Triinp Kokaõpilane 2008-04-15 11:00:29 |
Mina proovisin paar nädalat tagasi Thredahlia õpetuse järgi kodus kreeka jogurtit teha. Ostsin juuretiseks Fage jogurtit. Kraadisin piima ja hoidsin kaussi küpsetusjärgses ahjus teki sees üleöö, aga ikka kuidagi vedel ja veniv ollus tuli välja. Maitse oli küll hea ja mahe, aga tekstuur jättis soovida. Nõrutasin ka pärast, eriti see asja ei parandanud. Peaks uuesti proovima, aga ei kujuta, ette, mida teisiti teha. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2008-04-15 11:03:06 |
Triinp:
Kummaline :( Usun, et mina ja Thredahlia tegime umbes-täpselt samal moel seda jogurtit ja minul ei jäänud kohe kindlasti vedel ega veniv. Kui ikka lusikaga kausist jogurtit võtsin, siis see lusikaauk täis ei valgunud.. Proovin hiljem tarkadest allikatest järgi uurida, miks nii läks..
Mina proovisin paar nädalat tagasi Thredahlia õpetuse järgi kodus kreeka jogurtit teha. Ostsin juuretiseks Fage jogurtit. Kraadisin piima ja hoidsin kaussi küpsetusjärgses ahjus teki sees üleöö, aga ikka kuidagi vedel ja veniv ollus tuli välja. Maitse oli küll hea ja mahe, aga tekstuur jättis soovida. Nõrutasin ka pärast, eriti see asja ei parandanud. Peaks uuesti proovima, aga ei kujuta, ette, mida teisiti teha. |
|
Merilin Abikokk 2008-04-15 13:02:28 |
Ei seisnud piisavalt soojas piisavalt kaua? Enne ahju panekut ümber valades (külma nõusse?) jahtus liiga maha?
Starterit liiga vähe või sai lisamisel kuuma?
Mul on ebaõnnestunus ainult korra ja siis tean, et kõrvetasin piimale lisades jogurti ära, enda hajameelsus. Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Krissu Kokaõpilane 2008-04-16 15:10:23 |
Mu viimase aja hea jogurtileid on Nopri talumeierei marjajogurt. Nopri talu asjad on sarnased Pajumäe omale, aga tehtud mitte nii rammusast piimast ja tekstuur on natuke paksem (kusjuures see on saavutatud ilma paksendajateta). Pajumäe tooted on küll maitsvad, aga mulle nii vedel värk ei istu, õnneks Nopri omad on tahkem kraam. Nopril on ka mitut sorti kohupiimakreeme- ka täitsa lux maitsega. Need on jälle kreemisemad kui nt Saida farmi omad ja ka suts lahjemad. Kindlasti on Nopri talu asjad poes ammu saada, aga ma avastasin need alles nüüd ja suur on mu rõõm :D | |
Tiina Abikokk 2008-04-19 23:18:42 |
Unustasin ennast Thredalia blogisse lugema ja jogurtiteemaga seoses meenus üks lihtne võimalus, kuidas vedelast jogurtist paks saada.
Järgmine info pärineb paari aasta tagant kusagilt internetist (mõnest ajakirjast ilmselt), olen seda ise kasutanud ning soovitan. Mulle tundub, et nõrutamise tehnikat kasutades saab nt Pajumäe maitsvast, kuid vedelast jogurtist lihtsa vaevaga vähe paksema :)
Kui korralikult ära nõrutada, saab tõepoolest väga maitsva massi, mida on hea nt või asemel leivale määrida. Vähema nõrutamise järel aga paksu jogurti. Lisaks peaks olema võimalik nõrutada ka läbi kohvifiltri, aga seda pole ise järele proovinud. Vadakut kasutasin pärmitaigna vedelikuna (annab natuke hapuka maitse saiale) või Buttermilk´i asendajana.
[1quote]Vedelast, ilma paksendajateta (pektiin, tärklis, želatiin jms) jogurtist nagu Tere või Gefilus saab vadaku väljanõrutamise teel sametise massi, mis asendab suurepäraselt nii hapukoort kui ka toorjuustu. Algmaterjalist sõltuvalt on nõrutatud jogurti rasvasisaldus ainult 1–5% ja hindki tuleb valmistoodete omast tunduvalt soodsam.
Vooderda suur sõel niiske marliga. Kalla liiter jogurtit sõelale, aseta see sügavale kausile, kata taldrikuga ning pane jahedasse. Nelja tunni nõrgumise järel on mass paksu hapukoore sarnane, 12 tunni pärast aga on tihenenud toorjuustuks. Ühest kilost jogurtist saab 400 g maitsvat juustu, millele võib anda soovikohast maitset piparde, küüslaugu, karri jm maitseainetega või ürtidega. Väljanõrgunud vadak joo kindlasti ära või kasuta pannkoogitaignas. Nõrutatud jogurt säilib külmkapis kaanega karbis ilma maitsemuutusteta 5–7 päeva.[/quote] Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-05-05 14:04:44 |
Kaks uudist jogurti kohta: Kas jogurt on tegelikult ka kasulik? Poes jogurti valimine on muutunud üha keerulisemaks. Lisaks kodumaistele ja välismaistele jogurtitele peame valima väiksema ja suurema rasvasisalduse, erinevate maitsete ning tagatipuks ka erinevat tüüpi bakterite vahel. Paljud jogurtid sisaldavad spetsiaalseid patenteeritud bakteritüvesid, mis tootjate sõnul peaksid tugevdama inimese immuunsüsteemi. Teadlased pole aga päris ühel meelel, kas see kõigi inimeste puhul ka nii on. Eelmisel aastal ajakirjas British Medical Journal avaldatud artikkel toetab väiteid jogurti meditsiinilise kasulikkuse kohta, kuid vaid piiratud ulatuses. Näidati, et probiootilist jogurtit joonud vanaldased haiglapatsiendid kannatasid harvemini antibiootikumiravist tuleneva kõhulahtisuse käes. Mõned toitumisspetsialistid pole aga veendunud, kas probiootikud on samavõrdselt kasulikud kõigile, kirjutas LiveScience. Loe lähemalt siit ja siit. Dr. Hellus läheb välismaale Tartu Ülikool ja AS Tere allkirjastasid litsentsilepingu muudatuse, millega saab peagi ülikooli teadlaste avastatud kasuliku bakteriga Helluse tooteid osta ka Soomes, Rootsis, Lätis, Leedus, Venemaal ja Austrias. Seni oli Terel õigus toota ja müüa Lactobacillus fermentum ME-3 bakterit sisaldavaid piimatooteid ainult Eestis. «Tahame selle aasta lõpuks saavutada Dr Helluse ekspordis turuosa, mis oleks kolmandik tooteportfelli kogumahust,» rääkib AS Tere juhataja Ülo Kivine. Loe lähemalt siit. | |
Kärt Abikokk 2008-05-06 13:38:18 |
Tiina, kas Gefiluse maitsestamata jogurt on lisanditeta? Minu mäletamist mööda oli seal küll želatiin sees .. ? | |
Suflee Kokaõpilane 2008-05-06 14:06:49 |
Pille:
Ma olen teinud sellist nippi, et lasen maitsestamata jogurtil läbi filtri tilkuda. Kogu üleliigne vedelik tuleb läbi ja alles jääb korralik paks ollus (kuigi, kas see just päris kreeka jogurti mõõdu välja annab). Asendusjogurtit ei oskagi pakkuda - kõik meie maitsestamata jogurtid on kreeka jogurtitega võrreldes väga vedelad ja pigem liimjad kui kreemjad :( |
|
Tiina Abikokk 2008-05-06 14:23:41 |
Adonay:
Nagu eelnevalt kirjutasin, on see info pärit paari aasta tagant internetist. Siin on link, mille praegu leidsin. Tekst on täpselt sama, aga Toidutare postitus on kindlasti hilisem, kui algne, millest mina omale kunagi koopia tegin.
Panin ise kah tähele, et Tere ja Gefilus on mainitud :) Teen sellest järelduse, et ammustel headel aegadel olid ka need jogurtid veel puhtad ja ilma lisaaineteta... Tiina, kas Gefiluse maitsestamata jogurt on lisanditeta? Minu mäletamist mööda oli seal küll želatiin sees .. ? Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Spidur Abikokk 2008-05-06 15:18:12 |
Adonay:
minu gefiluse jogurtitops ütleb ka, et želatiin sees. ilma želatiinita võib ikka mingit kahtlast vesist vedelikku pinnale tekkida ja see ometi tarbijale ei meeldi.
Tiina, kas Gefiluse maitsestamata jogurt on lisanditeta? Minu mäletamist mööda oli seal küll želatiin sees .. ? |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 > >> |