Vandiste Abikokk 2008-08-24 16:11:10 |
Tegin täna lõunaseks magustoiduks Pereköögi retseptikogus ilmunud kirssi-ahjupannkoogi. Imemõnus - kirsside vürtsikus annab sellele magustoidule väga mõnusa nüanssi. Mul ei tulnud küll täielikult selline omletine nagu Paavol, pealt läks pisut biskviidiks ära, aga ikkagi olen väga rahul. Pilti kah, (kuigi siin ei ole talle veel tuhkuhkrut peale raputatud). Kui ploome saab, proovin ka ploomidega variandi ära. | |
Kristjan Abikokk 2008-08-24 20:07:26 |
Pille siin tsiteeris Larousse'i. Väike tõlge ka juurde.
Kõigepealt clafoutis hääldub klafuti, isegi olen seda kunagi valesti hääldanud.
Pille:
Rustikaalne magustoit Limousini maakonnast, mis sisaldab musti kirsse ja mida valmistatakse võiga määritud ahjuvormis, millesse valatakse paks kiht pannkoogitainast. Seda serveeritakse jahtunult tuhksuhkruga. Põhimõtteliselt kirsikive ei eemaldata, kuna kivid annavad küpsemisel taignale aroomi. Viljad lihtsalt pestakse ja eemaldatakse varred (prantsuse keeles on eraldi sõna puuviljalt varre eemaldamise kohta!). Prantsuse Akadeemia, kes defineeris clafoutis' kui "teatud ahjupannkook puuviljadega", andis järgi limusiinlaste protestidele ja sõnastas küpsetise ümber kui "kook mustade kirssidega". Sellegipoolest leidub clafoutis't paljudes eri variantides, nii punaste kirsside kui muude puuviljadega.
Eemaldage 500g mustadelt kirssidelt varred, raputage neile 50g tuhksuhkrut ja laske seista vähemalt 30 minutit. Määrige ahjuvorm võiga ja asetage sellesse kirsid. Sõeluge kaussi 125g jahu, lisage näpuotsatäis soola ja 50g tuhksuhkrut, seejärel 3 lahtiklopitud muna ja segage; lisakse lõpuks 3 dl piima ja segage taas hoolikalt. Kallake tainas kirssidele ja küpsetage 30 kuni 40 minutit 180 kraadi juures. Laske jahtuda ning seejärel raputage peale tuhksuhkrut.
Lisaks Larousse'ile ka Petit Robert'i definitsioon: kook, mis koosneb jahu, piima, muna ja marjade segust. Sõna pärit Kesk-Prantsusmaalt 19. saj. ja tuleneb sõnast "claufir" ehk täitma. CLAFOUTIS*: Entremets rustique de Limousin, préparé avec de cerises noires, disposées dans un plat ? four beurré, sur lesquelles on verse une p?te ? cr?pes assez épaisse. Il se sert ti?de, poudré de sucre. En principe, on ne dénoyaute pas les cerises, car les noyaux, en cuisant, ajoutent leur ar?me ? la p?te. Les fruits son simplement lavés et équeutés. L'Académie fran?aise, qui avait défini le mot comme une "sorte de flan aux fruits", dut céder devant les protestations des Limousins et adopta "g?teau aux cerises noires". Cependant, il en existe de nombreuses variantes, aux cerises rouges ou ? d'autres fruits. Équeuter 500 g de cerises noires, les pudrer avec 50 g de sucre et les laisser reposer ainsi 30 min au moins. Beurrer une tourti?re, la garnir avec les cerises. Tamiser 125 g de farine dans une terrine, y ajouter 1 pincée de sel et 50 g de sucre en poudre, puis 3 ?ufs battus en omelette, et remuer; ajouter enfin 30 cl de lait et bien mélanger ? nouveau. Verser la préparation sur les cerises, et mettre de 35 ? 40 min au four préchauffé ? 180 C. Laisser tiédir, puis poudrer de sucre glace. |
|
Sussukas Abikokk 2008-08-25 07:50:48 |
Mina ka eile sain selle marja Clafoutisega hakkama.
Aga maitse... no minu meeste karja juures sain mina vaid näritud viimase tüki. Täna õhtuks teen uuesti. Marjadeks kasutasin 5-6 maasikat, mis veel peenral olid ja mustsõstraid ja punaseid sõstraid.
Vanad inimesed on väikesed sellepärast, et neil on väikesed kepid |
|
Liiz17 Abikokk 2008-08-25 12:35:01 |
Tundub et see marja clafoutis on enim kiidusõnu saanud, oehhh kui palju asju tahaks proovida.. oleks siis sööjaid ka vastavalt :P | |
Spiidi Abikokk 2008-08-25 13:00:38 |
Sussukas:
Oi, kui isuäratav see marja claoutis on!
Mina ka eile sain selle marja Clafoutisega hakkama. Aga maitse... no minu meeste karja juures sain mina vaid näritud viimase tüki. Täna õhtuks teen uuesti. Marjadeks kasutasin 5-6 maasikat, mis veel peenral olid ja mustsõstraid ja punaseid sõstraid. http://byfiles.storage.live.com/y1pJfbSlSAUjZ8ke2BJsFWpUztj458LrjRpfE8ae3aoqx_2iS7wE7ngKDK0IJWwlFWG |
|
Juc Abikokk 2008-08-25 13:57:30 |
Lubasin järgmiseks ploomi clafoutis teha, aga turul olid ainult maitsetud ploomid, nii tuli hoopis virsiku oma. Ja seekord tuli asi kõige õigem. Täheleanekud siis sellised - mune oli palju, piima (koort) vähe ja küpsetatakse suhteliselt madalal temperatuuril suhteliselt pikalt. Retsepti sain ajakirja Cuisine et Vins kodulehelt.
Lugesin veel ka, et clafoutis on ainult kirssidega variant, et kui kasutada muid vilju, siis kutsutakse seda flognard :).
Lähemalt saab lugeda siit.
http://jucjaco.blogspot.com/ |
|
Tullia Abikokk 2008-08-25 14:49:43 |
Võtsin ahjust välja oma esimese clafoutis`, ploomi oma Nami-namist. Ütlen kohe, et läheb kordamisele. Sest tahaks ikka õiget clafoutis`maitset ka tunda, ma nimelt unustasin koore taignasse segamata ja tulemuseks oli biskviidine ploomikook :) | |
Juc Abikokk 2008-08-25 16:03:41 |
Tullia:
Päris hea nali sul! :) Võtsin ahjust välja oma esimese clafoutis`, ploomi oma Nami-namist. Ütlen kohe, et läheb kordamisele. Sest tahaks ikka õiget clafoutis`maitset ka tunda, ma nimelt unustasin koore taignasse segamata ja tulemuseks oli biskviidine ploomikook:-) http://jucjaco.blogspot.com/ |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-08-25 16:33:54 |
Juc:
Väga kaunis!! Aga see flognard/flognarde jutt oli siin selle kooskokkamise teemapüstituses ka kirjas :P
Lugesin veel ka, et clafoutis on ainult kirssidega variant, et kui kasutada muid vilju, siis kutsutakse seda flognard :). |
|
Juc Abikokk 2008-08-25 17:48:34 |
Pille:
Uskumatu lugu. Ma kusjuures lugesin teemapüstitust täiesti üksipulgi. Ja kui siis seda sama asja wikipediast lugesin, siis poleks nagu iial näinud-kuulnud :) Juc:
Väga kaunis!! Aga see flognard/flognarde jutt oli siin selle kooskokkamise teemapüstituses ka kirjas :PLugesin veel ka, et clafoutis on ainult kirssidega variant, et kui kasutada muid vilju, siis kutsutakse seda flognard :). http://jucjaco.blogspot.com/ |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 > >> |