Vaarikased vastlakuklid

Soomlaste vastlakukliretsept. Kuklite täidiseks on martsipan ning vaarikatega maitsestatud vahukoor.

Kogus
15 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

3 dl piima

25 g värsket või konservitud pärmi või pakk kuivpärmi

1 dl suhkrut

soola

1 tl kardemoni

0.5 tk lahtiklopitud muna

450 g nisujahu (u 8 dl)

75 g pehmet võid

Määrimiseks:

0.5 tk lahtiklopitud muna

Täidis:

150 g martsipani

2-3 sl piima

2 dl 35% rõõska koort

2 tl vanillisuhkrut

200 g (poolsulanud) vaarikaid

Valmistamine

Lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa suhkur, sool ja kardemon. Lisa pool lahtiklopitud munast (ülejäänud jäta määrimiseks). Sega juurde jahu ning sõtkumise lõppfaasis ka pehme või.

Lase tainal umbes tund aega puhta rätiku all soojas kohas kerkida*.

Vormi kerkinud tainast pikk "vorst" ning lõika see umbes 15 jupiks. Vormi tainast ümmargused kuklid. Aseta kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata köögirätikuga ning lase veel 20 minutit kerkida.

Pintselda kerkinud kuklid lahtiklopitud munaga ning küpseta 225-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni kuklid on kenasti kuldpruunid. Võta kuklid ahjust välja ning libista ettevaatlikult restile jahtuma.

Vahusta täidise jaoks rõõsk koor vanillisuhkruga, sega vahukoore hulka poolsulanud ja vajadusel nõrutatud vaarikad.

Lõika jahtunud kuklitel pealt "kaas" ära. Uurista lusikaga kukli alumisse ossa väike auk.

Sega väljauuristatud kuklitükid, martsipan ja tilk piima köögikombainis ühtlaseks pastaks. Täida kuklid saadud martsipaniseguga ning tõsta peale vaarikakreemi. Kata kuklid pealmiste osadega.

Sõelu peale tuhksuhkrut ja serveeri.

* Minul kerkis tainas 24 tundi jahedas garaažis ja siis 2 tundi toasoojas. Väga mõnusad ja pehmed kuklid jäid sellise aeglase kergitamisega!

Retsept on mugandatud Soome ajakirjast Kotiliesi (Laskiaispullat).

LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 17.02.2010 00:05

Imehead!

Karima
postitatud 04.03.2011 10:51

ma panin vaarikate asemele mustsõstraid väga väga head said

Hexy
postitatud 08.03.2011 11:03

Väääga head, ma kasutasin maasikaid, sest vaarikad olid jääkapist otsa saanud

Kätrin
postitatud 21.02.2012 11:14

Need on imemaitsvad!

Bibu
postitatud 20.02.2012 14:37

Need lähevad sel aastal kordamisele, väga mõnusat värskust annavad vaarikad ja martsipan meelitab õige magusasti ;)

Anne-Liisa
postitatud 27.02.2017 19:07

Tegin täna neid samu kukleid ja mees nõudis juurde :). Tõsiselt imemaitsvad tulid!

Kati
postitatud 27.02.2017 20:46

Soomlastel on kõik vastlakuklid kardemoni paksult täis topitud. Nii jube! Igatsen Eesti vastlakukleid.