Pille Nami-Nami peakokk 2009-11-09 09:39:36 |
Aniitram:
Mina olen seda "nippi" korduvalt kasutanud. Teinud õhtul valmis tavalise pärmitaina, kausi kinni katnud ja külmkappi pannud. Hommikul võtan kausi välja, panen ahju sooja, vormin saiakesed, lased veidi kerkida (ca 15 minutit ehk?) ja siis küpsetan.
Hommikul vara ahjusoojad pärmitainakuklid või -saiakesed või -pirukas olemas :)
Mul on selline veider küsimus, et kas pärmitainast saab jahedas ka kergitada...et kas on võimalik, et hommikul taigen kerkima panna ja siis poole päeva ajal koju tulles (no mingi 7 tundi hiljem) saaks küpsetama hakata? Ja mis see ruumi temperatuur siis olla võiks? Mulle endale tundub see väga kahtlane aga kuskilt olen nagu lugenud, et seda tehakse.... |
|
Lilly_Munster Abikokk 2009-11-09 13:55:43 |
Sellise aeglase kerkimisega külmikus saab väidetavalt parima pizza :) Sattusin nädalavahetusel telekas nägema. Nüüd peaks muidugi ise järgi proovima :P | |
Qsti Abikokk 2009-11-09 14:19:56 |
Mina tegin hiljuti aeglase kergitusega (üleöö külmkapis ja peale vormimist jälle) ning külma veega saia, väga maitsvad saiad sain.
Rachel Allen: Slow rising gives bread an amazing texture and flavour, if you have the time I would recommend trying it. Use cold water instead of warm water and at step 3, leave the dough to rise in a cool place (or fridge) overnight. Then, when the dough is shaped (step 6), leave to rise again for 8 hours in a cool place. |
|
Ullike Abikokk 2009-11-18 22:58:50 |
Tegin nüüd eile ka selle aeglase kerkimisega pärmitainast pitsa. Minu imestuseks kerkis see (täinas siis :P) kapis tõeliselt kahekordseks. Sõna otseses mõttes - lausa kausist välja! (tuleb kohe meelde, et igas retseptis on see lause, aga seekord oli küll esimene kord selline paisumine). Pitsa kohta pole midagi paha öelda- ehkki tainas tundus rullides tavalisest veidi "jonnakam" olema. Aga nüüd sain hamba verele ja sooviks veel teavet kogenumatelt. Kui palju pärast külmikust välja võtmist peaks tainal laskma soojeneda? Ma ei tahaks päris ahju soojenema panna. Kas on mõeldav, et võtan hommikul külmast välja ja jätan paariks tunniks toatemperatuurile seisma. Ja siis alles hakkan temast midagi tegema? Võik kui pikk peaks see soojenemise aeg üldse olema - lähtudes, et jutt on toatemperatuurist?
Ja kel on kogemusi - kas selliselt kergitatud tainast kuklikesed tulevad head või on neil mingi erinevus n.ö. tavalise kergitusega võrreldes? Söömine on ainuke töö, mis toidab |
|
Põrnikas Abikokk 2009-11-18 23:24:46 |
Ullike:
ma arvan, et oleneb mida sa teha tahad. minu teadmised pärinevad erinevatest leivaküpsetusraamatutest ja sealt jäänud meelde, et ca 2-3 tundi - kui paned külmikusse leivaks vormimata taina, siis külmikust välja võttes vormi kohe ja siis oota paar tundi enne küpsetamist; kui aga paned külmikusse juba vormitud pätsi, siis lase lihtsalt paar tundi soeneda ja pane ahju. kui tegu vormimata tainaga, siis on võimalik ka läbisõtkumisega soenemisaega lühendada..
aga ma pakun, et kui sul on plaanis teha näiteks kukleid, siis need soenevad kiiremini üles :) Aga nüüd sain hamba verele ja sooviks veel teavet kogenumatelt. Kui palju pärast külmikust välja võtmist peaks tainal laskma soojeneda? Ma ei tahaks päris ahju soojenema panna. Kas on mõeldav, et võtan hommikul külmast välja ja jätan paariks tunniks toatemperatuurile seisma. Ja siis alles hakkan temast midagi tegema? Võik kui pikk peaks see soojenemise aeg üldse olema - lähtudes, et jutt on toatemperatuurist? Ja kel on kogemusi - kas selliselt kergitatud tainast kuklikesed tulevad head või on neil mingi erinevus n.ö. tavalise kergitusega võrreldes? |
|
Lilly_Munster Abikokk 2009-12-15 10:48:02 |
Ullike:
Ma olen ka nüüd m?ned head korrad sellist pizzategu teinud :P "Külmkapitaignas" tuleks kasutada jääkülma vett ja kuivpärmi, siis kerkib vähem äkiliselt. Ma lähtusin profi pizzameistri n?uandest ja hoidsin tainast lausa kolm päeva külmikus ja küpsetasin 300° ahjus, lisaks kasutasin u 1/5 ulatuses durumjahu.
Taigna v?tan ma välja u paar tundi enne küpsetamist, jagan kohe sobiva suurusega tükkideks ja siis enne küpsetamist venitan päris laiaks ning panen katte peale. Tuleb t?deda, et pizza sai nagu päris. Tegin nüüd eile ka selle aeglase kerkimisega pärmitainast pitsa. Minu imestuseks kerkis see (täinas siis :P) kapis tõeliselt kahekordseks. Sõna otseses mõttes - lausa kausist välja! (tuleb kohe meelde, et igas retseptis on see lause, aga seekord oli küll esimene kord selline paisumine). Pitsa kohta pole midagi paha öelda- ehkki tainas tundus rullides tavalisest veidi "jonnakam" olema. Aga nüüd sain hamba verele ja sooviks veel teavet kogenumatelt. Kui palju pärast külmikust välja võtmist peaks tainal laskma soojeneda? Ma ei tahaks päris ahju soojenema panna. Kas on mõeldav, et võtan hommikul külmast välja ja jätan paariks tunniks toatemperatuurile seisma. Ja siis alles hakkan temast midagi tegema? Võik kui pikk peaks see soojenemise aeg üldse olema - lähtudes, et jutt on toatemperatuurist? |
|
Triinpvr Abikokk 2010-01-01 19:38:59 |
Üks külakostiks läinud babka. See on kindlasti mu uus lemmikküpsetis. | |
Silx Abikokk 2010-01-01 22:57:07 |
Mina aastalõpusai:
Vahel kaneel ja fariinsuhkur, peal toorjuust, sidrun ja vahtrasiirup... ;) Gastronautilised äpardused We ate the food, we drank the wine Everybody having a good time |
|
Sasha Abikokk 2010-01-02 22:30:38 |
Triinpvr:
Hm, väga huvitav, et seda babkat tegid. Piidlen seda retsepti juba mitmendat päeva. Kas tuli siis kuidagi tavalisest saiast erinev? Üks külakostiks läinud babka. See on kindlasti mu uus lemmikküpsetis. http://lh4.ggpht.com/_EpgZF1bH2uM/Sz4y7YjEaoI/AAAAAAAACQ8/U13BxqiySFk/DSC_5292_4.jpg |
|
Triinpvr Abikokk 2010-01-04 20:44:50 |
[1quote]Hm, väga huvitav, et seda babkat tegid. Piidlen seda retsepti juba mitmendat päeva. Kas tuli siis kuidagi tavalisest saiast erinev?[/quote] Arvamused jagunesid umbes pooleks. Osad ütlesid, et oleks nagu üsna tavaline shokolaadikringel, teised arvasid et ikka ei täitsa teistsugune sai. saa sa siis aru :) aga hea oli küll. | |
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 > >> |