350 g nisujahu
50 g suhkrut
0.5 tl soola
35 g kakaopulbrit (0.75 dl)
1 pakk kuivpärmi
75 g pehmet toasooja võid
2.5 dl käesooja piima
määrimiseks muna
Täidis:50 g šokolaadi
75 g martsipani
Kakao-vahukoor:2 dl 35% rõõska koort
1 sl kakaopulbrit
1 sl suhkrut
Peale:Sega kausis nisujahu, kakaopulber, suhkur, sool ja kuivpärm. Näpista jahusegu sisse pehme või, siis sega juurde soe piim ning sõtku tainas ühtlaseks. Kui tainas kausi ja käte küljest lahti lööb, siis kata tainakauss puhta rätiku või toidukilega ning lase tainas soojas kohas kahekordseks kerkida.
Sõtku kerkinud tainas hästi kergelt läbi, siis rulli pikaks "vorstiks" ja lõika paraja suurusega juppideks. Vormi tainajupid kukliteks. (Mina teen nii: Murran tükikese tainast (nii umbes väikese muna suurune tükk), asetan hästi kergelt jahusele töölauale ja asetan peopesa kuplina peale (nagu hoiaksin arvutihiirt, aga tainatükk jääb peopesa alla). Nüüd teen peopesaga töölaual väikeseid tugevaid ringe, kuklit kergelt surudes, kuni tainatükk on kenasti siledaks kukliks muutunud.)
Aseta kuklid ahjuplaadile ja lase veel 15 minutit kerkida.
Pintselda pealt munaga ja küpseta 200-225kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni kuklid on kenasti küpsenud.
Libista kuklid metallrestile jahtuma, kattes need jahtumise ajaks köögirätikuga.
Lõika jahtunud kuklitelt kaas maha ja uurista igast kuklist umbes teelusikatäis sisu välja.
Sulata täidise jaoks šokolaad, sega juurde peenestatud martsipan ning seejärel ka kuklitest uuristatud sisu. Jaota saadud segu kuklitele.
Sega kausis suhkur ja kakaopulber, lisa rõõsk koor ning klopi vahule. Jaota kakaovahukoor kuklitele ning tõsta "kaaned" tagasi peale.
Sõelu kuklitele tuhksuhkrut (soovi korral kasuta nt tähekujulist šablooni) ning serveeri.
Kakaokuklite idee on Soome ajakirjast Ruokamaailma. (Kui nüüd päris aus olla, siis järgmisel korral jätan vist selle martsipani-šokolaadiseguga täitmise etapi vahele ja teen lihtsalt kakaoga vastlakuklid kakao-vahukoorega.)
tegin ka neid tõmmusid vastlakukleid-mulle igatahes meeldivad tavalised rohkem
Tegin vastlakuklid selle retsepti järgi, aga täidise ja vahukoore muutsin ära kasutades täidiseks kodust pohlamoosi ja puhast kergelt vahustatud vahukoort. Söödi isuga ja kiideti kuigi mees ütles, et maitselt meenutavad need kakaosed vastlakuklid pigem muffineid:)
Täidise jätsin ära.Väga mõnusad.Mehe ja keskmise poja lemmikud.
Mulle väga meeldisid need kuklid :)
Neid vastlakukleid oli lihtsam teha kui hõrke vastlakukleid, minul vähemalt õnnestusid paremini. Minu meestele meeldisid need rohkem ka.
Võrreldes vaarikaste ja hõrkude vastlakuklitega on tõmmud kindlad võitjad! Ning kindlasti koos täidisega! Tõesti väga head tulid :)
Päris head said :)
Mulle meeldib!
Tõmmud vastlakuklid
Need vastlakuklid on tavapärasest jumekamad, sest sisaldavad kakaopulbrit. Põhjanaabrite kombe kohaselt on lisaks vahukoorele kuklites ka veidi martsipani.