Jaanipäev e. suvepüha - 24. juunil

e4retseptiraamat
Postitusi: 2
Kokaõpilane
2015-06-25 13:41:11

Meie võtsime jaani vastu Vergi sadamas sõprade juures. Kuna beebi on alles 2.5 kuune, ei tahtnud suurt möllu ja olime väikses seltskonnas. Söögid olid sel korral väga kerged - kana ja kala. Kõrvale paar värsket salatit. Minu lemmik oli avokaado-mozarella-tomati, milles avokaado oli ülekaalus. Magusaks oli perenaine teinud nisuvaba rabarbrikoogi vahukoore-jogurti kastmega.

Kõik see kokku oli väga maitsev ja peale õhtusööki oli mõnusalt kerge olla :) Peaks järgmistel jõuludel sama joone eesmärgiks võtma :P

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2015-06-25 13:55:54
Silx:
Pille:
Silx, samas on grill/šašlõkk väga olulisel kohal uuemates jaanikommetes :) Meil oli väga tore laud, aga ma ise tundsin natuke pahasti, et nii ebatraditsiooniline. Mulle muidu väga meeldib vanu kombeid ja toitumistavasid jälgida ja isegi enamasti sõira jms teinud (a la Silvia Kalviku soovitused siin).
Seda kindlasti. Aga mul pole grilligi.. :)
Meil ka mitte, Silx, kuigi nüüd juba mõtleme selle ostmise peale :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Zapxpxau
Postitusi: 1409
Abikokk
2015-06-25 16:28:35

Eestlasel pole grilli vajagi! Selleks kõlbab iga pott, kauss, lõke vms. Peaasi, et mingid vardad saab kuskilt aretada. Minu isa "teeb" iksasjadest grilli valmis igal aastal.

Disainitundliku inimesena mõtlen, et ehk võiks olla selline ilus grillikene, Eva Solo vms, aga siis vaatan tule hävitustööd ükskõik kui tugeva materjali kallal ja karda, et peale esimest aastat on see samasugune tahmunud klots nagu vanast supipotist tehtud grill.

Mõtlen veel...

Zap*

Kelluke
Postitusi: 66
Kokaõpilane
2015-06-25 20:56:30

Käisime sõprade maakodus, kus suitsuahjust tulid lõhefilee, ribid ning kanakintsud. Lisaks valmistati traditsioonilist seašašlõkki. Meie viisime köögivilja-soja grillvardad. Soja valmistasin grillmarinaadis ja vürtsikas tom le nam marinaadis - tulid väga maitsvad. Lisandiks värske salat ja kiirmarineeritud kurgid. Kes jaksas, sõi puuvilja peale. Mulle tavapärane lihakraam väga ei istu, nii et piirdusin kala ning sojavarrastega ja ampsasin mehe taldrikust muud proteiini, et ikka teaks mis maitsega on :)

Liivakook

Rebane
Postitusi: 662
Abikokk
2015-06-26 14:05:07

Jaanid veetsin sel aastal sõpraderingis Räpina lähistel. Kuna peolisi oli palju ja tegutsesime võõras köögis, jäi sel aastal liha ise marineerimine ära ning kõik võtsid midagi head-paremat kaasa, mis lauale panna.

Peale kana (filee ja koivad) ja sealiha (šašlõkk ja kaelakarbonaad) grillisime ka sibulasektoreid ja suvikõrvitsaviile. Samuti läksid süte vahele fooliumis värsked kohalikud kartulid, õli-soola-pipra-tüümianisegus eelnevalt veeretatud. Veel tegin suure kausitäie toorsalatit.

Samuti oli laual kõvasti nikse-näkse (kreekerid, pähklid, kirsstomatid, viinamarjad, murelid jne). Magusaks tegin kõige lihtsama rabarberikoogi ning kohapeal valmis ka üks šokolaadikook.

Mõnus! :)

Jazzino. teen. naudin.

Triin28
Postitusi: 855
Abikokk
2015-06-26 16:57:38
Pille:
Loosimine ka :) Kõikide nende vahel, kes oma tänavuse jaaniõhtulaua menüüd (ja võimaluse korral ka pilte!) jagavad, loosin 1. juuli hommikul välja Mari-Liis Iloveri uusima kokaraamatu (ühe eksemplari): Raamatu kohta võid lugeda täpsemalt siit või siis Mari-Liisi blogist.
Jaanid veetsime sõpradega Pärnumaal mere ääres. Grillisime erinevaid toorvorstikesi ja šašlõkki, kõik poe kraam. Tegime grillil ka halloumi juustu ja seeni sinihallitusjuustuga. Kõrvale lihtne tomati-kurgisalat ja Kreeka salat. Magusaks oli karp maasikaid.
Annuzhka
Postitusi: 100
Kokaõpilane
2015-06-26 23:35:47

Selle aasta jaanipäeval marineerisin ise šašlõki ja triibuliha. Lisaks lihale läksid grillile ka köögiviljad (seened, suvikõrvits, tomat, paprika). Salatiks tegin kõrvale redisesalati, mis lapsepõlves jaanipäeval alati laual oli. Salatiks muidugi ka tomatisalat.

Koogiks oli biskviidi, besee, virsikude ja vahukoorekreemiga kook, mida mul ema on teinud. Tundus põnev ja ka lihtne valmistada maakodu piiratud võimalustega.

//pildid üritan ka hiljem lisada//

It´s all about seasoning!

Fre
Postitusi: 1233
Abikokk
2015-06-27 00:53:26

Meie marineerisime ise jaanipäevaks lambaliha. Peaks olema Adõgee variant, kui on õigesti meeles (kunagi ammu raadiost kuuldud). Lisaks äädikale, sinepile, meele, soolale jne läheb marinaadi sisse hulgaliselt hakitud nõgeseid. Mulle endale väga ei istu aga seltskond nõuab.

Lastele varusime orgi otsas grillimiseks vorste, marki ei mäleta aga tegu oli jummala ebaõnnestunud valikuga, niiet ses osas on soovitused teretulnud. Lisaks olid sõbrad ise triibuliha maitsestuma pannud.

Kuna terve õhtu sadas, mõnikord hõredamalt ja mõnikord kõvemini, siis lõppes õhtu meie jaoks seekord nii, et kõik grill-liha jäi alles, ära söödi vaid erinevad toorsalatid, maasikad, Karksi laadalt soetatud suitsukala, koogid, aga grillile jõudis vaid üks restitäis liha ja vorste.

Selline jaanipäev.

Järgmisel õhtul grillisime liha rahulikult saunaõhtu kõrvale ära. Peo eripärast tulenevalt näevad pildid välja nagu suvalised köögijoodikute ülesvõtted, seega jäävad jagamata.
Vernanda
Postitusi: 428
Abikokk
2015-06-27 13:26:14
mul läks seekord nii hästi, et ise peaaegu ei pidanudki süüa tegema. oli suitsulesta ja praetud lesta, juba varasemast. nö "tule ajal" käisime külas, kus sai lambaribisid ja ahjulammast ja metsseašašlõkki. "kõige õigemal" päeval käisime Roosi talu lambarestos ja hiljem hängisime "Retro" kohvikus.

Da Vahtra Residence

OlgaKa
Postitusi: 159
Abikokk
2015-06-29 00:13:21

Meil oli tänavu käsil ülesöömine.. :) Jälle.

Päeval sõime uhhaad (sellist õiget - viinaga ja tehtud suures malmpotis tule kohal) ja suitsukala. Õhtuooteks lambakarreed ning millalgi öösel jõudsime veel šašlõkini, mida saatsid pil pil krevetid ja värske salat. Kogu päeva juurde kuulus loomulikult kodune õlu, siider ja kangem naps. Mina olin nii tubli, et pärast paari kodust siidrit jõudsin merre :D Oli päris jahutav kogemus.

Andmisrõõm on kõige suurem rõõm! Kaju Köök

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>