2 kg kartuleid
4 sl võid
2 supikonservi (Campbell's Cream of Chicken või Condensed Cream of Mushroom Soup)
400 g hapukoort
5 sl hakitud sibulat
200-250 g riivitud juustu (nt Cheddar, Monterey Jack)
2 tl soola
Purukate:2,5 dl purustatud maisihelbeid (cornflakes)
2 sl sulatatud võid
Ameerikas kasutatakse selle roa valmistamiseks enamasti külmutatud eelkeedetud kartuliribasid (hash brown), siin juhised tavaliste kartulitega valmistamiseks.
Pese kartulid ja keeda soolaga maitsestatud vees küpseks. Ära üle keeda! Nõruta, lase jahtuda ja koori. Siis riivi jämeda riiviga.
Võta keskmise suurusega pott. Pane potti või, supikonservid, hapukoor, hakitud sibul ja sool. Sega ühtlaseks ja kuumuta, kuni või on sulanud ja kaste ühtlane. Võta pott tulelt, sega juurde riivitud juust - juust ei pea kastmesse sulama, lihtsalt segunema!
Sega u 2/3 antud juustukastmest riivitud kartulitega ja kalla segu võitatud ahjuvormi (23x33 cm). Laota peale ülejäänud juustukaste.
Tambi maisihelbed pudrunuiaga katki, sega juurde sulavõi. Laota vormiroale.
Küpseta 175-kraadises ahjus u 40 minutit, kuni roog on kenasti kuldpruun.
Peielauakartulid
Sellist huvitavat nime kannab üks USAs, eriti Utahi osariigi mormoonide seas armastatud kartulivorm, mida serveeritakse tihti peielaual. Omapärane maitsekombinatsioon ;)