Munad

Põrnikas
Postitusi: 435
Abikokk
2008-05-22 11:14:01
Nipitiri:
Mina söön vaheldumisi Koka talu mahemune ja suvalisi poemune. Eelistaks muidugi alati esimesi, aga varustus pole nii tihe, et suuremate küpsetusperioodidega (a la "8 munakollast") sammu pidada.
meilgi koka talu munad peamiselt. või siis poe mahemunad. või viimases hädas suvalised poemunad (tartus mahemunad ju ainult kaubamajas). Pillele: ega neid Koka talu mune poest vist ei saagi :P
Nipitiri
Postitusi: 959
Abikokk
2008-05-22 16:49:31
Pille:
Kus neid Koka talu mahemune saab? Pole näinudki :O
Tartusse tuuakse tellijatele Võrumaa mahetalunike kaupa. Koka talu munad, Taarapõllu talu marjajahud, mahlad ja püreed (need on vist juba väga tuntud kraam), Alt-Lauri, Läätsamäe, Pihlemäe köögiviljad jne.
JM
Postitusi: 263
Abikokk
2008-05-22 16:56:21
Pille:
Tootmisviisi kood: 1 - vabalt peetavad kanad (free range) 2 - lindlas peetavad kanad (barn eggs) 3 - puuris peetavad kanad (caged hen)
Kas see free range on need kanad kes saavad 6ues käia ja barn eggs on ruumis peetavad p6randakanad siis?

An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field (Niels Bohr)

Nipitiri
Postitusi: 959
Abikokk
2008-05-22 17:00:04
Nipitiri:
Pille:
Kus neid Koka talu mahemune saab? Pole näinudki :O
Tartusse tuuakse tellijatele Võrumaa mahetalunike kaupa. Koka talu munad, Taarapõllu talu marjajahud, mahlad ja püreed (need on vist juba väga tuntud kraam), Alt-Lauri, Läätsamäe, Pihlemäe köögiviljad jne.
Leidsin Koka talu kohta sellise info Talupidajate keskliidu veebist, usutavasti on ikka sama koht: "Koka talu Koka talu saavutas konkursil "Eesti parim talu 2004" põllumajandussaadusi tootvate talude arvestuses esikoha. Talu asub Pässa külas Lasva vallas Võrumaal. Pererahvas Anne ja Taivo Kokk alustasid talu rajamist alla hektarise aiamaaga, praeguseks on üles ehitatud korralik tootmistalu, kus haritakse 600 hektarit maad, sellest 125 hektarit on oma maa. Talu tootmissuunaks on piimakarjakasvatus ja sööda tootmine, viljeldakse mahetootmist. Kolm aastat tagasi osteti kohalikult osaühingult lähedalasuv kehvas seisus suurfarm, kus keskmine piimatoodang oli napilt üle paarituhande kilo lehma kohta. Tänaseks on kasvatatud uus 70-pealine lüpsikari, lisaks noorkari. Farmi piimatoodang on tõusnud selle mõne aastaga üle 6000 kilo lehma kohta aastas. Peretalus on aktiivselt tegevad kolm põlvkonda, tööd tehakse ühiselt. Anne ja Taivo Kokal on kaks last, kes jätkavad pere traditsioone. Talu ümbruse haljastus on väga kaunis ja maalähedane ning maitsekalt on kujundatud mängukohad oma pisipere tarvis. Perenaine Anne osaleb aktiivselt seltsitegevuses, tegutseb Lasva Maanaiste Õpistus ja on vallavolikogu liige." http://www.taluliit.ee/index.php?id=197
Linda
Postitusi: 23
Kokaõpilane
2008-06-11 09:51:35
Mul on ka küsimus munast. Hiigelmunast. Et siis laual ilutseb jaanalinnumuna. Sildike muna ümber andis 3 retsepti, kuid muna "purustamisjuhuseid" ei olnud. Nüüd siis mõtlengi, et kuidas kõigepealt munast muna välja võluda ning teiseks, kuidas jaanalinnumuna vahustamisele allub ja kuidas ma sellest tordipõhja valmis saaks. On kellelgi kogemusi?
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-06-11 10:02:31
Linda:
Et siis laual ilutseb jaanalinnumuna. Sildike muna ümber andis 3 retsepti, kuid muna "purustamisjuhuseid" ei olnud. Nüüd siis mõtlengi, et kuidas kõigepealt munast muna välja võluda ning teiseks, kuidas jaanalinnumuna vahustamisele allub ja kuidas ma sellest tordipõhja valmis saaks. On kellelgi kogemusi?
:D Mul isiklikke kogemusi jaanalinnumunaga pole, aga akadeemikule kohaselt olen ma teoorias tugev :D Väidetavalt maitseb jaanalinnumuna üsna sarnaselt kanamunale, aga seal on muna kohta rohkem munakollast ning veesisaldus on väiksem. Lisasin vastava kirje ka Nami-nami kokandussõnastikku. Postimees kirjutab: Jaanalinnumuna poolita rauasaega Pane muna potti, vala peale nii palju vett, et muna saaks üleni kaetud. Keeda 90–100 minutit. Vala kuum vesi ära ja jahuta muna külmas vees. Jaanalinnumuna koor on nii kõva, et poolitama peab seda rauasaega. Tarbija24: Kuuse talu jaanalinnufarmi omanik Uko Kuusk ütles, et jaanalinnumuna on nagu muna ikka, küll aga tuleb arvestada, et sellest jagub hulga rohkematele inimestele kui peres tavapäraselt liikmeid. "Ühest munast saab söönuks 8-10 inimest," mainis Kuusk. "Tavalistelt oleme sellest teinud omletti, pannkooke või vormikooki, siis lisanduvad munakogusele muidugi veel lisaained. Omleti valmistamisel tuleb munale kindlasti lisada piima, mitte vett." Kuuse sõnul on nad muna kodustes tingimustes vahel ka kahes jaos kasutanud - valanud esimesel päeval munakoorest välja näiteks omleti valmistamiseks vajaliku koguse, pannud järelejäänud muna külmkappi ja järgmisel päeval sellest perele pannkooke valmistanud. Jaanalinnumuna kaalub keskmiselt 1,4-1,6 kg, rekordmunade kaal on aga küündinud isegi kuni 1,8 kiloni. Keedumuna pole maitsev Kuusk ei soovita jaanalinnumuna keeta, sest esiteks kulub selleks 75 minutit ja teiseks jääb tulemus kanamunale kõvasti alla. "Jaanalinnumuna munavalge muutub keetmisel tugeva tarretise taoliseks massiks, millega sööjad pole harjunud," selgitas ta. "Parem on kasutada muna küpsetamiseks. Jaanalinnumuna kollane osa on väga intensiivse tooniga ja sellest valmistatud küpsetised omandavad väga ilusa tugeva kollase värvi." Poodides müügil olevate jaanalinnumunade juurde on lisatud ka valik toiduretsepte. Peitliga koore kallale Eraldi tähelepanu väärib jaanalinnumuna koore avamine, milleks Kuuse sõnul on kaks võimalust. "Kuna muna koor on suhteliselt tugev ja 2 mm paks, võiks näiteks trelliga muna otsa augu puurida ja sealtkaudu kogu sisu välja raputada," rääkis Kuusk. "Kes aga soovib muna sisu jupikaupa kasutada ja seda paremini kätte saada, sel tasub noaterituspulga terava otsaga toksida viiesentimeetrise läbimõõduga ring ja see siis noaga välja kangutada. Kui koorega on õnnelikult ühele poole saadud, kaitseb muna sisu veel kile, mis on palju tugevam kui näiteks kanamunadel."

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Linda
Postitusi: 23
Kokaõpilane
2008-06-11 13:35:12
No teema jätkuks veel niipalju, et leidsin veel huvitavat juttu: http://www.hot.ee/metsaantsu/Tooted.htm Üks 1522 g muna jaguneb: Munavalge 904 g ehk 59,4% Munakollane 318 g ehk 21 % Munakoor 297 g ehk 19,6% Siit saan ma oma muna umbkaudse kaalu teada ja siis saan selle nn kanamunadesse ümber arvestada. See tundub kuidagi loogilisem :)
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-06-11 13:40:13
Linda:
Siit saan ma oma muna umbkaudse kaalu teada ja siis saan selle nn kanamunadesse ümber arvestada. See tundub kuidagi loogilisem :)
Nagu ma kokandussõnastikus kirjutasin, siis keskmine jaanalinnumuna 'sisaldab' 22-24 kanamuna, aga muidugi oleneb see konkreetse muna suurusest. Edukat eksperimenteerimist Sulle!!

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Linda
Postitusi: 23
Kokaõpilane
2008-06-11 13:46:51
Nojah, 22-24 muna on üks versioon. Kusagilt netist (kust? ei mäleta enam) leidsin ka vahemiku 25-30 muna = 1 jaanalinnumuna. Igatahes alustan õhtul katsetamisega ning tänud kaasa mõtlemast:)
Linda
Postitusi: 23
Kokaõpilane
2008-06-27 15:51:08
Pole saanudki anda tagasisidet, et kuidas siis oli see jaanalinnumuna. Lugesin, et jaanalinnumunal on lisaks väärtuslikule sisule ka väärtuslik koor. Seadsime eesmärgiks saada koor katki nii samuti nagu kanamunalgi ehk et jääks kaks munakoorepoolikut. Munakoor on tõepoolest maksimaalselt 2 mm paksune, kuid "kõva kui kurat". Lõppeks võtsime kasutusse ketaslõikuri. Kärsahaisu oli terve elamine täis, aga koore saime tervelt kätte. Muna sisu oli aga nagu muna sisu ikka, ainult kordades suurem kui kanamunal. No seda oligi ju tarvis tõestada! Tegelikult oli ka muna nagu muna ikka. Selline tunne tekkis, et korraga on käes lihtsalt palju mune, mis kõik ühekorraga kaussi on löödud. Tegin biskviidipõhja, omletti ja rullkooki. No ma ei tea - minu meeelest ei olnud siin küll mingit erilist maitset (ei heas, ega halvas tähenduses). Vahustatuvus oli väga hea ning kerkis ka ideaalselt. Biskviitpõhja tegemiseks kaalusin munamassi ära, arvestasin selle nn kanamunadesse ning vastavalt sellele lisasin juurde suhkrut ja nisujahu. No aga proovida soovitaks küll ning võimaluse korral tasuks ka suurem seltskonna kokku kutsuda. Lihtsalt põnev ja teistmoodi kogemus.
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>