Mida valmistada hurmaast?

Kas teadsid, et hurmaal on väga palju nimesid - diospüür, persimon, hiina datliploom, hiina küdoonia, jaapani kakiploom, jaapani aprikoos? Ja et hurmaa on mari?

Igatahes on tegemist päris huvitava ja maitsva viljaga, mis juba mõnda aega eestlaste südameid sulatab. Nami-Namist leiad üle 30 retsepti, mis sisaldavad hurmaad. Toome siin artiklis välja popimad!

Magusa ja soolase kooslus

Kui sa kuulud nende inimeste hulka, kes armastavad magusa ja soolase koooslust, soovitame katsetada hurmaad erinevate juustudega. Tee näiteks tikusuupisteid või proovi hurmaad piparkoogi ja sinihallitusjuustuga. Valmista krõbedaid saiu hurmaa ja Bire juustuga  või pista ahju hurmaaviilud kitsejuustuga. Üliküpsest hurmaast tee hõrku salatit kitsejuustu ja tüümianiga. Hurmaa sobib väga hästi ka õhukeselt viilutataud singiga!

 

Magusamast magusam

Loomulikult sobib hurmaa suurepäraselt erinevate magustoitude valmistamiseks. Kõige lihtsama desserdi jaoks pane üliküps hurmaa paariks tunniks sügavkülma ja see muutub iseenesest jäiseks hurmaasorbetiks. Veidi rohkem vaeva tuleb näha kihilise hurmaa-virsiku-kohupiimavahu ja hurmaa-kodujuustudesserdiga, aga lihtsad oma olemuselt on needki. Ka jogurti ja mascarponega sobib hurmaa hästi!

Kui sulle meeldib küpsetada, pane ahju magus ja mõnus hurmaakeeks või tee hoopis kaerahelberuute hurmaa ja vaarikatega. Üliküpsetest hurmaadest tee smuutit või jogurtikokteili

 

Milline on küps hurmaa?

Hurmaa õhukese läikiva koore värvus võib varieeruda kollasest sügavpunaseni, seega värvuse järgi ei saagi otsustada, et kollane on toores ja punane küps. Otsustada saab hoopis viljaliha järgi. Poolvalminult on hurmaa viljaliha rohke tanniinisisalduse tõttu mõrkjas ja kõva. Sellisel viljal võiks lasta kodus mõnda aega järelküpseda. Valminud viljad muutuvad mahlakaks ja magusaks. Täisküpse hurmaa tunned ära klaasjalt läikiva viljasisu järgi, mis kumab läbi õhukese koore.

Loe veel:

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 24.10.2022 17:38 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Reesi Cooper
postitatud 18.01.2025 14:32

Viilutan ja pigistan paar tilka sidrunimahla peale :)

Õie Õis
postitatud 19.01.2025 08:33

Söön nii nagu ta on, milleks lörtsida head puuvilja!