Fre Abikokk 2009-05-04 16:30:43 |
Kõikide muude minu jaoks arusaamatute asjade seas troonib mh aukohal ka see kahekordseks kerkimine. Kui tainas on kausis ja kerkib nagu pall või no ok, poolkera, siis on selle mahtu jube raske hinnata. Eriti kui seda pingsalt teha üritada muidugi.... | |
Merilin Abikokk 2009-05-04 21:29:16 |
Fre:
Kui nüüd kera ruumala valemi peale mõelda (V=4/3*pii*raadius kuubis), siis peab see tainas kausis ainult õige natuke kõrgemaks tõusma (10 cm kõrgune poolkera ligikaudu 12.6 cm kõrguseks), et ta juba olekski kahekordseks kerkinud (ruumalalt) :D
Kui ma nüüd õigesti arvutasin... Kõikide muude minu jaoks arusaamatute asjade seas troonib mh aukohal ka see kahekordseks kerkimine. Kui tainas on kausis ja kerkib nagu pall või no ok, poolkera, siis on selle mahtu jube raske hinnata. Eriti kui seda pingsalt teha üritada muidugi.... Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Fre Abikokk 2009-05-04 22:09:30 |
Thredahlia:
No just, ma katsun ka arvutada ja siis visualiseerida ja tulemuseks on et "kahekordne" tähendab mitte kaks korda nii kõrge vaid et... misiganes.... Vbl peaks mingisse läbipaistvasse silindrisse vms sirgete servadega asja kerkima panema ja kriipsu peale tõmbama.... Fre:
Kui nüüd kera ruumala valemi peale mõelda (V=4/3*pii*raadius kuubis), siis peab see tainas kausis ainult õige natuke kõrgemaks tõusma (10 cm kõrgune poolkera ligikaudu 12.6 cm kõrguseks), et ta juba olekski kahekordseks kerkinud (ruumalalt) :D
Kui ma nüüd õigesti arvutasin...Kõikide muude minu jaoks arusaamatute asjade seas troonib mh aukohal ka see kahekordseks kerkimine. Kui tainas on kausis ja kerkib nagu pall või no ok, poolkera, siis on selle mahtu jube raske hinnata. Eriti kui seda pingsalt teha üritada muidugi.... |
|
Tziiki Abikokk 2009-05-08 13:58:27 |
minu viimase aja parim avastus on kõrvitsapüree (omatehtud) lisamine pärmitaignale...küpsetised tulevad, lisaks ilusale värvile, nii pehmed-ja kohe paar päeva püsivad sellistena... As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :) |
|
Kätrin Abikokk 2009-05-08 14:28:01 |
Tziiki:
Kuidas Sa kõrvitsapüreed teed ja mis see kogus on, mis Sa lisad tainale?
minu viimase aja parim avastus on kõrvitsapüree (omatehtud) lisamine pärmitaignale...küpsetised tulevad, lisaks ilusale värvile, nii pehmed-ja kohe paar päeva püsivad sellistena... |
|
Kätrin Abikokk 2009-05-23 21:25:50 |
kata28 23.5.2009:
Pille Nami-nami kaneelirullid jäävad alati ülipehmed ja mahlased. Äkki see retsept?
Mul on selline küsimus, et kuidas saaks teha pärmitaignast saiakesi ja kringlit et see ei jääks liiga kuiv. Olen lisanud rohkem rasvainet taigna määrimiseks aga ikka jääb kuiv, olen ka pärmitaigent tehes jätnud taigna natukene vedelamaks aga ikka jääb kuiv ja olen üritanud hoida küpsetist ahjus natukene vähem aga ikka on kuiv. Kas kellegil on mingeid nippe kuidas saaks pärmitaignast hõrgutisi teha nii et küpsetis ei jääks liiga kuiv. Äki on kellegil anda mõni hea pärmitaigna retsept. Ette tänades kaire. |
|
Tziiki Abikokk 2009-09-18 12:23:26 |
K2trin:
jestas...kuidas ma küll kunagi ei pane tähele kui mu postituse kohta mingi vastus tuleb :O
aga igaks juhuks vastan nüüdki, ehk on kellelegi abiks...
kõrvitsapüreed teen nii, et lõikan kõrvitsa kuubikuteks ja keedan väheses vees pehmeks, kurnan ja püreerin saumiksriga...ülejäägi panen karbiga sügavkülma (kusjuures annab edukalt püreerida ka keetmata kõrvitsat, aga siis jääb püree paksem-selline, mis sobiks pigem mõne pumpkin pie täidisesse).
Kogust arvestan nii, et võtan oma tavapärase mõõtetopsi, kuhu hakkan mõõtma sooja vett pärmitaigna jaoks ja siis panen vett ja vedelat kõrvitsapüreed umbes 1:1-le nii, et kogumaht jääks samaks. Eks see suhe sõltub sellest kui paks püree sai, sest kui vedelikku väheks jääb, siis tuleb sama pärmi kohta väiksem taignakogus, mis võib lõppeda pärmimaitselise lküpsetisega... Tziiki:
Kuidas Sa kõrvitsapüreed teed ja mis see kogus on, mis Sa lisad tainale?minu viimase aja parim avastus on kõrvitsapüree (omatehtud) lisamine pärmitaignale...küpsetised tulevad, lisaks ilusale värvile, nii pehmed-ja kohe paar päeva püsivad sellistena... As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :) |
|
Kätrin Abikokk 2009-09-18 14:10:51 |
Tziiki:
Aitäh et vastasid. Kõrvitsa aeg ju taas käes, seega saab püreed tegema hakkata :)
K2trin:
jestas...kuidas ma küll kunagi ei pane tähele kui mu postituse kohta mingi vastus tuleb :OTziiki:
Kuidas Sa kõrvitsapüreed teed ja mis see kogus on, mis Sa lisad tainale?minu viimase aja parim avastus on kõrvitsapüree (omatehtud) lisamine pärmitaignale...küpsetised tulevad, lisaks ilusale värvile, nii pehmed-ja kohe paar päeva püsivad sellistena... |
|
Martiina Abikokk 2009-11-05 19:51:17 |
Mul on selline veider küsimus, et kas pärmitainast saab jahedas ka kergitada...et kas on võimalik, et hommikul taigen kerkima panna ja siis poole päeva ajal koju tulles (no mingi 7 tundi hiljem) saaks küpsetama hakata? Ja mis see ruumi temperatuur siis olla võiks? Mulle endale tundub see väga kahtlane aga kuskilt olen nagu lugenud, et seda tehakse.... | |
Põrnikas Abikokk 2009-11-06 12:51:39 |
põhimõtselt saab pärmitainast ka külmkapis kergitada.. väidetakse isegi et selline aeglane jahedas kergitamine parandab maitseomadusi.. ise olen seda võimalust kasutanud vaid pitsatainaga - et eelmisel õhtul teen valmis ja järgmisel õhtul siis külmikust võtan ja kasutan. samas mingite suuremamahuliste küpsetiste puhul peab andma tainale aega ülessoojeneda, see võtab vist ka paar tundi või nii.. ja eks võimalusi on ju mitmeid, et kas teed esimese kergitamise pikemalt külmikus, siis vormid ja kergitad toatemperatuuril, või paned juba vormitud küpsetise külmikusse, siis võtad välja soenema ja siis ahju. et selline väga ümmargune jutt, et pole su idee nii kahtlane midagi :) | |
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 > >> |