Tõmmud vastlakuklid

Need vastlakuklid on tavapärasest jumekamad, sest sisaldavad kakaopulbrit. Põhjanaabrite kombe kohaselt on lisaks vahukoorele kuklites ka veidi martsipani.

Kogus
plaaditäis (u 15 kuklit)
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Kakao-pärmitainas:

350 g nisujahu

50 g suhkrut

0.5 tl soola

35 g kakaopulbrit (0.75 dl)

1 pakk kuivpärmi

75 g pehmet toasooja võid

2.5 dl käesooja piima

määrimiseks muna

Täidis:

50 g šokolaadi

75 g martsipani

Kakao-vahukoor:

2 dl 35% rõõska koort

1 sl kakaopulbrit

1 sl suhkrut

Peale:

tuhksuhkrut

Valmistamine

Sega kausis nisujahu, kakaopulber, suhkur, sool ja kuivpärm. Näpista jahusegu sisse pehme või, siis sega juurde soe piim ning sõtku tainas ühtlaseks. Kui tainas kausi ja käte küljest lahti lööb, siis kata tainakauss puhta rätiku või toidukilega ning lase tainas soojas kohas kahekordseks kerkida.

Sõtku kerkinud tainas hästi kergelt läbi, siis rulli pikaks "vorstiks" ja lõika paraja suurusega juppideks. Vormi tainajupid kukliteks. (Mina teen nii: Murran tükikese tainast (nii umbes väikese muna suurune tükk), asetan hästi kergelt jahusele töölauale ja asetan peopesa kuplina peale (nagu hoiaksin arvutihiirt, aga tainatükk jääb peopesa alla). Nüüd teen peopesaga töölaual väikeseid tugevaid ringe, kuklit kergelt surudes, kuni tainatükk on kenasti siledaks kukliks muutunud.)

Aseta kuklid ahjuplaadile ja lase veel 15 minutit kerkida.

Pintselda pealt munaga ja küpseta 200-225kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni kuklid on kenasti küpsenud.

Libista kuklid metallrestile jahtuma, kattes need jahtumise ajaks köögirätikuga.

Lõika jahtunud kuklitelt kaas maha ja uurista igast kuklist umbes teelusikatäis sisu välja.

Sulata täidise jaoks šokolaad, sega juurde peenestatud martsipan ning seejärel ka kuklitest uuristatud sisu. Jaota saadud segu kuklitele.

Sega kausis suhkur ja kakaopulber, lisa rõõsk koor ning klopi vahule. Jaota kakaovahukoor kuklitele ning tõsta "kaaned" tagasi peale.

Sõelu kuklitele tuhksuhkrut (soovi korral kasuta nt tähekujulist šablooni) ning serveeri.

Kakaokuklite idee on Soome ajakirjast Ruokamaailma. (Kui nüüd päris aus olla, siis järgmisel korral jätan vist selle martsipani-šokolaadiseguga täitmise etapi vahele ja teen lihtsalt kakaoga vastlakuklid kakao-vahukoorega.)

LISA KOMMENTAAR

Lauren Mad
postitatud 15.02.2010 17:02

tegin ka neid tõmmusid vastlakukleid-mulle igatahes meeldivad tavalised rohkem

Evelyn
postitatud 16.02.2010 09:02

Tegin vastlakuklid selle retsepti järgi, aga täidise ja vahukoore muutsin ära kasutades täidiseks kodust pohlamoosi ja puhast kergelt vahustatud vahukoort. Söödi isuga ja kiideti kuigi mees ütles, et maitselt meenutavad need kakaosed vastlakuklid pigem muffineid:)

zoozi
postitatud 17.02.2010 00:04

Täidise jätsin ära.Väga mõnusad.Mehe ja keskmise poja lemmikud.

Kokkamine
postitatud 17.02.2010 17:04

Mulle väga meeldisid need kuklid :)

hexy
postitatud 23.02.2010 12:29

Neid vastlakukleid oli lihtsam teha kui hõrke vastlakukleid, minul vähemalt õnnestusid paremini. Minu meestele meeldisid need rohkem ka.

Seakass
postitatud 21.02.2012 20:17

Võrreldes vaarikaste ja hõrkude vastlakuklitega on tõmmud kindlad võitjad! Ning kindlasti koos täidisega! Tõesti väga head tulid :)

Agnes
postitatud 12.02.2013 18:37

Päris head said :)

Reet Viira
postitatud 13.02.2018 08:40

Mulle meeldib!