Mann Abikokk 2008-03-28 13:23:54 |
Jersey:
minule tehti kunagi Ljubljana turul selgeks, et see veiseliha, mis eriti kaunilt punane on, on kord juba külmutatud ja siis sulatatud, a eks Pisike tea täpsemalt. Kas liha värvitakse punaseks??? :O |
|
Zapxpxau Abikokk 2008-03-29 13:20:24 |
Lihatööstuses kasutatakse vorstide, sinkide jm. lihatoodete roosa värvuse säilitamiseks nitriteid. Eestis on enimlevinud NaNO2 ehk naatriumnitrit E 250.
Wikipedia:
Sodium nitrite is used for the curing of meat because it prevents bacterial growth and, in a reaction with the meat's myoglobin, gives the product a desirable dark red color. Because of the toxicity of nitrite (the lethal dose of nitrite for humans is about 22 mg per kg body weight), the maximum allowed nitrite concentration in meat products is 200 ppm. Under certain conditions, especially during cooking, nitrites in meat can react with degradation products of amino acids, forming nitrosamines, which are known carcinogens. Üks lihatööstuse koduleht:
Lihatoodetele omase punase värvuse säilitamiseks peale kuumtöötlemist on vajalik lisada töötlemise käigus(soolamisel) nitritit, vastasel korral oleks vorst või sink hiljem meile harjumatult hallikas-pruunika värvusega. Lihas oleva punase müoglobiiniga (nn. lihavärvnik) reageerides moodustab nitrit lihatoodete kuumtöötlemise käigus püsiva punase-roosa värvuse. Vorstidele, mis on valmistatud linnulihast või rasvasest toorainest lisatakse punase värvuse saamiseks lisaks nitritile veel erinevaid värvaineid. Suuremates kogustes on nitrit siiski mürgine, mistõttu on enamikel riikidel (k.a. Eesti) seadusega kehtestatud nitriti kasutamise maksimumpiirangud. Mõningatel tingimustel võib nitrit reageerida lihas olevate amiinidega, moodustades kantserogeenseid (vähktõbe tekitavaid) ühendeid-nitroosoamiine. Vaatamata sellele peetakse nitriti antimikrobioaalset toimet tähtsamaks kui nitroosoamiinide tekke ohtu. |
|
Piret Perenaine Kokaõpilane 2008-04-01 01:03:48 |
Minule tundub, et mida vanemaks, seda valivamaks ja teadlikumaks. Nüüd ikka rohkem värsket ja kvaliteetset, vähem soolast ja rohkem ürtidega maitsestatud. Kunagi sai söödud selleks, et kõhtu tuli täita - 10 a tagasi sobis natuke täiendatult Salvesti purgisupp või isegi pakisupp, nüüd ei tule see mõttesegi. Marketite lettidest ei osta valmistoite. Margariini ei osta, piima ostan ainult lastele. Pille kunagine jutt vabakäigukana munadest tundus mulle veel paar aastat tagasi naljakas, praegu ostan ka ainult Kikerikii mune :) ja Talleggi munad jätan ostmata. Vorst, sardell, sai jm ei rända minu toidukorvi juba ammu. Ja täna tegin ahjukartuleid ja veiseliha ahjus. Juba hulga aega ei söö liha ja kartulit koos, aga täna natuke proovisin ja veendusin, et see pole mulle, kuigi meestele meeldis. | |
Merilin Abikokk 2008-04-01 08:31:35 |
Just - nitritid singis ja vorstis, mis kenaks roosaks teevad. Muide see, et singis 80% liha on, tähendab ilmselt seda, et ülejäänu vesi on.
Toore lihaga pole ilmselt see värvilugu nii hull, seal mängitakse rohkem leti valgustusega (nagu ka puuviljaletis).
Mainin siiski veel kord, et pakendil peab kirjas olema, lugege terviseks. Otseses mõttes. Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Sirliiz Abikokk 2008-04-01 08:38:10 |
Kvaliteedile pööran küll rohkem tähelepanu, mida mahedam ja puhtam, seda parem. Margariine pole õnneks kunagi eriti tarvitanud, õlide suhtes pööras mu õigesse usku Thredahlia, kes oma blogis üsna põhjalikult sellest kirjutas. Valmistoidu jätan enamasti poodi (va Stocki kraam, sellega ikka patustan). Tahtsin kirjutada, et ei söö ka viinereid, sardelle ja vorsti aga nagu kiuste valdas mind eile poes mingi seletamatu vorsti isu ja nii see Vastse-Kuuste suitsu juustuvorst mu kärusse lendaski :) Aga seda juhtub tõesti ikka üliharva. | |
Spidur Abikokk 2008-04-01 09:54:12 |
keedusinkides on ka tärklist või sojavalku ja veel midagi, aga see on ka alati pakendil kirjas. | |
Liisu Kokaõpilane 2008-04-02 17:24:53 |
Üldiselt väldin vorstitooteid. Viinereid ei osta, peale Oskari jogurtiviinerite, mida annan vahel lapsele. Koju ostan võid margariini asemel. Mahlajooke, nektareid ei tarbi. Jogurtitest püüan bakteritega jogurteid süüa-juua. Ühesõnaga võimalusel pööran tähelepanu sellele, et toit oleks värskest toorainest ja võimalikult tervislik. Viimasel ajal olen hakanud ka täisterapastat ostma. Head Tartu turu lahtist suitsusinki sööks küll tihti :) , aga selle puudusel ostan ka pakendatud keedu-või suitsusinke poest. Maitsestamata kana, Pille, saab aga Lasnamäe Prismast pidevalt ja Grossis olen ka näinud. Hästi palju ostan värsket basiilikut, juba selle nuusutamine meeldib mulle ;) | |
Mii Kokaõpilane 2008-04-08 09:55:46 |
Ammu, tükk aega enne seda, kui hakkasin teadlikult üldse toidu päritolu ja koostist jälgima, loobusin magusatest gaseeritud jookidest, viineritest-keeduvorstidest, maitsestatud jogurtitest jms - lihtsalt ei maitsenud. Igasugu purgisupid jmt pole kunagi meeldinud, poest ei osta ka maitsestatud lihakraami. Mahlajoogid, nektarid kah ei tundu tõmbavat, poemahla joon üldse vähe. Margariinilaadseid asju pole kunagi tarbinud. Isegi poeküpsiseid ja torte enam ei osta :D | |
JM Abikokk 2008-04-29 16:33:02 |
Ma ka viinerid ja vorstid jätsin üks hetk järele, üldse ei söönud, grillimistel ka mitte KUNI -
läksin Saksamaale praktikale. Berliini. Ja seal teevad nad vat SELLIST vorsti et anna olla. Telekast näitas dokumentaali kuidas üks õige saksa vorst valmib. Seal sigadega tehakse peaaegu tööintervjuu enne vorstikslaskmist, üks onu käis väikese püstoliga lihatükkide pH-taset mõõtmas et kas ikka kõlbab. Ja siis alles lasti salaamiks.
Paljudes kohtades vist läheb vorsti sisse see mida muidu maha müüa ei suudeta jah.
Aga Saksamaal Berliini grillvorstid ja Baieri keeduviinerid.. Nämm noh! An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field (Niels Bohr) |
|
Tullia Abikokk 2008-05-08 08:56:18 |
POest ei osta ma jogurteid, kus on sees zhelatiin, tärkls jm. Ma ei osta lihaletist maitsestatud toorest kana jm liha, kuigi shashlõkk läheb küll teinekord grillhooajal kaubaks. Etteplaneeritud üritustele marineerin ikka ise. Viinerid-kotletid jm selline valmisvärk ei jõu ka meie lauale. Vahel harva ostab mees keeduvorsti ja sagedamini sööb ta sellist kuivanud vorsti, mille varusid täiendame tavaliselt Lätis. 82% taluvõi on meie majas aukohal. Ma ei osta reeglina ka poest kooke, v.a Selverist Aleksandrikooki, mille järgi aeg-ajalt isu. Ka komme olen väga vähe ostma hakanud, eelistan öko-shokolaadi, ja puuviljabatoone | |
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >> |