Kuivatatud ja konservitud oad ja herned

Cashmir
Abikokk
2009-03-12 19:13:44
Mitos de frijol ehk "oamüüdid", Queretaro päritolu retsept Siin läheb vaja ülepraetud ube ehk siis oakonserv (või eriti virgal perenaisel isekeedetud oad) tuleb pannil korralikult enne läbi praadida. Olen oamüüte mitut eri sorti ubadega teinud ja minu meelest jäävad need kõige maitsvamad pinto ubadega ning kui neid pole võtta, siis Kidney oad kõlbavad ka; ning isegi kohalik kodumaine aeduba peaks täitsa mõnusa tulemuse andma. Ühe suure ja ühe väikese inimese õhtusöögiks kulub: - 400 g purk konservube -> valmista neist ülepraetud oad; - 1 väiksem karp sardiine või kilu tomatikastmes; - 1 sibul; - pool purki tükeldatud tomati konservi (või võimalusel üks maitsev suur tomat :); - 1 muna; - paneerimiseks jahu; - käepäraseid ürte: epazotet, peterselli; - vürtsika meki jaoks veidi Cayenne'i pipart; - soola; - praadimiseks meelepärast rasvainet. Tükelda sibul ja prae klaasjaks. Kui kasutad värsket tomatit, koori see (korraks kuuma vette, "nahk" maha). Pane tomat või tomatikonserv blenderisse, lisa Cayenne'i pipar ja püreesta. Vala püree väiksesse potti, lisa praetud sibul, maitsesta kergelt soolaga ja hauta, kuni segu pakseneb. Mätsi ülepraetud oad ühtlaseks seguks, tee neist väikesed rullid. Pane iga rulli sisse kilu või sardiin (tee rulli sisse lohk, pane kala sisse, kata korralikult ja veereta jälle ühtlaseks). Paneeri jahus ja lahtiklopitud munas, prae kiirelt üle. Lao praetud rullid taldrikule, vala peale tomatikaste, kõige peale raputa hakitud ürte.
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-03-12 20:37:26
Netcat:
Hm, ja mina oleks arvanud, et paastukuu auks võtame mingid kalaroad või sibulalilised ette, läätsed just olid alles ja oad-herned on minu nägemuses lahutamatult seotud mingi lihalise lisandiga. Aga paast jäi mul just enneaegu katki nagunii, niiet...
No aga ma ise ei saa tänavu paastuda, nii et enda huvidest lähtudes see kõik :D

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Kardemon
Abikokk
2009-03-12 23:07:25
ma tegin oma esimese oa-toidu. PÕLDOASALATI. hea kooskokkamise teema, sest läätsed on nüüd juba tihti menüüs. oad muidu meeldivad aga poes selle peale pole tulnud, et võiks neid osta. tahaks läbi proovida just traditsioonilisi oatoite (no ja siis herneste omi :) ). ehk leian mingi lemmiku,mida tihedamalt tahaks teha.

http://kardemon.blogspot.com

Kardemon
Abikokk
2009-03-12 23:17:19
paar küsimust tekkis ka... "Koduraamat ("Valgus" 1982) soovitab panna sool keemise lõpul, sest muidu ei keevat kaunvili pehmeks... "Eesti Toidu Kokaraamat" aga soovitab lk 105 Oapada retsepti juures, et panna oad keema soolaga maitsestatud vette, et sool kiirendab kesta pehmenemist... mis õigem oleks siis? ja teine küsimus puudutab Jamie Oliveri ubade saadet. mis ürte ta lisas ubade keeduvette, et kõhugaase likvideerida?. (laps ronis mul näo peal just see aeg ega saanud aru)

http://kardemon.blogspot.com

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-03-13 07:35:01
Kardemon:
paar küsimust tekkis ka... "Koduraamat ("Valgus" 1982) soovitab panna sool keemise lõpul, sest muidu ei keevat kaunvili pehmeks... "Eesti Toidu Kokaraamat" aga soovitab lk 105 Oapada retsepti juures, et panna oad keema soolaga maitsestatud vette, et sool kiirendab kesta pehmenemist... mis õigem oleks siis?
Mina tean, et sool lisatakse lõpupoole, sest muidu ei kee pehmeks. Nii et esimene peaks õige(m) olema..
Kardemon:
ja teine küsimus puudutab Jamie Oliveri ubade saadet. mis ürte ta lisas ubade keeduvette, et kõhugaase likvideerida?. (laps ronis mul näo peal just see aeg ega saanud aru)
Aed-piparrohtu ja mägi-piparrohtu (summer & winter savory) vist..

Zoozi
Abikokk
2009-03-13 09:18:26
Meil oli eile õhtusöögiks kikerherned rosinate ja spinatiga. Mulle kohe väga maitses. Parajalt vürtsikas, rosinad ja piiniaseemned sobisid ideaalselt. Mõnus :)

Zoozi tegemised

Vandiste
Abikokk
2009-03-13 14:05:01
Netcat:
Hm, ja mina oleks arvanud, et paastukuu auks võtame mingid kalaroad või sibulalilised ette, läätsed just olid alles ja oad-herned on minu nägemuses lahutamatult seotud mingi lihalise lisandiga.
Huvitav. Mina just seostan herneid-ube lihata roogadega. Mu teada on need aedviljad väga valgurikkad ning seetõttu liha ei olegi vaja. Kas mitte taimetoitlased ei kasuta neid nö liha aseainena?
Cashmir
Abikokk
2009-03-13 14:34:00
Jah, taimetoitlaste jaoks on kaunviljad üks peatoidustest, just valgu pärast.
Nipitiri
Abikokk
2009-03-13 16:39:52
Pille:
Mina tean, et sool lisatakse lõpupoole, sest muidu ei kee pehmeks. Nii et esimene peaks õige(m) olema..
Hiljutiste isiklike kogemuste põhjal võin kinnitada, et Pille versioon on õige - vastlapäeva paiku põldube keetes unustasin selle tarkuse hetkeks ja panin soola kohe alguses, pärast olid kestad sellised nahksed. Teine laar ube sai soola lõpus, vahe oli väga selgelt tunda.
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-03-13 16:49:08
Tsiteerin siinkohal Aive Luigelat, kes oma igati asjalikus raamatus Targalt toitudes terveks (kirjastus Varrak, 2007) kirjutab ubade kohta järgmist: Oad on nii väärtuslikud toiduained, et vaid nendest võib elada pool aastat, ilma et organism kahju kannataks, sest neis leidub hulgaliselt täisväärtuslikku valku ja hulgani mineraalaineid. Ubade valgud on lihavalgust väärtuslikumad ning ubades on 6 korda rohkem valke kui piimas ja 3 korda rohkem kui nisuleivas. Eriti kasulik on ube süüa vanemas esa, kui lihatoitudega ei või liialdada - siis sobivad need ülihästi liha asendama. Ube tasub küll patta panna sagedaioni - kas või iga nädal.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>