Imikute toitmine (sh baby-led weaning ehk näputoitumine)

Pille
Nami-Nami peakokk
2010-04-26 13:27:41
Mari-Liis:
KatAnna:
Lõunaks peaks tegema midagi juurviljadest, aga kuidas panna 1-aastane juurvilju sööma??? Peab mõtlema.....
Kas ta siis ei söö juurvilju? Meie 1-aastane elab minu arvates ainult juurviljadest ja rp-st :). Juurikad lähevad õnneks pea igasugusel kujul- supis, hautatud, keedetud, ahjus küpsetatud.... Erilised lemmikud on pastinaak, kõrvits, porgand ja bataat.
Sama siin - keedetud lill- ja spargelkapsaõisikud, vähese vee ja võiga/õliga kuumutatud porgandikangid ning keedetud või röstitud kõrvits on väga popid. Kapsaõisikud ja porgandid võtab ise kätte ja näksib neid oma 4,5 hambaga. Kõrvitsat annan lusikaga. Kurgikangid ja kirsstomatid on ka suured lemmikud. Ahjus küpsetatud kartulisektoreid sööb ka meelsasti, terveid herneid ajab näppudega taldrikult taga. Siin on üks eelmise nädala lõunasöök: Me tütar on vist kuu aega vanem Mari-Liisi pojast ning päeval rp-d enam ei saa.
Üllekas:
Pille, kas Sa oled juba baby led weaning põhimõtteid kuskil selgitanud? Loeks ka huviga. Või äkki soovitad mingit head lehekülge, kus antud teemat käsitletud.
Merle ja Üllekas jt - mu raamat on juba pikemat aega "lennus" ja väga populaarseks osutunud, aga sel nädalal peaksin tagasi saama ühe lugeja käest ja siis teen kokkuvõtte.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Anu
Abikokk
2010-04-26 15:14:31
http://baby-led.rhgdsrv.co.uk/index.htm siin on ka veits seda käsitletud.
Dinnu
Kokaõpilane
2010-05-16 16:28:55
minu pisem poeg on nüüd siis 6,5 kuuseks vahepeal saanud ja oleme ka oma pool kuukest lisatoiduga tutvust teinud. Meil on samuti valmistoitudest lemmikuteks saanud Ella's Kitchen beebitoidud. Need on ainsad valmispüreed, mida ta hea meelega sööb. Me sööme küll veel väga vähe lisatoitu rp-le lisaks aga sellegipoolest, hommikuti saab Holle riisi- või hirsiputru, kuhu lisan enda (eelmisel sügisel suure kõhu ja suure armastusega) keedetud õuna-, pirni- või mustikapüreed ja õhtupoole sööme siis mõnd juurviljapüreed. Praegusel aastaajal on juurviljadega väga kehvad lood, eriti kui soovid lapsele mahedatest juurikatest süüa teha aga õnneks tasapisi hakkab tulema suviseid ande. Üldiselt vaatame, mida saada on ja siis lähtume sellest. Lapse lemmik siiamaani on muskaatkõrvits, mille pintseldasin oliiviõliga, küpsetasin ahjus oma 40 minutit ning siis kaapisin koore seest lahti ja lasin saumiksriga püreeks. Seda süües laps mõmiseb mõnust :D.
Itakene
Abikokk
2010-05-19 23:47:06
Ooo kui huvitav teema. Kahju, et alles nüüd avastasin-püreestasin just suure hunniku pastinaaki :D. Igal juhul jään ka info ootele :)

köögimaania

Silja
Abikokk
2010-07-26 19:13:21
Minulgi kodus üks 5kuud ja peale plikatirts kosumas. Lisatoitu pole veel proovinud kuid varsti hakkaks maitsma küll. Uuriks ka Baby-led weaning kogemuste kohta...

Lavendlimesi.blogspot.com

Pille
Nami-Nami peakokk
2010-07-26 21:04:53
Oeh, ma väga vabandan, et ikka veel kokkuvõtet pole sellest teinud. Siin imeväike kokkuvõte BLW põhimõtetest. * Laps istub koos teiste pereliikmetega söögilaua taga ja hakkab lisatoitu sööma siis, kui ta selleks valmis on (st kui ta seda ise teha suudab). * Last julgustatakse erinevaid asju proovima, kui ta selle vastu huvi üles näitab. Laps võtab huvi pakkuva toidu sõrmede vahele - kas midagi ka suhu jõuab, pole esialgu oluline. * Toitu pakutakse sellise suuruse ja kujuga tükkidena, mis beebile mugavad ja jõukohased on. (Mitte püreestatud või katkitambitud kujul). * Beebi toidab end ise algusest peale, mitte keegi ei toida teda lusikaga. [ST kui beebi ei suuda endale veel seda kamapallikest suhu panna, siis pole seda talle ka veel vaja :)] * Beebi ise otsustab, kui palju ta sööb ja kui kiiresti laiendab oma toiduvalikut. * OLULINE: BLW ei alustata enne lapse 6 kuuseks saamist (enne seda EI OLE lisatoitu vaja) ja laps saab endiselt ka rinnapiima või RPA-d. Eks ta siis ise annab märku, kui enam nii palju piima ei vaja. * Beebi võib ikkagi süüa ka "pehmet" toitu - kartuliputru või teraviljaputru - seda siis väikese lusikaga või käega "sonkides". Probleem on see, kui kogu toit talle püreestatud kujul antakse, sest siis ei omanda laps vajalikku mälumisoskust jms. * Kui laps ISTUB korralikult ja ISE söögi suhu paneb, on toidu kurku minemise/tõmbamise oht sama suur või väiksem, kui lusikaga toitmise korral. * Ärge riielge lapsega, kui toit maha kukub ja söömise järel vaja kõik ära koristada. Segadust on ilmselt rohkem, kui lusikaga toitmise puhul, aga see muutub ajapikku väiksemaks :) Meie tütar (saab paari päeva pärast poolteist aastat vanaks) on viimased aasta aega enam-vähem seda "koolkonda" järginud. Peab ütlema, et väga hea isuga tüdruk on. Sööb toorest porgandit, keedetud spargel- ja lillkapsast (anname vaid õisikud pihku), kamapalle (algusest peale suured lemmikud!!!), erinevaid suppe (sh rassolnikud, peedisupid, külmsupid), pastaroogi, värskeid marju-puuvilju (hetke lemmikuks on arbuusisektorid), pehmemat sorti liha, kala, suhkrustatud ingverit, rosinaid ja kuivatatud goji-marju (ehk mis iganes ta riiulist leiab), jogurtit, näkileiba jms vabalt. Väga vähe on asju, mida ta ei taha või pole nõus vähemalt korra proovima - hetkel meenub vaid keedetud veisemaks... Lusikaga-kahvliga hakkas ise sööma umbes aastaselt, põll ees. Nuga pole veel kätte andnud. Sööb nii vürtsikaid toite kui ka mahedaid. Valmis proovima pea kõike. Ta on saanud ka valitud purgitoite, kui oleme "lennus" olnud. Aga jah, mingeid eraldi toite pole talle eriti teinud ja veel vähem olen talle mingeid asju eraldi püreestanud. Kui me tütrel on kõht tühi, siis lükkab ta lihtsalt taldriku eemale ja ütleb kenasti "aitäh" (halvemal juhul võtab viimase suutäie uuesti suust välja ja kukutab demonstratiivselt põrandale. Viimast õnneks siiski üha vähem ;) Mingit "üks amps vanaemale" või "siit tuleb lennuk" jms ei ole rakendama pidanud. Soovitan soojalt ikkagi internetist lisa lugeda või see raamat tellida. Samuti ei järginud meie (ega soovita BLW) alustada mingi ühe konkreetse lisatoiduga ja siis mitu päeva oodata. Kui laps on olnud rinnapiimadieedil esimesed kuus elukuud, siis on ju enam-vähem näha, kui tundliku seedesüsteemiga lapsega on tegu. Allergilise lapse puhul on reeglid ilmselt hoopis teised.

Hexy
Abikokk
2010-07-27 16:25:48
Väga huvitav lugemine, aitähh Pille, kui peaks kunagi veel lapsi tulema uurin asja täpsemalt.

Hexy asjatab

Pille
Nami-Nami peakokk
2010-08-03 14:13:27
Aet Trisberg kirjutab Bioneer.ee portaalis: Kuidas kujundada lapsel tervislikud toitumisharjumused. Ma pole Aetiga päris kõige osas nõus (seda nii enda loetu kui ka kogetu põhjal), aga üldiselt igati tore artikkel.

Triin
Abikokk
2010-08-04 10:34:10
Väga tore lugemine jah. Kui ma järele mõtlen, siis meie esimene laps ise tekitas endale üsna sarnase süsteem. Ma küll tegin talle alguses asju eraldi, aga tegelikkuses ta laua ääres alati kontrollis, kas temal on sama söök kui teistel ja protestis, kui ei olnud. Eks ma siis toitu valmistades arvestasin, et oleks lapsele sobiv. Teravaid ja soolaseid asju ei teinud palju küll sel ajal. Ja hästi läksid kõik köögiviljad, mida sai näpuga ise taldrikult nokkida. Kodus tehtud püreesid ta ei söönud. Õnneks küll purgi omi, sest kodust ära olles on see ikka väga mugav variant. Teine laps sõi traditsioonilisemalt. Aga mäluma on ka tema õppinud :D. Pirtsutamine hakkas meil tulema umbes komeselt ja tasapisi, et Pille sul on veel vara rõõmustada :). Kui koolimineja sama tublilt sööb, siis minu jaoks oleks see ime :). Mulle tundub, et see on pirtsutamise tipp. Minu 2 klassi lõpetanud poeg hakkab sellest juba vaikselt üle saama.
Kardemon
Abikokk
2010-08-05 00:51:35
* Beebi toidab end ise algusest peale, mitte keegi ei toida teda lusikaga. see on küll põnev... esimese lapsega toitsin ikka ise... nüüd paari kuu pärast hakkan teise ringiga jälle beebitoitudega jahmerdama... tahakski uurida, et Pille, mida Sa alguses siis süüa andsid? kartulipüreed jms saab ju ainult lusikaga anda?!?! ja sealt artiklist olin vist kõigega nõus (vähemalt toimisin ise samamoodi) va gluteenivaba puder... kuigi täpselt piimatoodete andmise aega ei mäleta... ja laps ka muidu hea isuga. sööb põhimõtteliselt kõike (kapparid, oliivid, suhkrustatud ingver samuti!)... ainult mustasõstra kodujäätis pole meelt mööda.. midagi ehk veel. 3 saabub varsti, olen siis valmis eelpool mainitud pirtsutamiseks (kuigi rõõmustasin ka,et nii tubli sööja... ehk läheb meist pirsutamine mööda :S)

http://kardemon.blogspot.com

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>