Kiilike Abikokk 2011-02-17 12:19:27 |
Pille:
Mina olen pannud naistepäeva paiku kui noor kuu loodud on nii tomatitaimed kui basiikuseemned maha.
Akaatsia:
Ma veel ei pane. Paar aastat tagasi panin maitsetaimed veebruaris aknalauale, aga kuna valgust on praegu ikka veel vähe, siis venisid need lihtsalt pikkadeks ja vibalikeks. Ootan veel veidi.
Ja tomatite-jms puhul tahan esmalt mingi tänavuse külvikalendriga tutvuda..Ka mul on osad maitsetaimed juba mulda pistetud. Ja täna-homme on plaanis tomatid-paprikad kah kasvama panna |
|
Zapxpxau Abikokk 2011-02-17 12:48:24 |
Mina panen ka märtsis. Eelmie aasta panin märtsi lõpus/aprilli alguses, seekord panen paar nädalat varem. Eriti tomatid, sest osad said liiga hilja valmis. | |
Ilse Abikokk 2011-02-18 08:29:52 |
Pille:
Kodu ja Aed veebruari numbris on kuulus Thunide külvikalender, täna tundub vilja päev olevat aga periood on märgitud "istutusaeg". Ma hakkasin mõtlema, et kas see tähendab ka külvi?
Hansaplanti külvitabel http://www.hansaplant.ee/static/files/7.koogiviljade%20kylvitabel.pdf
soovitab alustada märtsis, et ootaks siis märtsi Thunide kalendri ka ära.
Ja tomatite-jms puhul tahan esmalt mingi tänavuse külvikalendriga tutvuda.. |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2011-02-18 08:46:42 |
Ilsu:
Tomati kohta kirjutab Maria Thuni raamat "Aiandusnippe" järgmist:
Tomatit külvatakse, kõblatakse ja ka hooldatakse igal juhul viljapäeval. Kui külgvõrseid (vesivõsusid) näiteks lehepäevadel ära näpistada, on seenhaiguse puhkemine peaaegu vältimatu tagajärg. Vesivõsude eemaldamiseks võiks valida hoopis õiepäevad.
Tomati külvamiseks on parim viljapäev, mil Päike on Veevalaja märgis."
Pille:
Kodu ja Aed veebruari numbris on kuulus Thunide külvikalender, täna tundub vilja päev olevat aga periood on märgitud "istutusaeg". Ma hakkasin mõtlema, et kas see tähendab ka külvi?Ja tomatite-jms puhul tahan esmalt mingi tänavuse külvikalendriga tutvuda.. |
|
Vandiste Abikokk 2011-02-18 10:28:27 |
Targutan ka ühe vana "Targu talitada" abiga. ------------------------------------- Kuu faas ja soovitatavad aiatööd I veerand - Istutada üheaastaseid taimi, mis annavad maapealset saaki. Kõiki neid taimi, millest kasutatakse toiduks osi, kus pole seemneid (kapsas, seller, salat, petersell jt.). Kurki ja melonit peaks ka istutama just nüüd, samuti tera- ja kõrsvilju. Mineraalväetiste andmise aeg. II veerand - Istutada üheaastasi taimi, mis annavad maapealset saaki, mille viljades on seemned (tomat, kabatsokk, kõrvits, hernes, uba), ka tera- ja kõrsvilju, sibulat, küüslauku. Mineraalväetiste andmise aeg. III veerand - Kahe- ja mitmeaastaste taimede istutamine, samuti selliste üheaastaste, mis annavad maa-alust saaki. Sel ajal tuleks istutada ka puud ja põõsad, panna maha kartul, külvata talinisu, istutada mugulsibulat, rabarbrit, viinamarja. Vilju on õige aeg kuivatada siis, kui kuu on tulemärgis (Jäär, Lõvi, Ambur). Orgaanilist väetist võiks kasutada, kui kuu asub viljakuse tähemärgist, puid ja hekke pügada siis, kui kuu on Skorpionis või Kaljukitses. IV veerand - Mullapinna läbikaevamine ja kobestamine, võitlus umbrohu ja kahjuritega, rohimine (eriti kasulik, kui kuu on Lõvis või Jääras). Komposti tuleb anda, kui kuu on veemärgis, näiteks Skorpionis. Orgaanilise väetise andmiseks on õige aeg, kui kuu on veemärgis – Vähk, Skorpion, Kalad. TÄHEMÄRK JA AIATÖÖD Tähemärk ja soovitavad aiatööd Jäär (viljatu, kuiv tulemärk) - Umbrohutõrje, kahjuritõrje, pinnase kultiveerimine, saagi koristamine. Istutada taimi, mis kasvavad kiirelt ja mida kasutatakse toiduks kohe (näit. salat). Sõnn (viljakas, niiske maamärk) - Igasuguste kultuuride mahapanek : kartul, kapsas, salat, mugulsibul, oad ja lehtköögivili. Taimed kasvavad vastupidavad, viljad säilivad kaua. Kaksikud (viljatu, kuiv õhumärk) - Rohimine, kahjurite tõrje, kultiveerimine. Enamiku taimede istutamiseks ja ümberistutamiseks see aeg ei sobi v.a maasikas ja roosid. Vähk (väga viljakas, niiske veemärk) - Kõige viljakam märk, sobib ideaalselt kõikideks istutus ja ümberistutustöödeks, pookimiseks, kastmiseks, lisaväetamiseks. Eriti soodus tomatitele, viljapuudele, marjapõõsastele ja kõrvitsalistele. Aga sel ajal korjatud saak ei säili kaua. Lõvi (viljatu, kuiv tulemärk) - Kõige viljatum märk. Sobib umbrohutõrjeks, kultiveerimiseks. Istutada võib ainult puid ja hekki. Sobib puuviljade koristamiseks. Neitsi (viljatu, niiske maamärk) - Kultiveerimine, rohimine, kahjurite hävitamine. Ei tasu istutada söödavat. Sobib dekoratiivtaimede ning tulpide, nartsisside ja gladioolide istutamiseks, ka siguri ja ravimtaimede muldapanekuks. Kaalud (viljakas, niiske õhumärk) - Sobib enamiku taimede istutamiseks. Lilled, mis nüüd istutatakse, kasvavad eriti lõhnavad ja ilusad. Skorpion (väga viljakas, niiske veemärk) - Läheda Vähi mõjule, sobib ravimtaimede ja okastega taimede istutamiseks. Ei soovitata üles võtta juurvilju (eriti säilitamiseks). Aeg on sobiv niisutamiseks ja ümberlõikamiseks (kuu 3. veerandis). Ambur (viljatu, kuiv tulemärk) - Sobib kultiveerimiseks, rohimiseks, puu- ja juurvilja koristamiseks, seemnete kogumiseks. Võib külvata – istutada kiiresti kasvavaid taimi, nagu sibulat, pipart, söödaheina. Kaljukits (viljakas, üsna kuiv maamärk) - Lähedal Sõnnile, eriti sobiv panna maha kartulit ja istutada või külvata juurvilju, ka mugultaimi ja uba. Taimed kasvavad hästi vastupidavad ja märksa külmakindlamad. Sobib hästi puude ja hekkide istutamiseks. Veevalaja (viljatu, kuiv õhumärk) - Sobib rohimiseks, umbrohutõrjeks, kultiveerimiseks (eriti käib lehtköögivilja ha puuviljade kohta). Istutada – ümber istutada ja pookida ei maksa. Kuid on üks erand : sibulat võib maha panna. Kalad (väga viljakas, niiske veemärk) - Sarnaneb Vähiga, samad soovitused. Eriti hea kurgi ja kõrvitsa istutamiseks. Aga nende taimede viljad, mis nüüd on istutatud, ei säili kaua. -------------------------------------------- Olen ise nende järgi toimetanud ja tulemuste üle ei kurda. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2011-02-22 09:17:11 |
Pille:
Eile jõudsid seemned juba kenasti kohale, üks boonuspakike oli ka lisatud (rebashein ehk amarant). Põnev :)
Netcat:
http://www.impecta.se/ :)Pille 15.2.2011:
No aga linki?No mina näiteks tellisin täna hommikul endale ühest Rootsi seemnepoest |
|
Ilse Abikokk 2011-02-28 15:27:11 |
Täna läksid mulda jalopeno, paprika ja chilli :) | |
Kiilike Abikokk 2011-03-01 10:37:57 |
Kiilike:
Nüüd on esimene reis seemnelettide vahele tehtud. Mu varem välja pakutud kurgisort on 2x kallimaks muutunud :( Varem oli 24-27 kr pakk nüüd 4,40)
Pulavik:
Soovitada julgen/saan Melody, ei ole mõru ja kasvab ka suht aeglaselt "liiga" suureks. Mul küll pigem see häda et armastan pisikesi kurke ära korjata ja siis ei õnnestu tavamõõtu midagi kasvatada. Eelmisel aastal oli ka paar uut sorti(Dolomit) mille pakil kirjas et: mõruainevabad. Ei suutnud ühtegi kurki kasvatada mis oleks mõru olnud. Ainuke häda et saagikus oli suht nigel. Nende mõruainevabade kurkide semned on enamasti veidi kallimad kui ilma selle märketa pakid.Fre, kurkidest võin soovitada Vilma sorti, kui vähegi näppu jääb- iga aasta ma neid leidnud pole. Maitsev ja ei lähe kergesti kibedaks. Aga üldiselt on nii, et kurke tuleb suhteliselt palju ja tihti kasta, muidu nad lähevadki kibedaks, koosnevad ju enamuses veest. |
|
Kiilike Abikokk 2011-03-02 09:54:06 |
Eile koju postkasti potsatanud kodukirjaga oli kaasas ajakiri Aed ja seal oli kurkide test sees. Ja - osa paprikaid ja tomateid panin potti idanema. ja lisaks avastasin enda jaoks netist selle kalendri . | |
Zapxpxau Abikokk 2011-03-10 19:35:00 |
Tomatiseemned said lõpuks mulda. Ütlen lõpuks, sest plaanis oli seda teha nädala alguses, aga ei saanud kasvuhoonest eelmisel aastal ostetud istutuskaste/minikasvuhooneid kätte! Ei pääse sisse, ikka veel :O Sai siis mingi uus toodud. Igatahes karpi läks 8 sorti tomateid, 4 maitsetaime kevadiseks toas kasutuseks ja mõned lilled. Kurgid lähevad idanema natuke hiljem. Ha, avastasin ka, et seemneid on päris palju, juba tomateid ca. 15 sorti, et peaks seemnekarbi hankima. Sellise vahedega, et oleks mugav liigitada. Praegu hoian suures küpsisepurgis. | |
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 > >> |