PÄRMITAINAS ja küpsetised sellest (sh kringlid, stritslid)

Dots
Abikokk
2008-05-05 18:38:06
Tegelikult ma ei lõikagi seda täidetud taignarulli saiadeks ;) Panen rulli küpsetuspaberile siis lõikan taignale kääridega diagonaalis sügavad sälgud ja keeran saadud ribad kordamööda väja- ja sissepoole. :) Kas sai segane jutt?
Liiseli
Abikokk
2008-05-05 22:13:29
Pulavik:
Qsti, tegelikult mitte alati- välismaistel blogides on palju ntks. No-Knead Bread, ehk siis täiesti sõtkumisvaba sai, mida ma ka ise olen teinud. Segadki vaid lusikaga ained segamini, tainas jääb keskmisest vedelam. Ja jäi täitsa saia moodi :D Nii et on võimalik ka sõtkumiseta..
See eeldab siis aga väga pikka kerkimisaega. Üks retsept siin. Olen proovinud ja väga lahe tuleb. Nagu õhuline krõbeda koorikuga kodune ciabatta.
Katja
Abikokk
2008-07-02 13:08:34
Tiina:
Minu pärmitaigna-kogemus ütleb seda, et a) Jahu on pehmuse vaenlane nr 1! b) Ära küpseta üle! Helepruun on paras. c) Tainas kerkib nagu mühin, kui kasutada rasvainena õli ja vedelikuna vett. d) Või, piim, rohke suhkur ja munad aeglustavad kerkimist. e) Mida lihtsam tainas, seda lollikindlam tulemus. f) Peale küpsetamist pritsi saia kergelt veega ja pane räti alla – tuleb pehme koorik. g) Üldiselt tulevad pärmitaignatooted alati välja :)
ohjeerum, tahtsin ema küllatulekuks kringlit teha ja panin ikka ohtralt jahu, et taigen vormi hoiaks :S tavaliselt olen taigna veega teinud, seekord panin piima, et vististi saab parem... näpud risti ootan plaadil kerkimist ja siis ahju panekut.. kringliks lõikasinh samamoodi nagu eelpool kirjeldatud- viil ühele poole, teine teisele poole..

http://koogel-moogel.blogspot.com

Katja
Abikokk
2008-07-02 14:58:21
oi, kerkis küll ja kuidas veel! :) glasuur on sulatatud šokolaadist. kuna kohvitajad-külalised on soomest, on ka glasuuris väike soome-nüanss - lagritsapaladega karlfazer ;)

http://koogel-moogel.blogspot.com

Kärt
Abikokk
2008-07-14 14:03:12
Muide, kas sellist asja nagu sepikujahu on eraldi poes müüa?

Kahekesi Kalamaja köögis

Vandiste
Abikokk
2008-07-14 15:37:22
Adonay:
Muide, kas sellist asja nagu sepikujahu on eraldi poes müüa?
Mina olen sepikujahu kohanud Pärnu turul - Raiesmiku talu müüb seal jahusid. Võib olla on tal mingites poodides ka, aga kindel ei ole.
Kärt
Abikokk
2008-07-14 16:16:16
Selveris igastahes ei olnud täna, tuleb ilmselt pigem otsida ökopoodidest.

Kahekesi Kalamaja köögis

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-05-03 22:17:56
K2trin 3.5.2009:
Minul on tekkinud mõned küsimused seoses pärmitaina ja selle küpsetamisega. Tegin täna keerustritslit (soolane stritsel singi ja juustuga) ning kasutasin taina tegemisel presspärmi (esmakordselt, varem olen kasutanud kuivpärmi) Tainas kerkis väga ilusti ja ka küpsedes oli sai kohev, kuid hiljem vajus see kokku ja kogu küpsetis jäi natukene sitke ja kõva. Siit ka mõned küsimused. Mis on maksimum aeg taina kerkimiseks presspärmi kasutamisel? Kas pärmitainas peab veel enne küpsetamist, pärast rullimist pannil kerkima? Kuidas pärmitainast küpsetada? Kuuma ahju ning küpsetusaja lõppedes jätta ahju jahtuma/ võtta kohe välja, jahutada ahju uks irvakil vm? Aitäh ette vastajatele! Tundub, et minu esimene kord pärmitainast teha oli tõeline algaja õnn, nüüd kõik järgnevad korrad on asi aina hullem ja hullem ja tulemus halvem :( Aga loodan paranemist! :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-05-04 08:07:12
K2trin 3.5.2009:
Minul on tekkinud mõned küsimused seoses pärmitaina ja selle küpsetamisega. Tegin täna keerustritslit (soolane stritsel singi ja juustuga) ning kasutasin taina tegemisel presspärmi (esmakordselt, varem olen kasutanud kuivpärmi) Tainas kerkis väga ilusti ja ka küpsedes oli sai kohev, kuid hiljem vajus see kokku ja kogu küpsetis jäi natukene sitke ja kõva. Siit ka mõned küsimused.
K2trin, siinkohal levinumad vead pärmitainaga küpsetamisel ja nende tekkepõhjused: Toodete pind on kaetud lõhedega: ebapiisav kerkimine; jahedapoolne ahi; ülehapendatud tainas Tooted on laiali valgunud, ilma mustrita: tainasse on pandud liiga vähe soola või liiga palju võid; tainas kerkis liiga kaua Tooted on lõhenenud, kooruke kahvatu, maitse soolane: tainasse on pandud liiga palju soola Tooted on kahvatud, värvivarjundita: tainasse on pandud vähe suhkrut Tooted on tumepruunid, sisu kleepiv: tainasse on pandud palju suhkrut Tooted on kahvatud, lõhenenud, hapu lõhnaga: tainas oli ülehapendatud Toodete sisu on ebaühtlase poorsusega: tainast pole piisavalt sõtkutud Tooted on vesiviiruga: tainas liiga vedel; ahi polnud piisavalt kuum Toodetel on külgedel koorukesteta kohad: tooted olid küpsetuspladil üksteisele liiga lähedal Kuidas määrata kindlaks, kas tainas on piisavalt kerkinud? Taina käärimise lõppu on kellaajaliselt raske anda, sest see sõltub taina koostisest ja konsistentsist, samuti sellest, millises ruumis/keskkonnas tainast kergitatakse. Vedel ja kasin (st ilma või, suhkru ja munadeta) pärmitainas valmib kiiremini, kui rikastatud (ehk siis võis, suhkru ja munadega) pärmitainas. Väliselt saab taina valmidust määrata nt järgmiste tunnuste järgi: * Tainas on kerkinud mahu poolest 2-2,5 korda (see on retseptides tihti juhtnöörina ära toodud) * Kui kerkinud tainast sõrmega vajutada, siis lohk taandub aegamööda (kui lohk taandub liiga kiiresti, pole tainas veel piisavalt käärinud; kui lohk ei taandu, siis on tainas ülekerkinud) * Taina pind on kummis (ülekerkinud tainas vajub laiali) * Tainal on meeldiv käärinud lõhn (ülekerkinud tainal on pigem hapu lõhn) Ülaltoodud raamatutarkusele lisaks: - mina lasen pärmitainal enamasti tund aega kerkida, aga jälgin ka ülaltoodud väliseid tunnuseid (st kui tainas on kenasti kummis ja kahekordseks kerkinud kiiremini, siis alustan rullimist-vormimist ka varem) - kergitan kindlasti soojas köögis, rätiku või toidukilega kaetud suures kausis. Kontrollin, et pole tuuletõmbust (sulgen akna; lülitan välja pliidi kohal oleva ventilaatori). - peale saiakeste vormimist-rullimist tõstan need ahjuplaadile ja lasen uuesti ca 20-30 minutit kerkida. (Aga kui on väga kiire, siis see etapp on mõnikord vahele jäänud) - ahju temperatuur oleneb sellest, kas küpsetan väikeseid saiakesi (siis temperatuur kõrgem, ca 200-220) või suuremaid saiapätse-kringleid (siis temperatuur madalam, 175-200). - küpsetusaja lõppedes võtan saiakesed kohe ahjust välja, libistan metallrestile jahtuma. Mõnikord katan pealt rätiga (siis jäävad saiakesed pehmemad, sest aur jääb sisse), mõnikord mitte (kui söön samal päeval kõik saiakesed ära; jäävad seest pehmed, pealt mõnusalt krõbedad)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Kätrin
Abikokk
2009-05-04 10:18:39
Aitäh Sulle Pille! Õpin tarkused pähe ja hakkan taas katsetama. Siit ka järeldus keerustritsli kohta: kuna kerkis päikese käes, siis ilmselt kerkis liiga kaua ja sai liiga hapukas.

Kätrini kokkamispäevik

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>