Seened ja nende kasutamine köögis

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2009-09-01 09:58:51
Sirmik, mis sirmik. Kui sirmikul oleks sapipõis, siis pakuks, et see läks hoolikalt puhastades katki. :D
Romka
Postitusi: 2
Kokaõpilane
2009-09-06 18:35:35
Pille:
.... Aga vot neid kännumampleid ei julge mina korjata. Mul on see Kuulo Kalamehe "400 Eesti seent" ja sealsete piltide järgi ei suuda mina küll kindel olla, et metsas teeksin vahet harilikul kännumamplil (299, hea söögiseen värskelt, jalad kõlbmatud) ja sälk-kollanutil (302, mürgine, põhjustab mao-soolehäiretega mürgistust). Vello Liivi seenepiltide järgi pakuks ma pigem, et Sul on pildil just need viimased (kännumamplil on keskmine osa lihtsalt hele; sälk-kollanutil on keskel oranžikas ala). Kui Sa seent mekid, kas siis on maitselt mahe (=kännumampel) või väga viha maitsega (=sälk-kollanutt). Neid on "meie" Raplamaa metsades küll, aga seni olen korjamata jätnud just eksimishirmu pärast.. Kusjuures hr Kalamehe seeneraamatud hoiatavad hariliku kännumampli ja jahutanuki e. keegeltanuki (antud raamatus nr 298; väga mürgine, põhjustab amanitiinimürgistust) ohtlikku sarnasust, aga need seened näevad üsna erinevad välja. Saa siis pihta :D :O
Olen kännumampleid mitmeid aastaid korjanud ja ka sellel aastal on neid meie kandis rohkelt. Alles nüüd olen näinud hoiatusi, et on väga sarnaseid mürgiseid seeni... Lisaks ülal kirjeldatud seentele on mu meelest pildi järgi suht sarnane ka tutt-külmaseen mida peab kupatama. Kuskilt lugesin et jahutanukas kasvab okspuukändudel aga kännumampel kasekändudel. Need mida mina söön on lisaks kasele ka mahalangenud pehkinud ja sammaldunud leppadel. Täna aga saavad otse pannile need pildil olevad seened, siiamaani elus ja terve :) Siisiki võiks keegi täpsemalt kirjeldada kuidas ära tunda jahutanukat?
Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2009-09-06 20:10:02
Romka:
Lisaks ülal kirjeldatud seentele on mu meelest pildi järgi suht sarnane ka tutt-külmaseen mida peab kupatama. Siisiki võiks keegi täpsemalt kirjeldada kuidas ära tunda jahutanukat?
Romka, meil kasvab tõmmut külmaseent ja põhja-külmaseent. Seda, et neid siin kandis kahte sorti on avastasin ka alles paar aastat tagasi. Märkasin, et on väike erinevus ja siis uurisin. Milline see tutt-külmaseen on? Pole sellest kuulnud. Pildi järgi (400 Eesti seent) tundub jahutanuka ja kännumampli põhiline vahe olevat kübara värvuses (jahutanukal terve kübar ühtlaselt pruunikas, mamplil ALATI toonierinevus äärtel/keskel) ja eoslehekeste kinnitusviisis. Ise vaatan ainult kübara värvi ja kuna ma kännumampli ära tunnen, siis pole muid erinevusi väga täpselt uurinud, kuigi meil kasvab mõlemaid ja ka sälk-kollanutti. Kui nüüd metsas kohtan, siis vaatan täpsemalt ja püüan pilti teha. Kurbusega pean tunnistama, et lähimetsad on muutunud guljaitamiskohtadeks. Eile Padisel käies oli ühe kõrgepingeliini all parkimine nagu linnas tänava ääres. Natuke kurb, sest enamasti tuleb inimestega metsa parasjagu prahti ja paljude arusaam metsast ande saada ise sodi vastu jättes teeb mind mitte ainult kurvaks vaid ka kurjaks. :( Ise kohtusin eelmisel nädalal kodumetsas kahe veidi joodikunäoga venelasega. Üle pika aja sain päris korraliku ehmatuse, sest pilku korjatavatelt seentelt tõstes oli teisel pool puud kaks meest kellel olid niiii pikad pussid, mida nad siis päikese käes välgutasid. Sellised ühelt poolt hammastega ja ihutud. Ma tapaks vist siga sellisega. Suure ähmiga hüüdsin neile rõõmsalt tere, mille peale nad eriti südamlikult oma tinahammastega naeratust naeratasid ja valmistusid pikemaks jutuajamiseks. Siiski vahetasime ainult paar repliiki seente kohta. Ju need pussid tundusid pikemad ja teravamad kui tegelikult olid. :D
Mari-Liis
Postitusi: 593
Abikokk
2009-09-11 17:24:59
Ma polnud 3 nädalat maal käinud. Ja nüüd tulles leidsin õue pealt muru seest sellise imelooma: Niipalju suudan määrata, et sirmik ta on. Mul pole aga varasemast sirmikutega kahjuks kokkupuudet-no pole lihtsalt leidnud. Et too eksemplar aga kasvas keset aeda, tekkis väike kahtlus, et äkki on safransirmiku aedteisend? Jalaalune oli muguljas. Aga viljakeha punaseks ei värvunud (400 Eesti seent järgi peaks safransirmiku aedteisendil viljakeha vigastades minutitega punaseks värvuma). Aedteisendit on seni leitud vaid Saaremaal, ütleb raamat-me oleme Põhjarannikul. No ei tea...Mees juba ütles, et tema igaljuhul ei söö.

Siit nurgast ja sealt nurgast

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2009-09-11 20:49:47
Mul ka mees hoiatab mõne asjaga, et ei söö. Pärast ikka sööb (va. need täkumunad) :D Nüüd sai eile metsast korjatud hiidvöödikuid. Selline kole ja suur ja kärbseseene moodi seen. 400 Eesti seene järgi hinnatav söögiseen. Kohe hakkama maitsma. Puravikke leidsin ka. Täna sain lehterkukeseeni kolm kilekotitäit ja nii suutre kolooniate puhul pole see enam väga lõbus korjamine. Rohkem nagu töö. Aga ei raatsinud jätta ka korjamata, seda enam, et muid seeni suurt polnud.
Martiina
Postitusi: 939
Abikokk
2009-09-13 09:59:23
Eile käisin isaga koos metsas (õed ja mu mees olid liiga laisad, et kaasa tulla :D ). Saagiks kuhi riisikaid, mis jäid maale likku ja väiksem kuhi puravikke, mis said minuga kaasa ja mis nüüdseks on ka juba purki marinaadi alla jõudnud. Puravike üle on väga hea meel, kuna meie kandi metsas neid tavaliselt eriti ei kasva.
Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2009-09-14 12:53:27
Mul ka mees hoiatab mõne asjaga, et ei söö. Pärast ikka sööb (va. need täkumunad) :D Nüüd sai eile metsast korjatud hiidvöödikuid. Selline kole ja suur ja kärbseseene moodi seen. 400 Eesti seene järgi hinnatav söögiseen. Praetult on päris maitsvad. Pildilolevatest suurima läbimõõt oli üle 20 cm. Puravikke leidsin ka. Täna sain lehterkukeseeni kolm kilekotitäit ja nii suurte kolooniate puhul pole see enam väga lõbus korjamine. Rohkem nagu töö. Aga ei raatsinud jätta korjamata, seda enam, et muid seeni suurt polnud.
Maris
Postitusi: 305
Abikokk
2009-09-14 14:35:25
Oi, ma tunnen tõsiselt kaasa kõigile, kes metsast suurte seenekorvidega naasevad. Jõudu puhastamisel! Ise sattusin eelmisel nädalal Raplamaa seenemetsa ja olen siiralt üllatunud, kui erinevad seened seal kasvavad võrreldes minu jaoks harjumuspäraste Võrumaa metsadega. Kukeseen oli ainuke seen, mida ma mõlemal pool olen näinud, teisi Võrumaa seeni Rapla kandis ei kohanud ja vastupidiselt leidsin hoopis lehter-kukeseeni, timpnarmikuid, põdramokki, lambaseenikuid ja hobuheinikuid, mida ma mujal ei ole täheldanud. Kupatamist vajavaid seeni, nagu näiteks võiseeni, ma ei vaevunud korjama. Need jätsin teistele seenelistele. Olin väga rõõmus, et sain oma külmkapiseenevarusid rikastada. (Viimastel aastatel alati sordin seened ära, see annab mitmekesisema valiku toiduvalmistamisel.) Leidsin ka ühe huvitava välimusega imeilusa seene, mille kohta keegi mu tuttavatest midagi öelda ei osanud. See-eest tänases Postimehes on väike pilt samast seenest, mida üks lugeja toimetusele oli saatnud. Tegemist oli maatähe nimelise seenega. Väga huvitav, kel võimalik, otsige see lehenurk üles! (Mina leidsin maatähti tegelikult kümmekond ja nende servad olid veel kübara ääre alla kaardunud -- kohe eriti kaunid.)
Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2009-09-17 23:02:23
Tänane seenesaak oli üks väike korvitäis kasepuravikke ja teine veidi suurem või- ja lambatatikuid. Just need mu sügavkülmast puudusid. Marineerimiseks kõlvanud pisemad seened läksid marinaadi. Muidu oli see konkreetne mets suht seenevaba, veidi kuuseriisikaid oli vaid. Meil pole vihma ka tulnud, see, mis sadas, oli üks pisike sabin hommikul ja teine õhtul. Tundub, nagu seeneaasta hakkaks lõppema. Tavalisi sügisseeni mida me ei korja pole ka eriti. Homme on plaanis vara-varahommikul sõbrannaga rappa pildistama minna, ootan põnevusega, millega see üllatab.
Zapxpxau
Postitusi: 1409
Abikokk
2009-09-19 21:21:53
Tädi tõi mulle tavalisi kukekaid, kollakaid kukeseeni ja siis noid lehterkukeseeni. Aga seal on ka mõned alt poolt hallid, üleni sümmeetrilise ümmarguse mütsiga. Oleks nagu kukeseen, aga pole 100% kindel ka. Kas pisemad isendid võivad olla ümmargused kaarja äärega nagu nööbid?

Zap*

<< 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 >>