Tziiki Abikokk 2009-09-01 19:09:13 |
Netcat:
oi kui õnnelik inimene, kel pole niisama ampsamise kommet ja kel maitsvad küpsised kodus kapis seisavad :)
Ausalt öeldes ma ei saa aru teooriast, et võileivad ja küpsised on kallid. Näiteks mina eriti ei armasta küpsiseid ja pigem ei osta neid. Aga kui ma tunnen end vaesena :), on odavam osta pakk head küpsist (ntx Lu digestived šokolaadiga) ja tarbida igal hommikukohvi kõrvale 1-2 küpsist (jätkub pikaks ajaks) kui pidevalt hommikuks kooke või saiakesi küpsetada. See minu perspektiivist, kes sööb päevas keskmiselt 2 korda - hommikul ja õhtul. Ja võileiba söön ainult hommikuti. Vahel harva lõunat ka, ja lõunaks sandwich kaasa võtta on kahtlemata odavam kui välja sooja toitu minna sööma. Misasi see näksimine on? :) Netcat:
sellega olen küll igati nõus...teen ise ka nii, et ostan nt 300 gr kvaliteetset hakkliha ja teen sellest pigem 2 vähese lihasisaldusega rooga kui et ostan sama raha eest 600 gr odavat varianti... * Mida kitsam rahaga on, seda suurema hoolega peaks vaatama, et selle eest ei ostaks väheväärtuslikku rämpsu As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :) |
|
Seenekas Abikokk 2009-09-01 21:13:35 |
Meil on elukorraldus selline, et toitu teen enamasti kaheks päevaks. Aja kokkuhoid on märgatav. Poes käime korra nädalas nimekirjaga, kus on hädavajalikud/otsasaanud asjad ja muu ostan tunde, väljanägemise, isu ja hinna järgi. Planeerin, kas tahan teha niipalju kala- või niipalju lihatoitu. Päris liha/kalavabaga pole teinepool hästi päri. Kodus on alati olemas teatud tooted, mis ilmselt teistelgi, kellel mis vahekorras just ja nii see käib. Nii süsteemne pole ma oma perenaiseelus kunagi varem pidanud olema, kuid praeguse elukorralduse juures on aja planeerimine nii oluline, et muud võimalust eriti pole. Sellega harjub õnneks üsna ruttu. Ja süüa tahaks naudinguga, mitte ainult elus püsimiseks. | |
Kätrin Abikokk 2009-09-01 21:50:31 |
Meie oleme ka välja töötanud süsteemi, et vähendada suurimat püsikulu ehk toit. Poes püüan käia korra nädalas ja siis nimekirjaga, mille panen kokku umbkaudselt ette planeeritava nädalamenüü alusel. Seejärel teen toitu vastavalt isudele ja eks etteplaneerimine neid natukene mõjutab ka. Aga siit üks näide, kuidas võimalikult palju toitu teha suhteliselt vähestest asjadest. Pühapäeval tehtud ahjukartulid ja porgandid said täna juurviljakotlettideks hakklihakastme kõrvale. Laupäeval samas ahjukuumas röstitud peedid said nüüd carpaccioks, osa neist peedi salatiks ja järeljäänud teen homme õhtul borši supiks. Hakkliha panin nõks kõrvale kastme tegemisest, sellele lisan homme lõunal ise tehtud tomatikastet ja keedan spagette kõrvale- ongi lõunaks pasta bolognese. Midagi ei lähe raisku, saab kiiresti valmis, kui osad asjad juba eeltöödeldud ning ka meespere on seni rahul olnud. Kuigi jah, peab tunnistama, et planeerimist on omajagu ning vahel ajavad isud siiski ka nädalas teist kordselt poodi:) | |
Fre Abikokk 2009-09-01 22:16:31 |
Netcat:
See on küll üliasjalik soovitus, ma pole seda enda jaoks kunagi nii sõnastanud ja olen tihti hädas sellega, et alustan perioodi mingite konkreetsete plaanide ja komponentidega, aga elu teeb omad korrektiivid ja siis järgneb kas toorainete sügavkülma või komposti viskamine. Meie pere planeerimise teeb väga raskeks see, et meil on pidevalt erinev arv inimesi ja on raske kiiresti ümber orienteeruda kui sööjate arv ja eelistused muutuvad. Samuti juhtub tihti, et seoses pisikeste lastega lihtsalt pole mahti oma esialgset plaani ellu viia või ei õnnestu valmistada toite, kus on oluline täpsus, olgu siis kerkimisaja või küpsetamise vms suhtes.
Kiire päeva päästjana soovitan mina jätkuvalt pidada sügavkülmas kohvikoore pakk või paar. Mingit juustu ikka on majapidamises ja nii saab vähemalt kiire hädapärase pastakastme kokku keerata. Pole väga kallis ka. * Planeerides ette nädala menüü, varu iga tooraine tarbimiseks mitu erinevat varianti, mida sellest teha, juhul kui esimese valiku valmistamiseks juhtub aega või tahtmist nappima |
|
Kodukanake Abikokk 2009-09-02 09:12:25 |
Oi kui tore, et nii palju asjalikke vastuseid olen saanud! Aitäh! Oma unistustes v ettekujutuses soovin just midagi k2trini süsteemi sarnast tööle saada. Mõtlesin makaronide keetmise üle, mis võtab paar minutit... Jah, keetmisaeg on tõesti u 5 minutit, aga sellest hetkest kui poti välja võtan kuni selle hetkeni kui ta puhtana tagasi kappi panen on vaja teha päris palju liigutusi, mida on ratsionaalsem tegelikult tegemata jätta. (Ma pole seda veel kunagi praktiseerinud, aga sel sügisel on aja kokkuhoid lihtsalt tähtsam kui varem ja see nõuab uuendusi). Kuidas ikkagi on pärmitainast küpsetistega? Kas neid külmutatakse toorelt? Kas saan teha saiakesed valmis ja toorelt sügavkülma panna? | |
Triin Abikokk 2009-09-02 10:35:33 |
mina külmutan pidevalt väga erinevaid toite. Sest võtan ise endale tööjuurde toitu kaasa ja siin saan köögis soojendada, lisaks tuleb mul laps koolist ja kui mul pole talle jätta midagi eelmisest õhtusöögist, siis on hea hommikul võtta sügavkülmast välja sulama. Pealegi on mugav panna pisut järelejäänud suppi külma kui sellest enam tervele perele ei jätkuks. Eriti tore on hommikul valida, et kas võtta kaasa tööle püreesuppi või mõnd pajarooga :). Et minu kogemust järgi kõlbab külmutada kõike v.a. kartulit. Olen proovinud külmutada ka kartuliputru, aga see jäi sulades vesine. Üldiselt olen ka proovinud teha toidu valmis kaheks päevaks. Ja nädalas korra poeskäimist oleme juba aastaid harrastanud. Enam ei kujutaks ettegi, et peaks käima iga päev aega ja raha ja jõudu raiskamas. Piima ja leiba-saia toome nädala sees juurde kohalikust "keldripoest". Makaronidest teen kohe järgmiseks päevaks (lapsele lõunaks) makaroni salati. Risottost jm riisist teen arancinid. Keedukartulitest teen kas salati või praen või teen pannkoogid. Veel on soodne ja hästi säiliv toit sült. Seda saab küll rohkem valmis teha ja saab kasutada lisaks niisama söömisele ka muulmoel. Olen teinud süldist suppi ja seganud seda tatra sekka jne. Ka saab sülti sügavkülmutada. Tuleb see välja võttes lihtsalt korraks kuumaks ajada ja ta käitud nagu sült ennemuiste. Samuti saab teha pikapoisiga. Kuigi selle külmutamiseni ma pole jõudnud, sest enne on ära söödud. Kui jääb väike jupp järele saab teine päev teha sellest kastme koorega. Ja koogid ka külmutan sageli. Eriti sellised nö suurtekoogid, mida lapsed väga ei armasta. Ja siis on kiirel ajal hea magustoiduks võtta. Jne. :). | |
Pille Nami-Nami peakokk 2010-02-19 15:12:40 |
Vastlapäevaks tegin hernetampi - oli igati maitsev ja vägagi soodus (mul olid küll herned kodus olemas, aga poes jäi meelde, et poolitatud kollased herned maksid alla 10 krooni pakk). Kapsas ei maksa ka hetkel pea midagi, proovisin veidi teistsugust kapsatoorsalatit, mis samuti üsna soodsa hinnaga. | |
Heli874 Kokaõpilane 2010-08-25 17:35:40 |
Kui kellelgi viitsimist võiks suisa koostada ju nt tudengi nädalamenüü. Oleksin isegi huvitatud konkreetselt retseptidest, mis odavad, kuid siiski maitsvad. Tudengielu raskus seisnebki selles, et tuleb tihti süüa samu toite. Ettepanekuid? | |
Netcat Abikokk 2010-08-25 18:54:19 |
Ma ei kvalifitseeru vist üldse antud teemas kaasa rääkima, sest olen järjekordselt avastanud, et mul kulub palju vähem raha kui ma toidupoes üldse ei käiks, st kogu aeg väljas sööks.
Aga esimene ettepanek oleks minna raamatukokku ja otsida mõni sobiv kokaraamat. On neid säästlikult, kiirelt ja maitsvalt tüüpi üllitisi viimasel ajal tulnud ju nagu Vändrast saelaudu. Küll nutikale perenaisele, küll laisale poissmehele ja küllap kindlasti ka tudengile. Eks alustada tuleks ka tudengi olemasolevatest võimalustest, kui näiteks ahju kasutada ei saa, siis pole ilmselt mõtet uurida raamatut "100 vormirooga" und so weiter. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Profa Abikokk 2010-08-26 10:21:41 |
Vaatan seda Maalehe artiklit siin ja olen pisut kriitiline. Skorbuudi ja luuhõrenemise saaks ise ja lapsed hulgi erinevaid tüsistusi. Ma saan aru et kui raha ei ole, siis teda ei ole, aga siiski on paljud sellised nn. näidismenüüd, koostatud väga ühekülgselt. See et hinda peab vaatama, ei tähenda et ühte ja sama toiduainet peab sööma. Siin oli 4xnädalas odrajahupuder jne. Arusaam, et kui riivin natuke kapsast ja porgandit toidu peale, siis on enam-vähem tervislik, ei pea paika. Toit koosneb siiski eri komponentidest, rasvad, valgud, süsivesikud, on tarvis vitamiine, kaltsiumit, rasvhappeid, jne. ja inimene, eriti laps vajab neid igapäevaselt, sellepärast on päris valus lugeda selliseid soovitusi noortele kasvavate lastega peredele. Artiklis soovitatud nädala näidismenüü - kogu lugupidamise juures - sellist asja ei tohiks soovitada. Kus on kala, kana, puuviljad ja palju muud vajalikku. Saaks peaaegu sama hinnaga oluliselt parema menüü. | |
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >> |