Varsti on tänupühad!

23. novembril tähistatakse Ameerika Ühendriikides tänupüha (Thanksgiving). Tänupüha tähistatakse novembri neljandal neljapäeval ja see on riigipüha.

1620. aastal laeval "Mayflower" Euroopast Ameerikasse Plymouthi jõudnud sajakonna uusasuka esimene aasta oli ääretult raske. Kui Ameerika põliselanikud indiaanlased ei oleks neile põlluharimist (sh maisi kasvatamist), kalastamist (nt angerjapüüki) ja küttimist õpetanud, ei oleks nad oma esimest Ameerika-talve üle elanud. Tänu indiaanlaste abile õnnestus uusasukatel siiski hakkama saada ning selle tähistamiseks toimusid 1621. a. sügisel lõikuspühad, kus uusasukad koos indiaanlastega pidutsesid. Ajapikku kasvas nendest pidustustest välja tänupüha.

Kuigi on teada esimese lõikuspüha-tänupüha menüü eest vastutanud inimeste nimed (neli uusasukat, Eleanor Billington, Elizabeth Hopkins, Mary Brewster ja Susanna White ja nende abilised), ei ole täpseid andmeid selle kohta, mida pakuti. Küll on aga alust arvata, et laual oli mõni metsik kalkun.

President George Washington muutis 1789. a. tänupühad riiklikuks pühaks, president Abraham Lincoln kuulutas 1863. aastal tänupüha päevaks novembri viimase neljapäeva. 

Ameeriklaste aastalõpupidustused algavadki juba tänupühadega, jätkuvad jõulude ja aastavahetusega. Pikk pühadeperiood!

Tänupühade menüü

Tänupüha on Ameerika Ühendriikides suur söömispüha! Aukohal on täidetud ja ahjus küpsetatud kalkun ning mõnikord kutsutaksegi seda päeva kalkunipäevaks (Turkey Day). 2015. a söödi Ameerika Ühendriikides tänupühal 45 miljonit kalkunit ära! Lisandiks on kartulipuder ja kaste, maguskartulid, jõhvikakaste, magusmais, juurviljad, kõrvits, rohelise oa vorm ja kõrvitsapirukas. 

Nami-Namist leiad järgmised tänupühadelauale sobivad retseptid:

Loe veel:

NB! Tänupüha tähistatakse ka Kanadas, aga oktoobri teisel esmaspäeval.  

Kui paljud Nami-Nami lugejatest tänupühade puhul erilise laua katavad? Mida serveerite? 

Artiklit toetavad Kondiiter.ee ja Victorinox:

lllustratsioon: Ximena Maier

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 23.11.2023 21:35 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Andra
postitatud 24.11.2016 16:39

Ma arvan, et see suund - siduda toidukultuuri ülejäänud ajaloo ja kultuurilooga, on väga õige ja rikastav! Sellised lood seotuna retseptidega on väga põnevad. Toit ja söömine on sotsiaalsed nähtused ja nii pakuvad lisalood veel ühe maitseelamuse lisaks! Aitäh!

Pille
posted on 25.11.2016 09:37

Aitäh heade sõnade eest, Andra!