Tiitel: Kokaõpilane
2010-08-23 18:33:48 |
Kollakad-kukeseened sellel aastal jälle samades kohtades värskelt tulemas. Tänane saak: Muid seeni väga vähe- üksikud vanad tavalised kukeseened, mõni pilvik ja üks puravikuline. Ei ühtegi kuuseriisikat ega võiseent vms. |
2009-09-06 18:35:35 |
Pille:
Olen kännumampleid mitmeid aastaid korjanud ja ka sellel aastal on neid meie kandis rohkelt. Alles nüüd olen näinud hoiatusi, et on väga sarnaseid mürgiseid seeni...
Lisaks ülal kirjeldatud seentele on mu meelest pildi järgi suht sarnane ka tutt-külmaseen mida peab kupatama. Kuskilt lugesin et jahutanukas kasvab okspuukändudel aga kännumampel kasekändudel. Need mida mina söön on lisaks kasele ka mahalangenud pehkinud ja sammaldunud leppadel.
Täna aga saavad otse pannile need pildil olevad seened, siiamaani elus ja terve :)
Siisiki võiks keegi täpsemalt kirjeldada kuidas ära tunda jahutanukat?.... Aga vot neid kännumampleid ei julge mina korjata. Mul on see Kuulo Kalamehe "400 Eesti seent" ja sealsete piltide järgi ei suuda mina küll kindel olla, et metsas teeksin vahet harilikul kännumamplil (299, hea söögiseen värskelt, jalad kõlbmatud) ja sälk-kollanutil (302, mürgine, põhjustab mao-soolehäiretega mürgistust). Vello Liivi seenepiltide järgi pakuks ma pigem, et Sul on pildil just need viimased (kännumamplil on keskmine osa lihtsalt hele; sälk-kollanutil on keskel oranžikas ala). Kui Sa seent mekid, kas siis on maitselt mahe (=kännumampel) või väga viha maitsega (=sälk-kollanutt). Neid on "meie" Raplamaa metsades küll, aga seni olen korjamata jätnud just eksimishirmu pärast.. Kusjuures hr Kalamehe seeneraamatud hoiatavad hariliku kännumampli ja jahutanuki e. keegeltanuki (antud raamatus nr 298; väga mürgine, põhjustab amanitiinimürgistust) ohtlikku sarnasust, aga need seened näevad üsna erinevad välja. Saa siis pihta :D :O |