis jätan hetkel kõrvale.
Sõelale jäävad need kolm vanimat trükitud raamatut:
Kartowli kokk ehk õpetus, kuda kartowlidest 125 rooga walmistada wõib. Üks kasuline köögiraamat Eesti neidudele ja perenaistele. Kirjutanud neiu Helena. (Rakwere 1893) ['Avastasin' paarkümment aastat tagasi vanaema kapiriiulist ja paarkümmend aastat tagasi proovisin sealt ka ühte retsepti. Loodan, et see ei disklahvi mind :)]
Praktiline käsiraamat kookide küpsetamiseks (Kokku seadnud Therese Vitismann Tallinnas 1931, Hind 20 senti) [ostsin u. aasta tagasi antiigipoest]
Praktiline perenaine. Neljas parandatud ja täiendatud trükk (Adeline Tannbaum, Tallinna 1930, Hind 20 senti) [ostsin u. aasta tagasi antiigipoest]
Muide, foorumis on ka teema vanad kokaraamatud, kui keegi retseptitestimisväliselt tahab sõna võtta (ma juba võtsin)..
Tore, kuulutan siis jaanuarikuuks välja sellise ühiskokkamise, kus osavõtjad on oodatud võtma riiulilt sellise vähekasutatud kokaraamatu, mis on kõige vanem (väljastamise kuupäev), sealhulgas eestikeelne, ja sealt ühtteist paremat järgi proovivad. |
|
Tiina Abikokk 2009-01-02 14:52:53 |
Hohoo! Mul on riiulil kolm vähekasutatud kõige vanemat kokaraamatut :D
Kõigepealt Signe Donneri Daani Kokaraamat (1924), millest ilmus 2005 aastal ka uus faksiimiletrükk. Minul on originaalist säilinud vaid osa.
Teiseks: Kodune Kokk (1913?) - Tulus majapidamise ja kokaraamat : Lihtsad, odavad, maitsvad toidud ja ka piduroad : Hannoveri kokakoolis läbi proovitud ja Amsterdamis, Hannoveris ja Leipzigis esimeste auhindadega kroonitud õperaamat.
Kolmandaks: Koka-raamat 1331 söögi-valmistamise õpetusega / Väljaandja Jaan Koor, tegelik kokk (1900).
Nendest ja muudest vanadest kokaraamatutest on juttu ka Rahvusraamatukogu lehel. Minu omad pärinevad vanaemalt.
Mul on selline tunne, et ma võin olla kauges teismeeas sealt mõne retsepti teinud, aga pigem siiski lugesin neid niisama. Eks ma siis katsu sellest Jaan Koori raamatust midagi leida. Uhh. Edu mulle! :P
Eva:
Minu üks lemmikraamatutest! Ta nii mõnusasti kirjutab ja olen sealt ka päris mitu retsepti järgi proovinud. valisin "Roosõielised Linda Petti köögis" (1992). Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Zoozi Abikokk 2009-01-02 15:06:44 |
Mina leidsin sellised raamatud: 1. Kalatoidud Jaan Välimaa 1966 a 2. Kohupiimatoidud A. Klais, M. Klais 1968 a 3. Makaronitoidud J. Lindpere 1970 a Veel leidsin ühe kummalise raamatu,mille olemasolust polnud ma teadlik-Tagasipöördumine taevase Isa toidu juurde (Tervistav menüü) 1992 a Võtan siis käsile vanima, Kalatoidud :) | |
Eva Abikokk 2009-01-02 16:20:51 |
Tiina:
Minulgi selle raamatu 2005.a. trükk olemas ja täiesti kasutamata seni seisnud... Kuigi see on mind inspireerinud ise martsipani tegema.
Kõigepealt Signe Donneri Daani Kokaraamat (1924), millest ilmus 2005 aastal ka uus faksiimiletrükk. Minul on originaalist säilinud vaid osa. Tiina:
Hmm, milliseid retsepte oled sealt teinud?
Eva:
Minu üks lemmikraamatutest! Ta nii mõnusasti kirjutab ja olen sealt ka päris mitu retsepti järgi proovinud.valisin "Roosõielised Linda Petti köögis" (1992). Zoozi:
Aga mis see raamat endast kujutab ikkagi? :)
Veel leidsin ühe kummalise raamatu,mille olemasolust polnud ma teadlik-Tagasipöördumine taevase Isa toidu juurde (Tervistav menüü) 1992 a |
|
Spidur Abikokk 2009-01-02 17:35:10 |
Eva:
Mul ka see Kartowli kokk ilmselt kõige vanem.
pakun, et see Tagasipöördumine taevase isa toidu juurde on miski toortoitlaste raamat.
Zoozi:
Aga mis see raamat endast kujutab ikkagi? :)Veel leidsin ühe kummalise raamatu,mille olemasolust polnud ma teadlik-Tagasipöördumine taevase Isa toidu juurde (Tervistav menüü) 1992 a |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 > >> |