Hõissa, meil on vastlad!

Vastlad on liikuv püha, mida tähistatakse noorkuu teisipäeval seitse nädalat enne lihavõtteid ja päev enne tuhkapäeva. Tänavu 13. veebruaril.

Vastlapäev lõpetas talvise lõbustusaja ning vastlatega algas suur, lihavõttepühadeni kestev paast. Eesti vastlakommete hulka kuulub sealiha ja eriti seajalgade söömine, sea varbaluust tehakse pärast vastlavurri. Vastlapäevakommete hulka käib lisaks vastlavurri valmistamisele ka liulaskmine ning kõiksugu vastlatoitude söömine. 

Mida vastlapäeval söödi?

Vanarahvas tegi hommikul vastlaputru - tangupuder oli oluline rituaalne toit ja kuulus ikka vanade eestlaste pühadelauale. Lõunaks ja õhtuks olid seajalad ubade või hernestega (vt kuidas keeta seajalgu, seajalad tarrendis, hernesupp seajalgadega). Suureks maiuspalaks peeti seasaba. Kui veel 19. sajandil anti seasaba peremehele, siis 20. sajandil jäeti see gurmeepala pigem lastele (vaata Mari-Liis Iloveri põnevat seasabaretsepti).

Vastlapäeval söödi palju sealiha, kõrvale pakuti soolaube. Ubadest keedeti suitsulihaga oasuppi, mis on maitsvaks alternatiiviks uuemal ajal rohkem levinud hernesupile (vt suitsuliha ja kruupidega hernesupp, sealihaga hernesupp). Kui Sa kuivatatud herneid ei söö, siis proovi hoopis rohelist hernesuppi suitsupeekoniga (all vasakul) või rohelist hernesuppi pestoga (all paremal) või seda Paleo "hernesuppi"):

Vastlakuklid kuuluvad kindlalt moodsate vastlatoitude hulka, ent veel 20. sajandi alguses söödi kuklite asemel odrajahust vastlakaraskit, Mulgimaal aga vastlakorpe. Hea odrajahukaraski retsepti leiad siit. Nami-Nami kiidab eriti seda vähemagusat kukliretsepti, aga proovida võite ka martsipani ja vaarikatega kukleid või siis hoopis kakaokukleid. Nami-Nami toimetaja Kaare on teinud väga armsaid üheampsukukleid:

Klassikaliste vastlakuklite asemel võid küpsetada ka ühe suure ja uhke vastlasaia:

Slaavlased tähistavad sel nädalal aga hoopis võinädalat (Ма́сленица). Proovi näiteks neid vastlapannkooke.

Hea Nami-Nami lugeja! Kuidas Sina vastlapäeva tähistad? Kas Sul on mõned traditsioonilised vastlatoidud? Kas vastlakuklid ostad poest või teed ise? Kas oled kuklipurist (ainult vahukoorega!) või meeldivad Sulle lisanditega vastlakuklid?

Loe veel:

Artikkel ilmus 2016. a. veebruaris

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 13.02.2024 13:35 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Sass
postitatud 09.02.2016 10:25

Vastlakukkel on igati IN kui on vöimalikult vähe saia ja palju täidist ! Nt. peale vahukoore veel moosi.

Pille
postitatud 14.02.2016 12:02

Mina keetsin tänavu vastlapäeval suure potitäie seda traditsioonilist vastlasuppi. Kuna pereisa oli ära, siis jagasin suppi ka mõnedele headele naabritele :) Kukleid ise ei küpsetanudki, ostsime Viimsi Delicatost - täitsa korralikud kuklid olid, pohlamoosi ja vahukoorega. Paar päeva enne vastlaid saime proovimiseks Heidi Parki (www.kondiiter.ee) tänavusi kukleid, need olid ka imemaitsvad!

Kaare
postitatud 14.02.2016 13:43

Mina keetsin rohelist herne püreesuppi ja küpsetasin kilose vastlakukli (ikka Nami-Nami retsepti järgi), mille vahele panin kirsimoosi ja ohtralt vahukoort!