Imikute toitmine (sh baby-led weaning ehk näputoitumine)

Kikumuku
Kokaõpilane
2014-03-05 18:58:08
Tere taas üle pika aja. Kuna mu keskmine laps, 2,1 aastane alustas BLW-ga tänu sellele foorumile ja Pille artiklile Beebi ajakirjas siis alustasin ka pesamuna Elliga samamoodi. Praegu on peaaegu 8-kuune ja peab ütlema, et selle kahe kuu jooksul, mis ta on näputoitu saanud, on ta asja kiiresti selgeks saanud. Nüüd on aga mul üks mure, ehk on kellelgi siin sarnane olukord olnud, saaks arutleda, mida teha. Nimelt on Elli meil kleenuke, sündides kaalus küll 4,5 kg, kosus üle aja emme kõhus tublisti aga nüüd on kaal nö kinni jäänud, 7 kuuselt kaalus 6,5 kg..Pikkuses on kasvukõvera keskel, pea üm on ok aga kaal on allapoole alumist piiri. Kui pereõele mainisin, et annan näputoitu, vaatas ta mind pisut viltu kuid ei kommenteerinud midagi. Samas arvas, et tuleks laps saata uuringutele.... Ma ise siiani ei muretsenud, kuna tegemist on äärmiselt rõõmsameelse, rahuliku lapsega, kes sööb rinnapiima iga 2 tunni tagant, öösel ärkab ka paar-kolm korda, et end täis tankida. Kõht käib läbi, pissib ka...Mehe enesekindlus selle BLW osas lõi igatahes juba kõikuma ja arvas, et me peaks teda ise toitma hakkama...Ma tegin siis pastinaagi kahvliga tema nina all pehmeks ja panin näpuvahelt Ellile selle suhu. Kuna aga Elli arvates oli toitu liiga palju või oli mõni muu põhjus, ajas ta selle tagasi. Muidu ise ta eriti suure söömaga ei ole jah, aga ma olen arvanud, et ega ta ju praegu ei peagi seda toitu nii palju sööma, et kaalus juurde tuleks? Ta on ju napilt kaks kuud seda saanud ja harjub alles? VÕi olen ma millestki valesti aru saanud? Mul pole olnud aega kahe pätaka kõrvalt seda teemat veel väga palju uurida, et kuidas on alakaal ja BLW seotud aga mu sisetunne ütleb, et ei olegi. Palun kinnitage või kummutage mu arusaam asjast :) Siiani oleme andnud siis juurikaid, kõike, mida tohib ja kas siis aurutatult või ahjus - brokkoli, lillkapsas, suvikõrvits, pastinaak, bataat, porgand, paprika. Kõike sööb ise, nii palju või vähe, kui arvab heaks. Putrusid olen ka pakkunud aga neid ta väga ei armasta, ainus, mis läheb, on hirsihelbe puder mustikatega. Teen siis tavalistest mahe hirsihelvestest. Ka tatrahelvestest, see on järgmine meeldimise poolest :) Tatramanna aga ei maitsenud. Kaerahelbeid sai vist liiga vara anda kuna need ajasid kõhu valutama. Lihadest on saanud kalkuni, kana, veise, sea. Kõike ka kas korra läbi praetud ja siis ahju või aurutatud. Lutsutab küll. Suppi aga andsin eile lusikaga kuna ta veel ikkagi ise lusikaga hakkama ei saa ja näppudega ju suppi süüa ei saa...Kui poisiga läks supisöömine kuidagi lihtsalt, et andsin täidetud lusika talle ja ta pistis selle suhu, siis Elli on selline kange mutt, tema pistab kriiskama, kui talt lusikat tahan ära võtta, et seda uuesti täita. Või kui takistan teda, et ta kogu suppi lusikalt maha ei kallaks. Kui lõpuks saime sõpradeks, sõi ta kaks portsu seda suppi...samas mida jälle põdesin, et kuna mina toitsin, siis ma ju ei tea tegelikult, millal tal küll sai. Kui ta enam ei tahtnud, keeras ta lihtsalt pea ära ja suu oli kui kriips aga võibolla oleks ta ise varem järele jätnud? Ja samas tegi see talle öösel vaeva ka, mitu korda ikka puuksutas ja nuttis. Hommikul sai vaevast lahti :D Seega selles osas ootan häid nõuandeid. Ja siis ikkagi see kaalu asi, kas peaks siis hakkama nö nuumama mingite rasvadega, a la võid lisama kuigi lehmapiima valku kui enne aastat ei tohiks? On ka muidugi muid võisid, kitsepiimast nt, peaks siis seda proovima?
Marju
Abikokk
2014-03-21 21:32:46
Meie väike alustas täpselt kuuekuuseks saades, ehk nüüd on toidukatsetusi teinud täpselt 9 päeva. Proovitud on igasugu asju, esimesena pakkusime brokolit, see tundus kõige turvalisem. Täna sõi bataati, mis oli üsna pehmeks küpsetatud. Kiidan! :) Selles mõttes, et isegi päris pehmena oli seda mõnus haarata ja jõudis suhu ka. Üldse ei läkastanud , väike hirm oli vaid, et äkki topib liiga palju korraga suhu ja siis jääb see paks mass kurku kinni. Aga kõik läks hästi. Brokoli ja bataadi järel kolmandale kohale paneksin avokaado. See ajas küll ka pisut läkastama, aga üldiselt poolitatuna oli täitsa ok käsitseda ja pisut jõudis ka suhu. Banaaniga sai ka kenasti hakkama, seda jõudis ilmselt kõhtu kõige rohkem. Seni pakutust ainsana ei läinud kohe üldseüldse lillkapsas. Ainult läkastas ja krimpsutas nägu. Ise olen pisut stressis, kui preili sööb. Loodan, et õige pea juba muretsen vähem. Ootan ka väga, et ta saaks iseseisvalt söögitoolis istuda, praegu on minu süles, sedasi et toetab nagu vastu lauda ja minu kätt. Lapsele meeldib see toiduvärk küll pööraselt. Aga ta muidugi tahab absoluutselt kõike endale suhu toppida :)
Marju
Abikokk
2014-03-25 11:03:58
BLW raamatus on küll öeldud ja siingi foorumis teemaks, et söömine on algul rohkem selline uurimine ja mitte niivõrd kõhutäiteks. Kuna laps (6 k 12p) on nii energiline söögilaua taga, siis mõtlen, et kas tal on kõht jube tühi, kuigi on piima alles saanud, või siis krabab neid toite lihtsalt uudishimust sellise hooga. Eile banaani süües tõstis järjekindlalt minu käe abil väiksemaid tükikesi suhu ja oli üsna hullunud. Ei kujuta ette, mida ta mõtles.
Marju
Abikokk
2014-05-05 15:43:49
Laps nüüd 7,5 kuune ja on olnud tõuse ja mõõnu selle söömisega. Ta kipub kogu toitu endale korraga suhu toppima ja ikkagi päris palju kurku ajama, aga on võrreldes kuu aja taguse ajaga õppinud kenasti mäluma. On selgunud, et talle on parem anda sellised parajaid ampsu-suurusi kuubikuid kui pikki kange. Ja pigem üsna pehmeid, mis isegi käes võivad veidi lömmi minna. Siis on tema rahul neid noppides ja minul ka rahulik olla, et saab katki mälutud ega topi liiga palju korraga suhu (annan kuubiku haaval ette). Üldiselt on söömine ikka tohutult põnev ja äge tegevus. Kuigi BLW raamatus muudkui hõisati, et jääb ära see lapsele eraldi toidu valmistamine, siis praegu teen lapsele ikkagi üsna eraldi. Paar korda on küll olnud nii, et olen talle andnud supi seest kartuli- ja progandikuubikuid. Ülejäänud juhtudel teen talle ikka eraldi. Hea kui samu tooraineid saab kasutada, nt ise sõime eile lillkapsast brokoli-juustukastmega, siis lapsele hautasin sedasama lillkapsast ja brokolit. Putrusid sööme mõlemad ja natuke röstsaia olen ka andnud tükikestena, kui ise võileiba söön. Lemmikuks näib olevat riivitud peet, mida annan talle lusikaga enam vähem ise. Perearst ikka iga kord ütleb, et iga päev peab liha andma, aga pole veel siiski lihani jõudnud. Kuidas teistel selle lihaga on? Kas ja kuidas? Hemoglobiin just kõrge polnud viimati, äkki siis peaks käsile võtma selle asja.
Pille
Nami-Nami peakokk
2014-11-12 15:24:14
Me Thredahliaga teeme järgmisel nädalal ühe ühisesinemise: Tsiteerin Artist: 19.novembril ootame vanemaid taas Artis Beebikino nipinurka kell 10:45. Nippe jagavad toidublogijad ja kokku viie väikese lapse emad Merilin Rosenberg (“Pisike ning Pisut Segi”) ning Pille Petersoo (www.nami-nami.ee). Nad räägivad, miks nad oma lastele lisatoitu tutvustades kasutasid nn näputoitumise (ingl. baby led weaning) lähenemist. Kuidas näputoitumine erineb tavapärasest lisatoidu tutvustamisest? Kuidas on seotud näputoitumine ja rinnast võõrutamine? Kui mitmekesist toitu võib väikelapsele anda? Kell 11:30 algab Beebikino PÖFF! Ekraanil romantiline draama PÖFFi Vitamiinilaksu programmist TOKYO KALLIM. Piletid müügis!

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Martiina
Abikokk
2014-11-28 13:32:49
Tegin oma teise lapsega just esimesed näputoidukatsetused (homme saab kuuekuuseks) :) Ta on lihtsalt viimased kuu aega nii näljase näoga vaadanud, kui me sööme, et enam ei raatsinud talle lisatoitu keelata :) Eile õhtul oli ta natuke liiga väsinud juba, seega ahjus röstitud kõrvitsat ja porgandit ta eriti suhu pistetud ei saanud. Täna aga olekski ta vist kurgikangi lutsima jäänud- ta oli nii rahul. :) Kahjuks ei istu ta veel iseseisvalt kenasti, aga emme süles juba vägagi korralikult. Eks pean siis esialgu tal oma süles süüa laskma. Aga meie jaoks (emme-issi) on veidi harjumatu see toidu laialimäkerdamine ja see, et laps midagi suhu pistetud ei saa :D Missiis, et vanem laps alles 2,5 a on, näed, juba ununeb, kuidas näputoidu alguses asjalood on :)
käopätt
Kokaõpilane
2015-07-04 14:06:06
Tere! Olen siit sealt nüüd lugenud selle näputoitumise kohta, ja järjest enam kipun ikka selle poole kalduma. Tundub ka kuidagi lapse ahistamisena, see püree vägisi toppimine... 1. Tahtsin uuri nende allikate kohta mida sai mainitud Pere ja Kodu Beebi eris (suvi 2014) kus ilmus artikkel näputoidust. 2. Üks asi on juurikad ja puuviljad ja liha.. Aga pudrud.. Kas nendega ka lasta beebsil ise katsetada? Või neid ikkagi ise anda.
Marju
Abikokk
2015-07-12 02:40:47
käopätt:
Tere! Olen siit sealt nüüd lugenud selle näputoitumise kohta, ja järjest enam kipun ikka selle poole kalduma. Tundub ka kuidagi lapse ahistamisena, see püree vägisi toppimine... 1. Tahtsin uuri nende allikate kohta mida sai mainitud Pere ja Kodu Beebi eris (suvi 2014) kus ilmus artikkel näputoidust. 2. Üks asi on juurikad ja puuviljad ja liha.. Aga pudrud.. Kas nendega ka lasta beebsil ise katsetada? Või neid ikkagi ise anda.
Mina andsin suures innustuses lapsele putrusid ka sedasi ise suhu ajamiseks. Mäkerdamist oli muidugi meeletult, aga tore oli ka. Vahepeal ei jaksanud, siis söötsin lusikaga. Ise söömine meeldis lapsele hulga rohkem. Mingil hetkel taipasin, et võin teha väheke paksema pudru, siis on täitsa ok ise süüa. Nii et seda võib täitsa soovitada.
Siilu
Kokaõpilane
2015-09-06 20:56:53

Tere!

Mul on laps 10 kuune ja alates 6ndast kuust söönud näputoitu. Isu on hea ja söögiks läheb enamvähem kõik, mis pakun. Viimased paar kuud teeb mind aga murelikuks öine söötmine. Laps sööb öösel 3 kuni 4 korda, olen juba üsna läbi. Algul arvasin, et asi on hammaste tulekus. Nüüd kui paar hammast on jälle ilusti suus, on piimaisu ikka endine. Viimase kuuga on paras kasvuspurt ka tehtud. Võibolla sellest suurem isu? Ehk oskab keegi öelda milles võib asi olla. Varem oli lapsel öösel 1-2 tankimist  :).

Marju
Abikokk
2015-09-15 12:42:16

:) See vist ei lohuta, aga arvasin ka, kui laps oli 5 kuune, et äkki hammastest. Sõi aasta ja seitsme kuuni 4-8 korda öösel. St kuni võõrutamiseni. Siis ärkas edaspidi niisama üles. Ma ei suutnud küll päevase söömisega seost näha. Minu arust sõi päeval piisavalt, ka ise. Aga no kes teab. Jõudu igatahes.

<< 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 >>