Nigella Lawsoni kalkunipraad

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kalkun

1 kogus kastanitäidist

1 kogus jõhvika-apelsinitäidist

hanerasva või sulatatud võid

Valmistamine

Loputa kalkun seest külma jooksva veega. Nõruta hoolega ja patsuta köögipaberiga kuivaks.

Täida kaelapoolne süvend kastanitäidisega (NB! täidis paisub). Venita nahk täidise peale, kinnita. Täida kehaõõnsus jõhvika-apelsinitäidisega. Määri kalkuni rinnaosa kas sulatatud hanerasva või võiga.

Kalkun peab enne ahjupanemist toasoe olema!

Pane kalkun ahjuvormi, kõht allpool (kalkunirasv on kõik selja peal ja sedasi ahju pannes valgub rasv kalkunirinna sisse ja teeb liha mahlaseks ja pehmeks).

Pane kalkun 200-kraadisesse ahju ja küpseta sellel temperatuuril esimesed 30 minutit. Siis alanda kuumust 180 kraadini ja küpseta vastavalt järgmisele tabelile (NB! täidise kaal on samuti üldkaalu sisse arvestatud):

Kaal: - Aeg:
2¼ kg - 1½ tundi
4½ kg - 2 tundi
6¾ kg - 2¾ tundi
9 kg - 3½ tundi
11½ kg- 4½ tundi

Täpset küpsetamisaega minutites kilogrammi kohta ei ole võimalik anda, aga küpsetamisaeg minuti kohta alaneb kui linnu kaal suureneb.

Niisuta kalkunit küpsetamise ajal regulaarselt. Pool tundi enne küpsetamise lõppu keera lind ringi, nii et ka rind pruunistuks.

Kui tahad kalkunit fooliumi sees küpsetada, lisa küpsetamisajale 1 tund ning eemalda foolium pool tundi enne lõppu, et lind pruunistuks.

Torka varras või kahvel kintsu kõige paksemasse kohta – kui lihamahl on klaar, on kalkun valmis.

Retsept on Nigella Lawsoni raamatust "How to Eat" 1998

LISA KOMMENTAAR