Pidulikuma menüü koostamine

Pille
Nami-Nami peakokk
2011-12-11 08:00:25
Annuzhka:
Tere namikad! Mina palun abi menüü koostamisel ideedega. Mul on langenud ülesandeks viia koos kaaslasega läbi rikkalik/külluslik õhtusöök 4-6 inimesele. Tegemist on siis pulmapeol loosiga saadud ülesandega, kus meie kui külalised peame kutsuma pruutpaari enda juurde õhtusöögile. Kuna tegemist on jõulueele ajada, siis olen nõelnud, et ka menüüs võiks olla kerget jõulust hõngu. Süüa saavad inimesed laua ääres, seega mitte rootsilaud. Osa asju om omal juba paidas aga mõni on täitsa lahtine. Valmistamise osas on aega umbes pool päeva ja ehk natuke eelmisel õhtul. Olemas on gaasipliit ja küpsetada saab ka, aga mitte tundlikke asju, kuna küpsetada saab suures ahjus, ehk see ahi millega tuba soojaks köetakse. Minu mõtted siis: Tervitusjook: Eggnog Eelroog: Murekoht. Võiks ehk olla mingi kerge salat .... Pearoog: Põdrapraad (täpne valmistamisviis pole otsustatud) kõrvale tundusid ahvatlevad pähklimäe kartulid, peale riputaks ürte. - siia juurde oleks ka vaja mingit salatikesi, kastet ?? Magusaks: Esialgne plaan on tiramisutort. Aga mõte on et kook oleks mingi küpsetamata variant. Joogks pakume veini, koogi kõrvale kohvi. Kuskil on kkindlasti mandariine, piparkooke. Kaaslane arvas, et verivorsti võiks olla, aga ma ei kujuta ette, mil moel. Pearoaks mitte, suupisteks kuidagi? Lisaks võiks laual olla ka veidi suupisteid. Väga keerulisi asju ei taha, samas võiks olla huvitavad ja põnevad. Ootan väga mõtteid ja ideid. Võib ka proovida mõnd mu esialgset mõtet ümber lükata.
Ooo, milline vahva challenge :) Verivorstid suupistena - nt väikesed verivorstid (Saaremaa, Rakvere?), mis on krõbedaks küpsetatud ja mida saab kokteilitiku või väikese kahvli abil pohlamoosi või selle kõrvitsakastme sisse kasta. Kristjan on lükkinud tillukesi verivorste kokteilitiku otsa koos küpsetatud kartulisektori ja pohlaželeega (pildil); võid teha ka keedutainapalle verivorstiga või lehttainarulle verivorsti ja pohlamoosiga (mõlemad retseptid on olemas ka uues "Jõulud kodus" raamatus). Eggnogi jaoks soovitaks seda retsepti, aga kui nüüd päris aus olla, siis minu arust on eggnog rohkem selline magustoidulaadne või -eelne või -järgne jook - see on ju nii rammus ja magus ja kreemine. Tervitusjoogiks pakuks pigem vahuveinikokteili, kas siis glögiekstraktiga või jõhvikamahlaga või murakalikööriga või mandariiniseguga vms. Eelroaks salat? Väga hea mõte. Ise olen siin jõuluaega soovitanud apelsini-peedisalatit ingveri-jogurtikastmega või apteegitillisalatit granaatõunaseemntega või apteegitilli-apelsinisalatit (viimase retsept oli ka "Nami-Nami kokaraamatus"). Põhiroa kõrvale kuluks tõesti mõni hea kaste ära, aga kui Sul on juba mingid köögiviljad (lisaks Pähklimäe kartulitele sobiksid hästi ka ahjus röstitud porknad-pastinaagid nt), siis mingeid salateid ma sinna küll enam lisama ei hakkaks. Kastet ei saa aga enne soovitada, kui ei tea Su valmistusviisi ja konkreetset lihatükki. Magustoiduks soovitaks hetkel väga poppi ja hooajalist: kausikook! Muide, tiramisu trifle retsepte on kogu internet täis, sh on kombineeritud eggnog + tiramisu nii mõneski kohas.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Ilse
Abikokk
2011-12-11 08:45:35
Mina tahtsin soovitada verivorsti pirukaid, sama mis viineripirukad aga siis verivorstiga, aga selleks on vist ikka ahju vaja:)

Ilse köögis

Pille
Nami-Nami peakokk
2011-12-11 09:47:09
Ilsu:
Mina tahtsin soovitada verivorsti pirukaid, sama mis viineripirukad aga siis verivorstiga, aga selleks on vist ikka ahju vaja:)
Just, need on ka mõnusad! Ma tegin mullu Kodu&Aia jõululehe jaoks, veidi määrisin sinepit ka tainale. Natuke liiga lühikesed jupid lõikasin, vajusid "pikali", aga maitsesid hästi! Foto: Juta Kübarsepp

Annuzhka
Kokaõpilane
2011-12-13 15:54:13
Tere. Aitäh Pille nii pika ja põhjaliku vastuse eest ning tänu ka teistele vihjete eest. Nami-nami on alati nii super :) Seda raamatud "Jõulud kodus" olen ka vaadanud. Õigupoolest seal tulidi eggnogi ja pähklimäe kartulite idee. Muutsime menüü plaan nd nii: Tervitusjook: Rosso Royale mõtlesin ka ise algselt vahuveini kokteili peale, aga siis see vajus ära kuidagi Salatiks: Apteegitilli salat granaatõunaseemnetega Pearoog: Põdrapraad - Tegemist on punase veini marinaadis lihaga. Rohkem täpsustusi kahjuks ei oska anda. Selle laseme valmistada, ei hakka aja kokkuhoiu mõtte riskima ja kuna pole kunagi põtra teinud, siis ei julge vist ka riski võtta. Kuigi väga tahaks ära proovida. Aga seda teine kord. Liha on veel. Kõrvale jäid pähklimäe kartulid ning ahjus röstime mõned juurikad. Suupisteks teeme väikesed krõbedad verivorstid kastmetega. See kõrvitsa kaste on kift. Midagi mõtlen veel juurde. Mõtlesin, et rohkem verivorstiga saia vms ei hakka tegema. Läheb liiga verivorstiks :) Kooki ikka mõtlen veel. Ma tiramisu tordi all pdasin silmas midagi natuke teistsugust. Välimuselt selline See kausikook. Ma räägin ilma kogemuseta, aga ta on küll väga ilus suures kausis ... kuni selle hetkeni kuni teda sööma tuleb hakata. Pisikestes pokaalides oleks ok, aga ma ei suuda ette kujutada, et kudas teda sealt serveeritakse? Tundub kuidagi mittepidulik:)

It´s all about seasoning!

Tziiki
Abikokk
2011-12-15 17:00:43
Kogenenumad andke palun nõu :) Vaja korraldada kolleegidele jõulukoosoleku toitlustus. Inimesi umbes 40, aeg-kohe peale tööd, seega kõhud ilmselt üsna tühjad, aga pakkuda saab vaid suupisteid. Hetkel on plaan teha 1.keedutaina pallid verivorstiga 2.hapukapsa pirukas 3. ploomi-peekoni rullid 4.pehme piparkook toorjuustuglasuuriga 5. piparkoogid+sinihallitusjuustu dipp 6. jõulumandlid puuviljadest ilmselt mandariinid. Koguseliselt teeme kõike ilmselt igale üks. Kas jääb väheks või on see äkki liiga ühekülgne? Veel soovitusi?

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :)

Pille
Nami-Nami peakokk
2011-12-15 17:14:50
Tziiki:
Kogenenumad andke palun nõu :) Vaja korraldada kolleegidele jõulukoosoleku toitlustus. Inimesi umbes 40, aeg-kohe peale tööd, seega kõhud ilmselt üsna tühjad, aga pakkuda saab vaid suupisteid. Hetkel on plaan teha 1.keedutaina pallid verivorstiga 2.hapukapsa pirukas 3. ploomi-peekoni rullid 4.pehme piparkook toorjuustuglasuuriga 5. piparkoogid+sinihallitusjuustu dipp 6. jõulumandlid puuviljadest ilmselt mandariinid. Koguseliselt teeme kõike ilmselt igale üks. Kas jääb väheks või on see äkki liiga ühekülgne? Veel soovitusi?
Ma ei usu, et ühekülgseks jääks. Keedutainapalle ja ploomi-peekonirullikesi (rosmariiniga siis, eks ;)) võiks olla vähemalt 40 tk, et igaühele jätkuks. Aga ma tahaks midagi värsket ka - kasvõi porgandi- ja kaalikakange mingi ingveri- või ürdi-hapukoorekastmega. Mandariinid on hea mõte, aga peske need siis kindlasti enne serveerimist ära ja kindlasti valige sellised, millelt koor kerge vaevaga ära tuleb -muidu olete kõik pärast mandariinipritsmeid täis :D

Liisi
Abikokk
2011-12-15 21:38:16
Mina võõrustasin täna kolleege: 1. Nami-Nami peedi-sinihallitusjuustupirukad kreeka pähkliga 2. Mari-Liisi kilutrühvlid 3. Väikesed leivad ja saiakesed isetehtud glögi-kanamaksapasteediga 4. Pohla-karamellirull 5. Mandariinid ja isetehtud piparkoogid Joogiks siider. Kolleegid kiitsid ja ise jäin ka rahule :)

Liisi Blogi

Tziiki
Abikokk
2011-12-16 09:39:25
Pille:
Ma ei usu, et ühekülgseks jääks. Keedutainapalle ja ploomi-peekonirullikesi (rosmariiniga siis, eks ;)) võiks olla vähemalt 40 tk, et igaühele jätkuks. Aga ma tahaks midagi värsket ka - kasvõi porgandi- ja kaalikakange mingi ingveri- või ürdi-hapukoorekastmega. Mandariinid on hea mõte, aga peske need siis kindlasti enne serveerimist ära ja kindlasti valige sellised, millelt koor kerge vaevaga ära tuleb -muidu olete kõik pärast mandariinipritsmeid täis :D
pehme piparkook toorjuustuglasuuriga on ka Nami retsept ;) Kusjuures mul endalgi oli tunne, et köögivili on täiesti puudu. Aga mis oleks üsna lihtsasti valmistatav? Päris niisama lõigatud juurvilja ei tahaks :)

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :)

Pille
Nami-Nami peakokk
2011-12-16 10:00:31
Tziiki:
Pille:
Kusjuures mul endalgi oli tunne, et köögivili on täiesti puudu. Aga mis oleks üsna lihtsasti valmistatav? Päris niisama lõigatud juurvilja ei tahaks :)
Tead, Tziiki, mina küll näksin häid köögiviljakange täitsa rõõmuga, eriti kui on olemas ka hea dipikaste. Aga muidu - mõni mõnus coleslaw-salat? Vernanda käis mul eelmisel nädalavahetusel külas ja me tegime praetud toorvorstide kõrvale väga mõnusa kapsa-porgandi-kuivatatud jõhvika toorsalati kerge majoneesikastmega. Kui tavaline toorsalat tundub ehk liiga tavaline, siis coleslaw-salatid on meie maal ju veel üsna tundmatud? See punase kapsaga variant on igatahes väga mõnus, võid julgelt kapsast rohkem panna. Need on ikka krõmpsuvad toorsalatid, aga see 3-4 sl majoneesi suure kausitäie kohta petab ka toorsalatipelgurid ära :D

Annuzhka
Kokaõpilane
2011-12-18 22:44:03
Tulen annan aru :) Meie õhtusöök õnnestus väga hästi ja kõik oli ka supermaitsev. Võiks öelda, isegi ei üle ootuste maitsev. Kaaskokkaja kirtsudas alguses nina mõne asja peale:D ja avaldas mitmel korral umbusaldst, kuna ma ei ole tema juures, tema ahjuga süüa teinud ja ta ise teeb teisiti. Aga ma jäin enesele kindlaks :) Menüü oli siis selline: Tervitusjoogiks on vahuveini kokteil jõhvikamahlaga. suupisteteks verivorstikesed (neid andis otsida. Lõpuks leidsin Jussi verivorstid) kõrvale pohlasalat ja kõrvitsakaste. Ning must ploom peekoins rosmariinioksakesega Eelroaks Salat apreegitilli ja granaatõunaseemnetega. Pearoog: Põder punase veini kastmes kõrvale pähklimäe kartulid pererselliga ja ahjuköögiviljad ürtidega. Magustoiduks: Karamelli-pirni Pavlova Aitäh nami-nami-le

It´s all about seasoning!

<< 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 >>