Maris Abikokk 2008-07-27 22:35:33 |
Mõtlesin pikalt Eva provotseeritud küsimuse üle, et mis on ebatervislik. Definitsiooni ei anna, aga minu jaoks on ebatervislik selline toit, mille ühe normaalse portsu söömisel saan rohkem energiat, kui vaja. Siin võib muidugi vastu öelda, et söö siis väiksem ports, aga nii see ikkagi pole -- üks väike lehttaigna põhjal pirukatükk annab küll energiat, aga kõhutäiteks tahaksin kahte väikest tükki :) Seetõttu hakkasingi uurima, et milliseid tervislikke pirukapõhjasid võiks teha, et ma saaksin suurema tüki quiche´i süüa :) Täidistega on lihtsam mängida ja endale maitsev lahja kombineerida, aga kui ma veel tervisliku põhja ka avastan, siis ma vist ainult lahtistest pirukatest toituksingi :) Mulle väga maitsevad kõik sellised road! | |
Fre Abikokk 2008-07-28 10:29:30 |
Maris:
See on nüüd kokanduslikust aspektist ilmselt täiesti ebakohane nõuanne, aga mina olen aegajalt puhtast laiskusest ja inspiratsiooni puudumisest küpsetanud ilma põhjata pirukaid (st võtnud piruka retseptist ainult peale mineva kraami osas õppust). Ma ei teagi kas nad peaks siis mingi täidisega ahjuomletina kirja minema, aga üldiselt seisavad mitmed pirukatäidised ka niisama kenasti koos ja on vormis kend vaadata. Ainult nii ilusaid tükke ei saa lõigata. Aga äkki on Sulle koduseks "pirukalahjendamiseks" sobiv lahendus kui keegi midagi targemat ei ütle.... Mõtlesin pikalt Eva provotseeritud küsimuse üle, et mis on ebatervislik. Definitsiooni ei anna, aga minu jaoks on ebatervislik selline toit, mille ühe normaalse portsu söömisel saan rohkem energiat, kui vaja. Siin võib muidugi vastu öelda, et söö siis väiksem ports, aga nii see ikkagi pole -- üks väike lehttaigna põhjal pirukatükk annab küll energiat, aga kõhutäiteks tahaksin kahte väikest tükki :) Seetõttu hakkasingi uurima, et milliseid tervislikke pirukapõhjasid võiks teha, et ma saaksin suurema tüki quiche´i süüa :) Täidistega on lihtsam mängida ja endale maitsev lahja kombineerida, aga kui ma veel tervisliku põhja ka avastan, siis ma vist ainult lahtistest pirukatest toituksingi :) Mulle väga maitsevad kõik sellised road! |
|
Spiidi Abikokk 2008-07-28 10:50:47 |
Mulle maitseb väga rukkileib ja olen mõelnud, et pirukapõhi võiks olla tehtud riiv-rukkileivast. See ei ole väga kaloririkas ja tervislik ka (palju kiudaineid). Kas keegi on midagi taolist proovinud ja millega võiks seda riivleiba siduda? Munaga? | |
Pille Nami-Nami peakokk 2008-07-28 11:45:39 |
Spiidi:
Ma laotaks siis lihtsalt kandilised leivaviilud tihedalt teineteise kõrvale ja kallaks täidise peale. Natuke nagu 'saiapitsa' siis. Koorikud oleks vist mõttekam ära lõigata, siis saab tihedamini kokku suruda..
Mulle maitseb väga rukkileib ja olen mõelnud, et pirukapõhi võiks olla tehtud riiv-rukkileivast. See ei ole väga kaloririkas ja tervislik ka (palju kiudaineid). Kas keegi on midagi taolist proovinud ja millega võiks seda riivleiba siduda? Munaga? |
|
Maris Abikokk 2008-07-28 12:28:24 |
Vaat kui huvitavaid lahendusi siit juba tuleb! Ilma põhjata pirukat olen minagi teinud, aga seda on raske kaubanduslikult serveerida. Endale lõunasöögiks aga on see küll sobiv variant. Riivleiva mõte mulle meeldib. Kunagises Kodukirjas oli midagi riivleivast ja tomatitest. Riivleib hõõruti väikese koguse võiga seguks ja pandi tomatitele peale ja ahju. Midagi muud sinna vist ei käinudki. Pean selle uuesti üles otsima. | |
Vandiste Abikokk 2008-07-28 17:20:43 |
Läheme õhtul soolaleivale ning tegin kaasa võtmiseks juustupiruka. Kuna sellega oli kiire, siis põhjaks kasutasin valmis lehttainast. Loodan, et maitse selle all ei kannata. Lisa: oli küll hää, rahvas sõi ja kiitis. | |
Eva Abikokk 2008-07-28 20:17:41 |
Kokaraamatutes soovitatakse (väiksem) osa nisujahust tumedama jahuga asendada ning (väiksem) osa võist õliga asendada. Mõned aastad tagasi harrastasin ka ise sellist varianti, tulemus tuleb rahuldav (eelkõige kannatab välimus ja kui vahekord läheb paigast ära, siis ei püsi tainas koos) ning on ka päris maitsev. Nüüd jagan aga sellist arvamust, et tervislik võib olla ka rammus (ja tihti nii ongi), aga söömisel tuleb järgida mõõdukust. Lehttaina osas ei oska aga nõu anda, sest poe-tainal ei ole minu silmis mingit väärtust (kuhjaga koledaid keemia-kõrvalmaitseid), aga ise ei ole lehttaina tegemist veel ette võtnud. | |
Maris Abikokk 2008-08-08 14:55:14 |
Ise küsin, ise vastan :) Senisest pirukapõhjadest, mida olen kasutanud, pean kõige tervislikumaks järgmist: (allikas: "Kiiresti valmivad taimetoidud") 1,5 dl nisujahu 1,5 dl sepikujahu (või täistera nisujahu) 50 g võid 50 g kodujuustu 4 spl külma vett Näpi jahud, kodujuust ja või omavahel teraliseks massiks. Lisa vesi ja sõtku tainas kiiresti valmis. Aseta külma 30 minutiks. | |
Fre Abikokk 2008-08-16 15:23:39 |
Pille:
Ma ei tea kas ma olen pime aga jutuks oleva retsepti koostisest ma juustu ei leidnud, kuigi nimi justkui sellele viitaks. Tõenäoliselt käib juust riivituna peale aga äkki peaks komponentide nimekirjas ka olema? Kõige tuntum on kindlasti Quiche Lorraine e. Lotringi pirukas - kuulus peekoni ja Gruyere juustu pirukas Alsace-Lorraine piirkonnast Prantsusmaal. |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-08-16 15:31:46 |
Fre:
Kusjuures ei olegi viga. Sobrasin veidi internetis, seal kenasti kirjas, et kohustuslikud täidise komponendid on munad ja rõõsk koor, juust lisandus hiljem. "French Kitchen" raamatu kontrollisin ka üle, seal ongi juustuvaba versioon.
Kui soovid juustuga varianti, siis proovi nt seda. Või lisa riivitud juustu lihtsalt ülaltoodud retseptile - aga mina segaks juustu pigem täidisesse, kui puistaks peale.
Pille:
Ma ei tea kas ma olen pime aga jutuks oleva retsepti koostisest ma juustu ei leidnud, kuigi nimi justkui sellele viitaks. Tõenäoliselt käib juust riivituna peale aga äkki peaks komponentide nimekirjas ka olema?Kõige tuntum on kindlasti Quiche Lorraine e. Lotringi pirukas - kuulus peekoni ja Gruyere juustu pirukas Alsace-Lorraine piirkonnast Prantsusmaal. |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >> |