Piparkoogid: ostetud ja isetehtud piparkoogitainas, piparkoogimajad jm

Liisi
Abikokk
2011-12-19 22:04:13
Tiina:
h_s:
Tegin täna esimest korda elus piparkoogitainast (Nami-nami jõulupiparkookide retsepti järgi) ja olin nii elevil, et panin esimese plaaditäie juba õhtul ahju, kuigi õpetuses kästi vähemalt üks päev oodata. Tainas tuli ootamatult hele, aga ahjust väljusid väga ilusad ja mõnusalt krõbedad piparkoogid. Nii et aitäh retsepti eest! Mõned küsimused aga - esiteks pidin ma jahu umbes 1.5-2 dl rohkem panema, sest antud kogusega sõtkuma (nii oli retseptis nõutud) asudes jäi mul umbes pool kilo tainast käte külge ja lahti ma seda ilma jahuta ei saanud. Hiljem kommentaaridest lugesin, et piparkoogitainas peabki vedelam jääma. Ehk võiks minusuguste rumalate jaoks lahti kirjutada, millise konsistentsiga tainas lõpuks olema peab - ma eeldasin, et ma peangi saama kohe normaalse piparkoogitaigna. Teine asi - pisikestele sööjatele mõeldes panin ma natuke vähem maitseained, sest kartsin, et muidu jääb nende jaoks liiga piprane. Esimene ports oli aga natuke liigagi lahja. Kas see maitse seistes muutub? Ja kui ei, kas siis on mingi võimalus sinna maitseaineid veel juurde segada? Ma nagu mäletaks, et ema lisas lapsepõlves poetaignale küll igasuguseid asju. Ja lõpuks - huvitavalt kombel oli siirupis olev sool minu jaoks väga tuntav ja natuke (ebameeldivalt) üllatav. Võibolla prooviksin seetõttu tulevikus ise siirupit teha.
Mina panen ka pisut rohkem jahu, aga no nii peotäie-kaks, et päris voolav ei oleks. SÕtkumine jah eriti ei õnnestu, pigem sihuke sõrmede vahel muljumine :) Siirupi-võisegu on ju taina tegemise ajal soe ja külmas taheneb, nii et külmikust tuleb hiljem ikka kõva tükk tainast välja. Seistes muutub maitse tugevamaks, nii et oota veel veidi. Santa Maria maitseaine (kui sa seda kasutasid) annab päris piprase tulemuse.
Mina segan alguses puulusikaga, lõpus miksri taignakonksudega läbi. Kohe küll piparkooke tegema ei saaks hakata, sest tainas on väga pehme. Kui kiire on, siis panen taigna tunniks sügavkülma, aga kõige parem on ikka lasta üleöö seista.

Liisi Blogi

Silja
Abikokk
2011-12-20 10:12:22
Mina segan algusest lõpuni (Pille jõulupiparkookide)taigna taignakonksudega. Saab ilusti segatud. Aga juurde ei pane jahu- kui ta külmas taheneb ja maitsestub siis on ta lõpuks suht kivikõva ja enne tegemaasumist on tükk tegu, et kausist ports taigent rullimiseks kätte saada... Soovitan rohkema jahu asemel lasta taignal külmas laagerduda. Maitset mu jooksul otseselt palju rohkem juurde ei tule (pigem maitseaine ühtlustub imbudes igalepoole vms) - olen proovinud lühamalt ja pikemalt seisnud taignaga. Kuumas vürtsid niikuinii "avanevad" ja maitset tuleb ikka vastavalt maitseaine kogusele.

Lavendlimesi.blogspot.com

Marju
Abikokk
2011-12-20 12:21:39
Jah, pole mina ka jõulupiparkoogitainasse jahu rohkem pannud, või kui siis pool peotäit. Tainas jääb üsna kleepuv ja lusikaga segatav, kätega vist oleks tõesti keeruline. Siis lükkan taina kausist kilekotti ja kilekotti külmkappi. Hiljem on tainas rullitav ja lõigatav ja igati tiptop.
Ullike
Abikokk
2011-12-20 12:22:42
Pole ammu siin käinud...ja nüüd ei mäleta enam kus midagi leida võis. Ehk oskate aidata? Olen kunagi teinud piparkoogtorti, milles kasutasin hapukoort. Praegu Nami retsepte vaadates on aga kõik tordid vahukoorega. Ehk keegi oskab aidata?

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Dee
Abikokk
2011-12-20 12:34:51
Tere Ullike. Ma sain otsinguga 2 vastet. Pealkiri: piparkoogitort, sisaldab aineid: hapukoor. Äkki kumbki nendest on Su otsitu: http://nami-nami.ee/otsing.php?begin=&val=piparkoogitort&retseptid=on&action=search&liik=-1&tahtpaev=-1&valmistusviis=-1&kaik=-1&rahvuskook=-1&vs=16 ?
Ullike
Abikokk
2011-12-20 12:49:47
Tänud Dee! Aga kumbki pole ikka õige. Hapukoor käis piparkoogi kihtide vahele - niipalju ma mäletan. Ja sedagi, et tegemist oli üli-ülilihtsa tordiga. Koguseid ainult tahtsingi täpsustada. No kui ei leia, pole ka midagi - teeme loominguliselt :D - vaevalt, et asi päris prügikastis lõpetab:D Häid jõule kokkajatele! P.S. mälusähvatus: retsept polnudki pärit Namist, vaid Toidutarest :D

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Silx
Abikokk
2011-12-20 12:59:50
Minu tavapärane piparkoogitort on ka vahukoorega (mitte väga magusaga).. Kihtide vahele hoopis hapu pohla v jõhvikamoos ja peale siis natukene vahukoort ja mandariinilõike. Ahhh omnommm!

Gastronautilised äpardused We ate the food, we drank the wine Everybody having a good time

Muzi
Kokaõpilane
2011-12-20 22:47:37
Mul on mure. Jahutopsikute lugemine läks segamini ja panin piparkoogitaignasse kogemata 1 liitri asemel 1,4-1,6. Loomulikult ei jäänud pehme kleepuv tainas vaid pigem muretaigna moodi näeb välja. Mis sellest välja võiks tulla? :( Tegin muidu neid Jõulupiparkooke nami-nami varamust. Esimene kord tulid hästi välja, teine nüüd läheb aia taha.
h_s
Kokaõpilane
2011-12-20 23:56:30
Liisi:
Tiina:
Mina panen ka pisut rohkem jahu, aga no nii peotäie-kaks, et päris voolav ei oleks. SÕtkumine jah eriti ei õnnestu, pigem sihuke sõrmede vahel muljumine :) Siirupi-võisegu on ju taina tegemise ajal soe ja külmas taheneb, nii et külmikust tuleb hiljem ikka kõva tükk tainast välja. Seistes muutub maitse tugevamaks, nii et oota veel veidi. Santa Maria maitseaine (kui sa seda kasutasid) annab päris piprase tulemuse.
Mina segan alguses puulusikaga, lõpus miksri taignakonksudega läbi. Kohe küll piparkooke tegema ei saaks hakata, sest tainas on väga pehme. Kui kiire on, siis panen taigna tunniks sügavkülma, aga kõige parem on ikka lasta üleöö seista.
Aitäh! Järgmine kord olen targem. Ja tundub, et see uus tegu tuleb varsti ette võtta, sest täna sai enamik tainast juba otsa. Ja need piparkoogid on ikka nii head :)
Pille
Nami-Nami peakokk
2011-12-21 08:38:20
Muzi:
Mul on mure. Jahutopsikute lugemine läks segamini ja panin piparkoogitaignasse kogemata 1 liitri asemel 1,4-1,6. Loomulikult ei jäänud pehme kleepuv tainas vaid pigem muretaigna moodi näeb välja. Mis sellest välja võiks tulla? :( Tegin muidu neid Jõulupiparkooke nami-nami varamust. Esimene kord tulid hästi välja, teine nüüd läheb aia taha.
Võid proovida veidi pehmet võid juurde sõtkuda, aga üldiselt vist saad nüüd piparkoogimaitselised muretainaküpsised ja mitte need rabedad mõnusad piparkoogid :D Poolteist korda rohkem jahu on poolteist korda rohkem jahu, nii et tekstuur on üsna sassis.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

<< 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 >>