Aiahooaeg 2011

Profa
Postitusi: 722
Abikokk
2011-06-09 12:54:13
Seenekas:
Karulaugu kohta kirjutab Maalehe poolt välja antud "Sibul aias ja köögis": "...paljundatakse puhma jagamise teel varakevadel või suve teisel poolel." ja "Seemnetest ilmuvad tõusmed alles 2-l aastal peale külvi. Kevadel moodustub 2 lehte, juunis kasv katkeb. Sügiseks moodustub uinuv pung, millest arenevad lehed. Alles 3-ndal aastal taim haruneb, 4-ndal aastal õitseb. Seemnetega paljundades on vaja seeme enne külvi stratifitseerida." Seega, Profa, vaja oodata. :) Ise lootsin ka, et mullu istutatud karulauk oma seemnetest ümberringi külib, õnneks pole sealt kõplaga üle käinud, seega ootame ka huviga järgmist kevadet.
Oi kurja, mul juba peenar segi tuustitud ja uued asjad peale külvatud, aga suve teisel poolel siis proovin taimi metsa alla istutada.

Profa köögipool

Zapxpxau
Postitusi: 1409
Abikokk
2011-06-11 10:37:51
Kardemon:
aga tahaks uurida veel kastmise kohta üldse... kastin vagusid ikka rohkelt (omastarust) aga järgmiseks õhtuks oli jälle muld kuiv. sel juhul peaks ikka uuesti kastma kõike, eks? küsimus tuli seetõttu, et kuulsin sellist juttu.. et kui pidevalt taimi kasta, siis nad tahavadki rohkem kastmist... kas siin on mingit tõepõhja? kuidas kartulite kastmisega üldse lood? kas peaks? suuri kartulipõldusid ju ei kasteta?!
Ma ei tea kedagi, kes kartuleid kastaks. Juurviljalisi taimi ei pea kastma, kui just pikk põud ei ole. Ja kui kasta, siis mehiselt, sest pinnapealne kastmine toob juured pinnale lähemale. Mitte vähem kui ämbritäis 1 m2 kohta. Maasikaid me kastame, muidu on viljad väga väikesed, kuigi magusad, aga tillukesed.

Zap*

Profa
Postitusi: 722
Abikokk
2011-06-14 19:15:21
Küsimus juba sügiseks ette - kas leeskputk lõigatakse sügisel täiesti maha või jäetakse midagi alles? (alates kevadest antud taime õnnelik omanik ja kasvab võimsalt)

Profa köögipool

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2011-06-14 21:11:53
Profa:
Küsimus juba sügiseks ette - kas leeskputk lõigatakse sügisel täiesti maha või jäetakse midagi alles? (alates kevadest antud taime õnnelik omanik ja kasvab võimsalt)
Mina lõikasin ära ja kevadel, kui mu kõrgpeenar lume alt vabanes, valitses seal tühjus. Korraks hakkasin isegi pabistama :D Nüüdseks on selline vohav poolemeetrine leeskputk jälle olemas. Rediseid sööme juba ammu, esimestel tomatitel on viljad küljes ja umbes pooled õitsevad. Kahjuks närbus nüüd üks "Red Zebra" tomatitaim, nii et seda me tänavu degusteerida ei saagi.. Till ja koriander on tänavu kuidagi väga nirud, mõned üksikud tillukesed taimed. Ilmselt panin seemned valel päeval maha vms. See-eest erinevad püsikud - petersell (nii sile kui ka kähar), seller, estragon, murulauk, roheline sibul jpm - on ääretult uhked.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Kiilike
Postitusi: 1100
Abikokk
2011-06-14 22:50:35
Ma lõikan leskputke ära niipea kui inetuks muutub st suve teises pooles. Kui tahta külma panna või kuivatada siis nüüd on õige aeg st noor leht on kuidagi mõnusam kui täiskavanud taime oma. Kasvuhoones olevad taimed on kasvuhoos, uskumatu kui jämedaks võib baklažaani vars kasvada, taim on küll madal aga ääretult lopsakate lehtedega. Ja tomatitaimed on õied ning osadel ka tomatid küljes. Istutasin pühapäeval tuppa jäänud taime kasvuhoonesse et sedda mitte ära visata( ja selle nimi oli ... "Red Z....) :S Salateid, sibulat, redist, tilli, murulauku sööme mõnda aega juba. Tilli olen hakkinud ja külmutusse pannud juba. Kasvab teine umbrohuna sel aastal. Peagi on lootust lehtpeeti süüa. Koriander on asjalik aga petersellid otsustasin mitte kasvada .. ostsin täna turul mõned taimed. Kuivatamisele läksid nädalavahetusel ka piparmündid ja meliss.

kiilikese köögikatsetused

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2011-06-14 23:29:11
Ma sain ka õnnelikuks leeskputke omanikuks kevadel, kasvab õnneks kenasti vastupidiselt mädarõikale, mis ühes kohas JÄLLE välja läks ja teises kohas on paar niru lehte. :D Nagu anekdoot, kui taas lähen ühe veidi kaugema naabri juurde kevadel juurikaid tooma, sest jälle pole midagi välja tulnud. Neil on kartulipõllul neid pea sama palju kui kartuleid ja mullu sügisest on seal toimunud juba kahed koduse mädarõika tegemise talgud. Nüüd igatahes panin Maalehe õpetuse järgi hea mulla sisse poolikusse suurde tünni maasse ja loodan, et sügisel midagi võtta on. Kuigi suur kiusatus on sõnnikuhunnikusse sellesse enam-vähem komposteerunud osasse visata ja vaadata, kas seal kasvaksid. Aga suurt vohamist ka väga poleks vaja. Till pole meil ka kunagi kasvada tahtnud, see-eest jäi mullu enne lund peenrasse peterselli ja pak-soid, mis nüüd mõlemad on ägedad pealsed kasvatanud. Muuga on nagu on. Esimesed pisikesed tomatid on ka kasvuhoones ja ülejäänud õitsevad vapralt. Vaarikatel on ka meeletult õisi hoolimata sellest, et lumi nad kõvasti ära räsis. Lihtsalt on kasvatanud pikemad külgvõsud ja lamavad seal maas. Metsvaarikad, neid ei seo ka kuhugi püsti, pealegi arvasin, et tuleb ühtlaselt kõik maha lõigata. Tikreid ja sõstraid on samuti palju.
Tulikiisu
Postitusi: 9
Kokaõpilane
2011-07-16 23:52:30
Ka mina see aasta hakkasin oma esimesi taimekesi kasvatama. ja tõesti kasvavad :) Nimelt kõik algas rooskapsastest. ja siis tuli juba võtta ka lillkapsast ja punastlkapsast. ja siis sain veel kurki ka 4 erinevat sorti :D ja minu eriline pisike lemmik on arbuus :) leidsin ka täna esimese õiekese :) Niii ma siis seal peenara juures istusin ja jutustasin kui tublid nad ikka on et õitsema hakkasid :) Kuna elan maal siis naabritel lehmad. ja üleeelmisel nädalal oli ühel ööl yhest kohast elektri karjus maas. ja niii nad tulid meie põllule ja sõid minu rooskapsa taimed ära ja hunnik mehe vanaema kapsaid. Vot see oli kyll masendav. istusin ja nutsin ja lubasin et enam nende piima ei joo :D Aga need kapsad mis poolenisti alles jäid neil ikka eluvaim sees ja tundub et mõne rooskapsa ikka saan :) ja tütrekesel kasvamas porgandid lillat värvi :) Eks järgmisel aastal jälle ja siis juba julgemalt uusi asju proovima. see aasta kartsin et ehk läheb tuhin üle aga siiani alles.
Zapxpxau
Postitusi: 1409
Abikokk
2011-07-19 19:35:59
Oleme kurkidesse uppumas (kuigi vaid 2 taime), esimesed tomatid söödud, arbuusidel on beebid küljes, teine laar rediseid valmis, tikrid ja sõstrad on pooleldi korjatud, porganditega ootan veel nädala. Sidrunhein kasvab ilusti, üks tuttav tõi, tal 'paljunes'. Piparmünt on kuivatatud ja pakitud, vaja veel ürte jääkappi varuda (kuigi tilli ma hakkisin juba juunis terve sületäie).

Zap*

Fre
Postitusi: 1233
Abikokk
2011-07-19 22:21:17
Meie selle aasta aianduse juhtmõte: kuidas me madu rinna najal soojendanud oleme .... Siin Nõmme mändide all ei kasva ju mitte midagi. Sestap kasutan sageli ämma poolt kasvuhoones või aiamaal elujõuliseks poputatud taimi ja isutan nad siis omale ümber. Sel aastal mh ka petersellitaimed. Kastsin ja nunnutasin neid ja tulemuseks - käharpetersell!!! Naabrid ostsid turult taimi, poputasid ja nunnutasid oma peterselli, kuni sellest kasvas varsseller. Petersellivaba aasta, niisiis.
Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2011-07-20 12:15:54
Fre:
Sel aastal mh ka petersellitaimed. Kastsin ja nunnutasin neid ja tulemuseks - käharpetersell!!! Naabrid ostsid turult taimi, poputasid ja nunnutasid oma peterselli, kuni sellest kasvas varsseller. Petersellivaba aasta, niisiis.
Ma olen KOLM korda ostnud endale valge sõstra taime, mis kenasti marju kasvatama hakates laseb marjad ilusti punaseks minna. :D Neljas kord läks õnneks, hästikandev valge sõstra põõsas lõpuks siinses aias kasvamas.
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 >>