400 g nisujahu
100 g durumnisujahu
6 g kuivpärmi (u 0,5 pakki)
10 g suhkrut
400 ml käesooja vett
30 g oliiviõli
10 g peenikest meresoola
1 sl peenelt riivitud apelsinikoort
2 tl hakitud värsket tüümiani
2 tl hakitud värsket rosmariini
Kate:1 suur sibul
1 sl võid
veidi oliiviõli
1 sl palsamiäädikat
1 tl hakitud värsket tüümiani
1 tl hakitud värsket rosmariini
120 g värskeid või külmutatud jõhvikaid
1 sl pruuni suhkrut
Soovi korral:veidi mett peale niristamiseks
Sega kõik ained kausis ühtlaseks - kõige lihtsam on alustuseks segada kausis kuivained, siis kaaluda juurde õli ja vesi.
Kui kasutad elektrimikserit, siis sega vähemalt 10 minutit (käsitsi segades sõtku vähemalt 20 minutit). Tainas on väga märg, nii et kausi servade/käte küljest see lahti lööma ei pea. Kata tainakauss puhta köögirätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.
Kuni tainas kerkib karamellista sibul. Selleks koori sibul ja lõika õhukesteks viiludeks. Sulata pannil või, lisa 2 sl oliiviõli. Tõsta sibulaviilud pannile, sega korralikult rasvainega läbi ja lisa 1 tl soola. Prae mõõdukalt tasasel tulel 20-25 minutit, kuni sibulad on pehmed ja kuldsed. Sega juurde palsamiäädikas ja kuumuta veel 1 minut.
Sega väikeses kausis jõhvikad, suhkur, tüümian ja rosmariin.
Kata ahjupann küpsetuspaberiga (nt 30x40 või väiksem), puista peale veidi mannat või maisijahu. Kummuta tainas ahjupannile ning lükka õliste kätega laiali. Vajuta sõrmede abil sisse hulgaliselt-hulgaliselt augukesi ("silmad" ehk œggi).
Laota sibulad tainale, nirista üle 2 sl oliiviõliga. Jaota jõhvikad ja ürdid samuti tainale. Lase focaccia'l veel umbes pool tundi rätikuga kaetult kerkida.
Tõsta 250-kraadisesse ahju ning keera temperatuur kohe 200 kraadi peale. Küpseta umbes 30 minutit, kuni focaccia on pealt kergelt kuldne ja seest küpsenud. Focaccia peab jääma pigem hele kui tume!
Võta ahjust välja, lase rätiku all jahtuda. Enne serveerimist nirista peale vedelat mett.
Retsepti koostas ja pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Jõhvika-sibula focaccia
Talvine versioon Nami-Nami imemaitsvast focaccia-retseptist.