Taimetoitlus (vegetaarlus e. vegetarism, veganism jm)

Mariake
Kokaõpilane
2008-12-15 19:27:43
Külastan aegajalt sellist lehte nagu www.veg.ee. Seal on ka eraldi link retseptidele. Huvitav oli näiteks ka raw veganitele sobiv õunakook, mis ei vaja küpsetamist, kunagi võiks isegi proovida :)
pk
Kokaõpilane
2008-12-15 21:31:22
Mariake:
Külastan aegajalt sellist lehte nagu www.veg.ee. Seal on ka eraldi link retseptidele. Huvitav oli näiteks ka raw veganitele sobiv õunakook, mis ei vaja küpsetamist, kunagi võiks isegi proovida :)
Jaa, retsepte on seal tõesti tihti päris põnevaid, kuigi vahel häirib veidi liiga agressiivne-vastandav stiil. Käin niisama luuramas vahel. Üritan põhimõtteliselt samuti vähem liha süüa. Ei tea, kas seal kliimajutul on tõsi taga või mitte, kuid suvel õnnestub kordades paremini. Energiat on tõesti kuidagi rohkem, eriti mõttetööks, samuti jääb ehk mõni elukas lihaks saamata. Samuti innustab uusi ja huvitavaid asju katsetama Aga igasugune see "loomalaipu" jms. sõnu kasutav jutt on ikkagi võõristav, demagoogiline. Jäägu kõigile nende valikud. Kuigi eks taimetoitlastel ka närv must neist "kuidas sa elus püsid" ja "söö siis vorsti" stiilis päriltest.
Marju
Abikokk
2008-12-15 22:03:18
Pille:
Oi, kuidas ma tahaks uskuda, et siin on mingi tõlkes-kaduma-läinud moment, aga arvestades Romani väga head eesti keele oskust, on see vist tõesti tema siiras arvamus. Mulle endiselt Romani restorani toidud maitsevad, aga kuidagi imelik on tema muidu igati uuendusliku meele ja kodumaise tooraine austuse juures kuulata niiiiiiiiii aegunud juttu vegetaarluse kohta..
Selline on paljude tippkokkade suhtumine (no näiteks Gordon Ramsay ütleb ikka midagi halba taimetoitlaste kohta või siis näiteks Cook´s Bookis Shaun Hill arvab, et ega neist juurikatest ikka puljongit ei saa jne) ja mõnes mõttes saan ma neist aru ka, aga teisest küljest ei peakski sellest erilist numbrit tegema, taimetoitlusest, ma mõtlen. Lihtsalt on osad toidud lihaga, osad lihata ja asi vask.
Ussicke
Abikokk
2009-01-03 13:58:55
Viletsad kokad järelikult! Ütlen mina ja võin mõnele ka näkku öelda, kui palju laiab! Kui tõbised, hädised ja kiilakad on paarikümne aasta pärast, siis köhin kurgu puhtaks ja võtan sõna :P Sellise suhtumise selgituseks on tõesti vist viimasel ajal levima hakanud mõtlemisvõime taandareng - jutustatakse küll, kuidas kõigil on õigus erineda ja olla selline nagu ise tahab, "aga kui sa mõtled teisiti kui mina ja sööd teistmoodi, siis sa oled üks mõttetu nõmedik küll." Et nagu on lubatud erineda - ja samas mitte? Loodetavasti füüsilisest puudest tingitud erivajadustega inimesed võivad ikka sinna peenesse restorani minna? Tellida ja süüa ja MAKSTA? Et õnnetu kokk hinge ei heidaks, aitab ehk see, et juba restorani uksele silt kleepida, et taimetoitlastele keelatud?
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-06-03 07:59:33
Pille:
Nami-namis on hulgaliselt ka veganitele sobivaid retsepte, kuigi neid pole eraldi välja toodud (nt eilne vürtsikas pommuhautis on täiesti vegan, kui jogurtit kõrvale mitte süüa), nii et huvilistele peaks retsepte jätkuma küllaga.
Tekitasin nüüd siiski ka eraldi liigi "vegan-toidud". Kuna seda liigitust pean käsitsi määrama hetkel, siis tegelikult on retseptikogus veganitele sobivaid retsepte oluliselt rohkem. Eks ma ajapikku käin jälle retseptid üle..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Profa
Abikokk
2009-06-03 10:32:46
Ussicke:
Viletsad kokad järelikult! Ütlen mina ja võin mõnele ka näkku öelda, kui palju laiab! Kui tõbised, hädised ja kiilakad on paarikümne aasta pärast, siis köhin kurgu puhtaks ja võtan sõna :P
See on lahmimine :) Paljud asjad on kujunenud aastatuhandete vältel, kogu praegune jutt käib viimase saja aasta trendidest, pikas perspektiivis ei ole see mingi näitaja ja keegi ei tea kas näiteks tuhat aastat taimetoitlust on inimkonna arengu kohalt jätkusuutlik ja milline näeb välja näiteks kuuekümnenda põlve taimetoitlane.

Profa köögipool

Seenekas
Abikokk
2009-06-03 10:46:05
Polnud eritoitumisest enne eriti huvitatud, kuid nüüd on ühe pereliikme pärast vaja ennast harida. Taimetoitlus on minu isikliku arvamuse kohaselt igaühe vaba valik ja ei tekita meie peres erilisi emotsioone. Kui on külla tulemas "vegansõbrad", siis arvestan toidu valmistamisel nendega. Oleme pidanud talviti mitmeid aastaid paastu, tõsi küll, mitte viimastel. Eelmisel suvel kadus mul miskipärast lihaisu ja olin vist lausa paar kuud liha söömata. Mehel oli nii suur füüsiline koormus, et hoolimata tugevast toidust oli sügiseks paras sitkete lihaste kõhnunud kogum ja tema kaasa polnud nõus tegema. Hiljem hakkasin siiski ise ka uuesti liha sööma ja arvan, et organism reguleerib paljusid asju ise. Olen võtnud lihavabu perioode oma elus samasugusena, kui kümme aastat tagasi kohvist loobumist - lihtsalt polnud enam soovi. Mis aga puutub veg foorumisse, siis selle koha pealt olen küll kriitiline. Minu meelest ei pea vastanduma omnivooridele. Paljud teemad on seal lausa pahatahtlikult ja väga ühekülgselt hinnanguid andvad, lisaks tundub olevat sealsete sõnavõtjate hariduses olevat nii pikk rida lünki, et piinlik. Ma olen nõus murega, et loomi ei peeta tihti heades tingimustes, kuid pole nõus avaldusega, et lehmad ei saa sellepärast iseseisvalt looduses hakkama, et annavad nii palju piima. Elementaarne kooli loodusõpetus, miks ja millal imetajad vähem või rohkem piima annavad. Jne. Ise läksin ka sinna retsepte luurama, aga sattusin rohkem lõpuks uurima hoopis elustiiliosa. Marju kirjutas eespool, et "äkki taimetoitlus tekitab lisaks ka depressiooni või ajutegevuse aeglustumist?" - selline tunne tekib küll mõningaid sealseid postitusi lugedes. Toidukohtade taimetoiduvalikute kohta ei saa sõna võtta, küll aga huvitab mind tihti toidu koostis suht üksikasjalikult ja siis eeldan, et sellele saab ammendava vastuse, sest on mõned toiduained, mida ma eelistan väljas mitte süüa tervislikel põhjustel.
Nipitiri
Abikokk
2009-06-03 11:48:40
Profa:
keegi ei tea kas näiteks tuhat aastat taimetoitlust on inimkonna arengu kohalt jätkusuutlik ja milline näeb välja näiteks kuuekümnenda põlve taimetoitlane.
Kas keegi on pädev, kui kaugele tagasi Indias teatud kastide range taimetoitlus ulatub? Hea mitu põlvkonda kindlasti.
Profa
Abikokk
2009-06-03 12:18:41
Suhteliselt huvitav arutelu, tasub lugeda ka kommentaare. http://www.skeptik.ee/index.php/2008/09/09/indialastest-80-taimetoitlased-vaevalt-kull/

Profa köögipool

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-10-27 21:09:00
Tõstan siia Edithi küsimuse. Ehk oskab keegi talle head nõu ja ideid anda?
Edith:
olen praeguseks mitte s66nud liha juba yle aasta (s66n siiski kala seega ei nimeta ennast taimetoitlaseks) ja nyyd on tekinud blokk. ei oska enam mitte midagi syya teha. ubadest ja l22tsedest on tydimus, kogu toit on nagu miskid hautised ja tundub koosnevat ainult sysivesikutest. proovin hetkel loobuda piimatoodetest ja juustust ning kaalun ka kalas66misest loobumisest. vahel mulle tundub et ma ei taha n2ha enam yhtegi juurikat ja kui ma yritan tervislikult toituda siis ei tundu see olevat v6imalik. kuidas teha n2iteks suppe kui mitte kasutada puljongipulbrit? kuidas teha pirukaid kui ei kasuta juustu, mis peaks seal siis maitset andma?! yhes6naga kui kellegil on mingeid soovitusi-toiduideid, et saada yle sellisest blokist oleksin v2ga t2nulik. hetkel on kusagil todo listis minna poodi ja osta ilusate piltidega kokkaraamat, 2kki tuleb s66gitegemis inspiratsioon tagasi.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>