3 dl piima
25 g värsket või konservitud pärmi või pakk kuivpärmi
1 dl suhkrut
1 tl kardemoni
0.5 tk lahtiklopitud muna
450 g nisujahu (u 8 dl)
75 g pehmet võid
Määrimiseks:0.5 tk lahtiklopitud muna
Täidis:150 g martsipani
2-3 sl piima
2 dl 35% rõõska koort
2 tl vanillisuhkrut
200 g (poolsulanud) vaarikaid
Lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa suhkur, sool ja kardemon. Lisa pool lahtiklopitud munast (ülejäänud jäta määrimiseks). Sega juurde jahu ning sõtkumise lõppfaasis ka pehme või.
Lase tainal umbes tund aega puhta rätiku all soojas kohas kerkida*.
Vormi kerkinud tainast pikk "vorst" ning lõika see umbes 15 jupiks. Vormi tainast ümmargused kuklid. Aseta kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata köögirätikuga ning lase veel 20 minutit kerkida.
Pintselda kerkinud kuklid lahtiklopitud munaga ning küpseta 225-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni kuklid on kenasti kuldpruunid. Võta kuklid ahjust välja ning libista ettevaatlikult restile jahtuma.
Vahusta täidise jaoks rõõsk koor vanillisuhkruga, sega vahukoore hulka poolsulanud ja vajadusel nõrutatud vaarikad.
Lõika jahtunud kuklitel pealt "kaas" ära. Uurista lusikaga kukli alumisse ossa väike auk.
Sega väljauuristatud kuklitükid, martsipan ja tilk piima köögikombainis ühtlaseks pastaks. Täida kuklid saadud martsipaniseguga ning tõsta peale vaarikakreemi. Kata kuklid pealmiste osadega.
Sõelu peale tuhksuhkrut ja serveeri.
* Minul kerkis tainas 24 tundi jahedas garaažis ja siis 2 tundi toasoojas. Väga mõnusad ja pehmed kuklid jäid sellise aeglase kergitamisega!
Retsept on mugandatud Soome ajakirjast Kotiliesi (Laskiaispullat).
Imehead!
ma panin vaarikate asemele mustsõstraid väga väga head said
Väääga head, ma kasutasin maasikaid, sest vaarikad olid jääkapist otsa saanud
Need on imemaitsvad!
Need lähevad sel aastal kordamisele, väga mõnusat värskust annavad vaarikad ja martsipan meelitab õige magusasti ;)
Tegin täna neid samu kukleid ja mees nõudis juurde :). Tõsiselt imemaitsvad tulid!
Soomlastel on kõik vastlakuklid kardemoni paksult täis topitud. Nii jube! Igatsen Eesti vastlakukleid.
Vaarikased vastlakuklid
Soomlaste vastlakukliretsept. Kuklite täidiseks on martsipan ning vaarikatega maitsestatud vahukoor.