Imikute toitmine (sh baby-led weaning ehk näputoitumine)

Pille
Nami-Nami peakokk
2010-08-05 09:03:28
Kardemon:
* Beebi toidab end ise algusest peale, mitte keegi ei toida teda lusikaga. see on küll põnev... esimese lapsega toitsin ikka ise... nüüd paari kuu pärast hakkan teise ringiga jälle beebitoitudega jahmerdama... tahakski uurida, et Pille, mida Sa alguses siis süüa andsid? kartulipüreed jms saab ju ainult lusikaga anda?!?!
Marju (vaarikad, metsmaasikad, murakad, banaanitükid), köögiviljakange (keedetud kartulisektorid, keedetud spargelkapsa- ja lillkapsaõisikud, kurgikangid jm mida ta siis ise lutsutas), näkileiba (hea igemete sügamiseks :)), Siinkohal mainin, et tütrel tuli esimene hammas nädal enne 1. sünnipäeva, selleks ajaks oli ta lihatükke ja kalatükke lutsutanud ja söönud juba mitu kuud (me ise ka ju omnivoorid, ei hakanud keelama). Ja kuna sai terve esimese eluaasta rp-d nii palju, kui süda lustis (olgu see siis 4 korda öösel või päeval iga 2 tunni tagant), siis ei olnud ma ka väga mures, et ta kindlasti mingi koguse kartulit ööpäevas lisaks manustaks. Muide - kaerahelbeputru ja kartuliputru jms saab väga edukalt ka sõrmedega süüa ;) Beebid on osavad :) Praeguseks sööb laps loomulikult putru ja suppi jm väikese lusika või kahvliga, aga kui taldrikus mõni tükk põnevam tundub, siis see võetakse sõrmede vahele, kus seda siis põhjaliku pilguga uuritakse ja edasi rändab tükk kas suhu või siis "ei taha" saatel taldriku kõrvale. 6-kuune: Prantsusmaa aprikoos 8-kuune: sööb peedisuppi (siin küll aitasime kaasa, aga supp oli täpselt sama, mis meil endil, st mitte püreestatud; "supipaksu" sõi ka ise sõrmedega võttes) 9-kuune: menüüs banaan, kurgikangid, kamapallid / menüüs porru / avokaado vallutamine-lammutamine: 10-kuune: sööb jälle spargelkapsaõisikuid (oluline on mitte liiga pehmeks keeta, sest siis on raske käes hoida; peale söömist on alles vaid paksem vars, kõik "nupukesed" on ära söödud: 11-kuune: sööb koos perega pühapäevahommikuseid pannkooke Siin veel üks supisöömisepilt, laps vist aasta ja 2 nädalat. Tegime speltakruubi-hapukapsasuppi, lapsele tõstsin peamiselt supipaksu, mida ta sõi sõrmedega. Hapukapsaribad hakseldasin taldrikus kääridega veidi lühemaks. Kui sõrmede vahele sattus mõni pikem kapsariba, siis selle sorteeris tütar kenasti välja, kuna teadis, et see pikk riba on suus ebameeldiv. BLW puhul ongi oluline, et laps oma kogemuse läbi otsustab-avastab, mis talle sobib ja meeldib ja mis mitte: Siin on ta päev pärast oma 1. sünnipäeva ja sööb minu tehtud lihapalli: Ma tean väga mitut pooleteiseaastast, kellele ka praegu tuleb kogu toit taldrikus tillukesteks tükkideks hakkida-tükeldada ja mulle väga meeldib, et me lapsele pole seda teha vaja. Ja see on küll toitumisega väga kaudselt seotud, aga kuna tütar oli enneaegne, siis käisime terve esimese eluaasta regulaarselt end neuroloogile näitamas. Roomama-käputama-kõndima hakkas laps veidi hiljem, kui "õigeaegsed", aga näpuosavus ja käeline koordinaatsioon olid "nõuetest" kenasti eespool. Uhke ema muidugi "süüdistab" just seda baby-led weaning lähenemist. Siin on veel üks pilt ühest me väikesest sõbrast, kes oli äsja pooleaastaseks saanud. Poiss veetis vist lausa pool tundi suuuuuuuure õhinaga taldrikust kamapallikesi ja arbuusi- ja melonitükke taga ajades. Suhu miskit ei jõudnud, aga haarata ja suhu pista üritas ta aktiivselt. Kui me teda paar nädalat hiljem nägime, siis suutis juba kamapallid suhu pista (no vähemalt iga teise :D)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Kardemon
Abikokk
2010-08-06 00:24:30
tundub veelgi huvitavam.. uurisin nats netist ka... aga kas saab juba öelda, et BLW mõjub soodsalt rinnast võõrutamisele? saan aru, et see oleks nagu põhieesmärk? ja lisaks see, et sööb hästi...?!

http://kardemon.blogspot.com

Pille
Nami-Nami peakokk
2010-08-06 07:27:55
Kardemon:
tundub veelgi huvitavam.. uurisin nats netist ka... aga kas saab juba öelda, et BLW mõjub soodsalt rinnast võõrutamisele? saan aru, et see oleks nagu põhieesmärk? ja lisaks see, et sööb hästi...?!
Mmmmmm.. Minu puhul oli eesmärgiks viimane, st lisatoiduga harjutamine. Tütar ei saa enam rinda umbes 2 nädalat, nii et võõrutamise musternäidis ma pole. Terve esimese aasta sai rinda vastavalt soovile, siis kolm kuud päeval veidi vähem ja järgmised 2 kuud jätsime öised söögikorrad ära, nii et sai hommikul ärgates ja mõnikord ka õhtul enne uinumist. Kokku siis ca aasta ja viis ja pool kuud, kuigi jah, viimased kuu-kaks polnud see enam söömise pärast..

Anu
Abikokk
2010-09-16 12:34:53
http://www.fsai.ie/news_centre/food_alerts/EllasKitchen.html Osa Ellas Kitcheni lastetoitudest võeti müügist maha.
Kardemon
Abikokk
2010-09-16 23:50:09
Meil nüüd kah lisatoidu aeg käes. Et proovime siis BLW-d. Oleme andnud ainult tükke ette.. ja nii toredasti haarab ise ja lutsutab. Ainult kurgitükid on kurku läinud. Aga pean tunnistama, et pole raamatut lugenud.... kas peaksin seda tegema??? et kas on võimalik pakutava toiduga "mööda panna" (lapse tervist rikkuda). näiteks et millal võib liha juurde anda jms... esimese lapsega (kui püreestasin kõike ja andsin alguses ühte köögivilja korraga jms) mäletan et millalgi hiljem võis alles liha anda ja leiba... Praegu anname iga kord kui ise sööme, talle ka midagi (õun, kartul vms). Korra sai juba kanafileed... (6k 4p)

http://kardemon.blogspot.com

Silja
Abikokk
2010-09-27 11:22:09
Kardemon:
Meil nüüd kah lisatoidu aeg käes. Et proovime siis BLW-d. Oleme andnud ainult tükke ette.. ja nii toredasti haarab ise ja lutsutab. Ainult kurgitükid on kurku läinud. Aga pean tunnistama, et pole raamatut lugenud.... kas peaksin seda tegema??? et kas on võimalik pakutava toiduga "mööda panna" (lapse tervist rikkuda). näiteks et millal võib liha juurde anda jms... esimese lapsega (kui püreestasin kõike ja andsin alguses ühte köögivilja korraga jms) mäletan et millalgi hiljem võis alles liha anda ja leiba... Praegu anname iga kord kui ise sööme, talle ka midagi (õun, kartul vms). Korra sai juba kanafileed... (6k 4p)
Meie u 1,5 kuud lisatoitu andnud. Niipalju kui lugenud olen siis võib liha hakata kohe andma kui laps lisatoiduga harjunud on. Mina hakkasin u paar nädalat tagasi seda tegema. Samas ei olevat soovitav väga suuri koguseid liha anda kuna pidi liigse valgu tõttu veel lapsele liiga kurnav olema. Enim soovitatakse veiseliha sest seal rohkelt rauda, aga ikka kõike muud ka. Koguseliselt soovitati alustada teelusikatäiest lihast köögiviljade seas ja suurendada kogus supilusikatäieni. Mööda panna annab vist sellega, et on võimalik anda söödavat, mis veel ealiselt ei sobi- on raskelt seeditav või kurnav. Nt ei pidavat enne aastat väga sobima brokoli, kaalikas, peet, spinat - liigselt nitriteid/nitraate (minu jaoks oli üllataja banaan siinkohal)- aga no ega keelatud ka pole. Mina leidsin palju kasulikku infot ka sellest raamatust.

Lavendlimesi.blogspot.com

Pille
Nami-Nami peakokk
2010-11-03 11:31:15
Artikkel Postimehe veebis: Tee oma beebi toit ise

Trlp
Abikokk
2012-02-09 23:13:52
Kardemon ja teised, kes BLW-plaane pidasid - kas oskade nüüd kogemusi jagada, kuidas läks ja mida teha/mida vältida? Ma lugesin Pere ja Kodu veebruarinumbrist Pille lugu ja avastasin sealt, et Eestis ikka ka keegi tükitoiduga katsetanud :) Rääkige lähemalt!
Merilin
Abikokk
2012-02-10 09:50:33
Ma ka kuulaks muljeid, meil suurest laiskusest kevadel sama plaan :) Kas kellelgi see BLW raamat on äkki šoksi eest välja laenata (Pille?).

Pisike ja Pisut Segi, teadagi...

Pille
Nami-Nami peakokk
2012-02-10 10:36:57
Thredahlia:
Ma ka kuulaks muljeid, meil suurest laiskusest kevadel sama plaan :) Kas kellelgi see BLW raamat on äkki šoksi eest välja laenata (Pille?).
Minul on, muidugi. Aga no kes siis niiiiii kaugele raamatu järele viitsib sõita, eks ;)

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>