Seened ja nende kasutamine köögis

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-09-19 21:43:52
Raporteerin, et Tallinna Keskturul oli täna müügil erinevaid puravikke, kaseriisikaid, kuuseriisikaid, männiriisikaid, kukeseeni, musti torbikseeni ja kollakaid kukeseeni e. lehterkantarelle. Valik võttis lausa silme eest kirjuks!! Ostsin paarsada krammi lehterkukeseeni..
Zapxpxau:
Tädi tõi mulle tavalisi kukekaid, kollakaid kukeseeni ja siis noid lehterkukeseeni.
Su tädi käis vist ka Tallinna Keskturul? :D
Zapxpxau:
Aga seal on ka mõned alt poolt hallid, üleni sümmeetrilise ümmarguse mütsiga. Oleks nagu kukeseen, aga pole 100% kindel ka. Kas pisemad isendid võivad olla ümmargused kaarja äärega nagu nööbid?
Mul on siin üks suur pilt väikestest kukeseentest (noist harilikest), ehk on abiks? Aga need on ikka alt kollased..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2009-09-20 11:26:31
Pille, mis hindadega neid seeni müüdi, kui Sa mäletad.
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-09-20 13:22:44
Seenekas:
Pille, mis hindadega neid seeni müüdi, kui Sa mäletad.
Vaatasin ainult torbikute hinda - tagumisel platsil 100 krooni, eesmisel 75 krooni. Ma sisenesin turule tagantpoolt ja ostsin seened kihku-kähku ära :O

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Zapxpxau
Postitusi: 1409
Abikokk
2009-09-20 20:01:46
Usin tädi müttas täna jälle metsas :) ja tõi natuke trompet-kukeseeni (Cantharellus infundibuliformis) ja terve suure hunniku võipuravikke. Mida teha, seeneuputus on suur, kas võipuravikud kõlbavad marineerimiseks?

Zap*

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2009-09-20 21:06:22
Zapxpxau:
Usin tädi müttas täna jälle metsas :) ja tõi natuke trompet-kukeseeni (Cantharellus infundibuliformis) ja terve suure hunniku võipuravikke. Mida teha, seeneuputus on suur, kas võipuravikud kõlbavad marineerimiseks?
Mina marineerin neid küll. Ainult, kuna siin eelnevalt juhiti tähelepanu, et see seen on ainult tinglikult söödav... Meie sööme neid küll kogu perega. Mu Euroopa sõbrad väidavad eri riikides niikuinii, et neil on ainult mõned söödavad seened metsas kasvamas, milles ma väga sügavalt kahtlen. Iirimaa tuttavad väitsid, et neil kasvavat vaid kaks söödavat seent nende suurel "saarel". :D No ei oska selliseid avaldusi kuidagi tõsiselt võtta.
Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2009-09-29 11:42:30
Ma lubasin eespool veinimarinaadi retsepti lisada, kuid tee, mis tahad, ei suuda üles leida. Küll aga avastasin raamatust "Hull seente järele", Sinisukk, aastast 2003, 776 (!) lehekülge, järgmise retsepti. Ise pole proovinud, kui keegi katsetab, andke teada, kuidas oli. Valge veiniga maitsestatud seened. 200 g häid värskeid seeni, nt kukeseeni/kupatatud riisikaid 1/2 dl kuiva valget veini 1/2 dl oliiviõli soola ja musta pipart Kasuta vaid seenekübaraid. Puhasta need, vajadusel loputa üle ja lase kuivada. Lõika seenekübarad õhukesteks viiludeks ja pane kaussi. Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga, lisa õli ja vein, sega kergelt. Lase 3-4 tundi külmkapis seista, siis pane kaanega suletavatesse klaaspurkidesse, nii säilivad seened külmkapis paar päeva. Serveeri ihatoitude kõrvale või lisa salatitesse. Samas on palju retsepte piirituseäädikaga. Pean tunnistama oma võhiklikkust ja küsima, mis see on ja kust seda saab? Samuti, et mille poolest see erineb muudest äädikatest? Lisasin küsimuse siia, sest mu internet jupsib ja teemade vahetus on paras mure.
Netcat
Postitusi: 1930
Abikokk
2009-09-29 13:11:44
Kui juba on juttu seentest ja äädikast korraga, siis mina hakkan täna esimest korda elus männiriisikaid marineerima (perekondlik traditsioon on seente puhul seni vaid soolamist tunnistanud). Käepärast olevad retseptid nii Namist kui "Hoidiste" raamatust näivad tunnistavat vaid 30% tööstuslikku äädikat. Kas mingi veini- või palsamiäädikas ka kõlbab, on keegi proovinud või tuleb väga veider?

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Põrnikas
Postitusi: 435
Abikokk
2009-09-29 13:22:01
mina tegin sel aastal veiniäädikaga. kuidagi teistmoodi matses see marinaad küll, kuigi põhjuseks oli ilmselt siiski see, et kui tavaliselt teen marinaadi tunde järgi siis seekord järgisin mingit retsepti.. et paha küll polnud.. ja teisalt - kui vein seente hoidistamiseks kõlbab, miks siis veiniäädikas ei peaks kõlbama?
Tiina
Postitusi: 1340
Abikokk
2009-09-29 19:00:56
Seenekas:
Samas on palju retsepte piirituseäädikaga. Pean tunnistama oma võhiklikkust ja küsima, mis see on ja kust seda saab? Samuti, et mille poolest see erineb muudest äädikatest? Lisasin küsimuse siia, sest mu internet jupsib ja teemade vahetus on paras mure.
Piirituseäädikas on mingi tõlkevärk jälle - tavaline äädikas on see, ehk mitte veini, õuna, vmt äädikas. Rootsis on see 12%-ne. Kui on rootsi algupära raamat, siis peaks ilmselt meie 30%-st lahjendama.

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2009-09-29 20:12:57
Raamat on soomlaste poolt välja antud juba aastal 1991. Nii - täna leidsin oma vaarikapõõsa alt soomustindiku ja siis läksin kohalikku tindikukohta tšekkama. Oli, aga vähe, see-eest imetillukesed ja armsad. Kavatsen marinaadi panna ja teeksin meelsasti just ühe valge veiniäädikaga retsepti, kuid see veiniäädikas, mis mul on, on mingi suvaline ja üsna vilets. Eks nuputan siis. Lisaks õnnestus mul üles leida meie metsas see ainuke kuusk, mille all kasvasid mullu safransirmikud. Päris hästi orienteerusin kohale. Sain ühe tillukese, mis oli pisitindikutele üsna sarnane ja paar väga ära surnud isendit oli seal veel. Veiniäädikast veel nii palju, et valged ja punased annavad väga erineva marinaadi ja erinevatel seentel olen ma kasutanud vastavalt oma maitsele ja seentemargile erinevaid marinaade. Valgetega on mul rohkem katseid tehtud ja näiteks vilux sobib suht hästi enamasti, carapelliga meeldib mulle vähem. Üks väga vahva oli veel meega maitsestatud eestimaine õunaäädikas, aga seda pole vist juba üle aasta müüa näinud. See on päris pikkade katsetuste tulemus ja tegelikult mugavusest teen enamasti tavalist marinaadi veidi erinevate maitseainetega. Siis tänu oma mehe järjekordsele ratsatrennile metsas, oli mulle täpselt kätte juhatatud koht, kus kasvavad kollakad kukeseened. Hästi mugav, ei pea väga kolama, seda enam, et seenelisi siin jagub. Nii saabusin koju ca 8 kilo seentega. Huvi pärast kaalusin ära. Osa neist lähevad marinaadi selle marinaadi järgi: -1 dl äädikat -2 dl vett -1/2 dl suhkrut 1 spl soola 1 tl sidrunipipart 1 tl rohelist pipart (huvitav, kas purustatult?) see oli 1/2 l lehter-kukeseente kohta ja pärineb raamatust Parimad söögiseened ja maitsvaimad seenehõrgutised, aastast 1999, tõlge soome keelest. Seal on veel mitmeid põnevaid retsepte nende konkreetsete seente kohta, mida soovin katsetada.
<< 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 >>