Liha küpsetamine madalal temperatuuril

Mari-Liis
Postitusi: 593
Abikokk
2009-12-13 21:50:34
ma ise seda saadet ei näinud, aga mõtlen siin, et kas fooliumi all tõesti pruunistub liha?

Siit nurgast ja sealt nurgast

Kiilike
Postitusi: 1100
Abikokk
2009-12-13 23:03:53
Mari-Liis:
ma ise seda saadet ei näinud, aga mõtlen siin, et kas fooliumi all tõesti pruunistub liha?
Vist siis pruunistub, mul igal juhul tegi seda ja seda 180 kraadi juures juba :).

kiilikese köögikatsetused

Pisi-Pisi
Postitusi: 258
Abikokk
2010-01-04 16:40:11
Lugesin sin hoolega seda teemat, aga valgustage mind teemal, kui suured on teie lihatükid olnud?. Mul on kapis ca kilone sealihaükk, mille ma just selleks otstarbeks ostsin. Kas see oleks enam-vähem paras tükk? Tegevuskava oleks siis selline, et pruunistada liha küljed pannil, siis panna ahjuvormi (puljongisse?) koos köögiviljadega ja siis ca 70 C juures ahju. Aga kui kauaks? Siin teemas on olnud ajavahemik 4-10 tundi, huvitav, mis optimaalne oleks?

Pisi-Pisi on see, kes ülesoolamise hirmus soola lisamata unustab...

Triin
Postitusi: 324
Abikokk
2010-01-04 23:08:57
no 70*nega ma paneks ikka umbes 10neks tunniks ja siis tuleks kindlasti pruunistada kas enne või pärast grilliga. Aga 130*nega 4-5 tundi. Mina olen pruunistanud enne ja olen ka jätnud pruunistamata. Väga ilusti on ahjupotis (kaan kinni) selle 4-5 tunniga 130*ne juures pruunistunud. Mulle tundub, et see madalatemperatuuri efekt tuli paremini esile ilma enne pruunistamata. Olen teinud lammast 1,5 kilose tüki. Ja metssiga 4-5 cm läbimõõduga tükkidena.
Dinnu
Postitusi: 98
Kokaõpilane
2010-01-17 13:18:15
sain siit teemast motivatsiooni katsetada ka madalal temperatuuril küpstamine järele. Meile sattus paar nädalat tagasi tükk metssealiha koju ja mõtlesin tükk aega, mida sellega peale hakata. Polnud ulukit varem teinud ka ja kõiksugu foorumeid lugedes jäi mulje, et seda on õudsalt raske valmistada :D ...No, sest osad marineerivad seda mitu päeva jne jne. Mina tükeldasin liha ca 5cm tükideks, panin sibula, küüslaugu ja maitseainetega malmpotti, törts vett ka põhja ning küpsetasin ilma kaaneta potis ahjus 130 kraadiga 4,5h. Siis keerasin ahju välja, panin kaane potile peale ja lasin veel ca tunnikese potis istuda, sest no mees polnud veel töölt kodus :). Ahjaa, ahju kütsin enne liha ahjupanemist max.temperatuurile ja siis kui pott ahjus, keerasin kohe temperatuuri maha - no nii nagu Jamie Oliver teeb :D. Ma ütleks, et liha õnnestus 100%-liselt. Teise katsetuse tegin täna öösel. Meie maja sai sel sügisel tellisahju võrra rikkamaks ning mul keerles koguaeg peas mõte, et tahaks hirmsasti proovida selles ahjus ka liha küpsetada. Eile õhtul, hetke ajendil siis tarisingi Selverist koju 1,3kg kaaluva sea kaelakarbonaadi tüki, sellise taisema. Kahjuks alles kodus märkasin, et liha polegi päris naturaalne ja etiketi peale oli kirjutatud hulk E-sid, mille kohta ma isegi ei taibanud poes uurida. Olin enda peale seepärast muidugi pahane tükk aega. :mad: Aga no ok, liha ju minema ikka ei viska ja toppisin ta ikkagi potti. Mul on Hackman Brasserie sarjast must malmpott, mida võib kasvõi lõkkesse visata ja sinna põhja panin siis porgandit, küüslauku, sibulat ja peale terve lihakäntsaka. Mina liha ei pruunistanud. Ahju panin liha siis kui söed olid täisti kadunud ja järgi ainult tuhk, sest kartsin, et muidu on kuumus liialt kõva ja kärsatab liha ära. Sel korral oli siis kaas potil peal. Hommikul kell 11 kui ärkasin, oli pott ahjus olnud 12h, toas mingit lihalõhna ei olnud, nii, et see pani natuke murtsema. Mõtlesin endamisi juba, et ei tea, kas nüüd peab liha sealt marineerumast välja võtma ja elektriahju pistma :D. Ja kui potikaant kergiatsin, siis vaatas mulle vastu maailma täiuslikuma välimusega seapraad. Lõikama hakates selgus, et seda polegi eriti võimalik lõigata, ta lihtsalt laguneb kiududeks. Pealt on ilus pruun, seest on roosa ja mahlane ja no nii pehme, et pole lihtsalt sõnu. Ainus, mille kallal võiks norida on Rakvere LK lihal juures olev kemikaalide maitse. Vähemasti mina suudan seda eristada ja see on suur pettumus. Viimane kord kui nende vaakumpakendis liha ostan! Muidu olen oma katsetustega rahul aga pean tõdema, et elektriahjus ei saa ilmselt mitte ühegi temperatuuriga sellist liha nagu ma täna puuküttega tellisahjust välja võtsin...
Tiina
Postitusi: 1340
Abikokk
2010-01-17 13:48:27
Dinnu:
Muidu olen oma katsetustega rahul aga pean tõdema, et elektriahjus ei saa ilmselt mitte ühegi temperatuuriga sellist liha nagu ma täna puuküttega tellisahjust välja võtsin...
Täielikult nõus! Iga kord, kui ma oma puuahjus midagi teen, imestan, et miks ma seda tihemini ei tee. No ei tee millegipärast. Viimati küpsetasin tuha sees kartuleid. Loopisin kartulid niisama süte sisse ja 40 minutiga olid täitsa valmis.

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Ave J
Postitusi: 3
Kokaõpilane
2011-01-03 17:53:43
Seitsme tunni lammas tavalises praeahjus sai tehtud. 120 kraadiga. Imehea!!! Aga tänane ahjupraad puudega köetavas Nunnauuni ahjus enam nii hästi ei sujunud. Kütsin ahju ära, panin liha ahjupotiga sisse ja kui kolme tunni pärast koju tulin, oli ahi nii jahtunud, et liha oli soe, aga enam ei küpsenud. Viisin ta siis kiiresti elektriahju... Selline suure klaasuksega ahi äkki ei sobigi...? Söed sellel ka ei jää pärast kütmist ahju põhja, vaid lähevad läbi resti alla. Või oli asi selles, et me polnud ammu ahju kütnud ja see oli väga külm.
Zapxpxau
Postitusi: 1409
Abikokk
2011-01-03 19:10:24
Võib küll olla, et ahi oli külm ja kogu aur, piltlikult öeldes, läks ainult ahju soojaks ajamiseks ja rohkemaks ei jätkunud. Muidugi oleks ka parem kui pott oleks sütega ühel tasapinnal või vähemalt otse nende kohal (mitte liiga kõrgel, siis see kuumus sinna ei jõua). Nunnuahju ei tea, pole näinud.

Zap*

Zapxpxau
Postitusi: 1409
Abikokk
2012-11-20 13:47:50
Talv ja lihahooaeg jälle tulekul. Panin seakõhu eile ahju, keerasin praegu ahju välja, lõuna ajal söön kartulipudruga :)

Zap*

Sasha
Postitusi: 207
Abikokk
2013-12-29 00:16:47
Ma tegin jõuluks kalkunit - no mitte just päris 90 kraadi juures, aga 140-ga. See on siiski madalam temperatuur kui see, millega harjunud olen. 5-kilone lind, 5 tundi + pool tundi grilli all, et pruunistuks. Tuli pehmem ja mahlasem, kui muidu. Nüüd proovin lihaga ka.
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >