Triin Abikokk 2010-08-26 11:51:30 |
just. Parem väike killuke kvaliteetset liha kui pool kilo odavat vorsti. | |
Silx Abikokk 2010-08-26 12:50:06 |
olen eelmistega päri. (ja mis ajast on 5-liikmeline pere suur pere?!). Oleme ise ka väga halvas seisus olnud sama arvu inimestega ning nii hullult pole kunagi söönud. Maailmas on kõige tähtsam asi tervis ja kui seda niiviisi ülikoonerdades rikkuma hakata, siis mnjah......
No tõsiselt - kilu ja räim ei ole ka kallid. Suured kaelakarbonaadid müüakse aeg-ajalt hea hinnaga - teed portsudeks ja külmikusse. Igatahes parem kui pekk või keeduvorst. Ja jumala eest.. tehke lastele pannkooke - jahu ja piim ja muna. Õunamoos peale. Viimase puudumisel kasvõi suhkrut või siis mistanüüdoligi võilillemett. Gastronautilised äpardused We ate the food, we drank the wine Everybody having a good time |
|
Profa Abikokk 2010-08-26 22:15:28 |
See, et õpetatakse kokkuhoidlikult välja tulema on iseenesest väga hea, paljud inimesed kulutavad toidule palju (kuigi pole heal järjel), aga söövad ikka halvasti ja ühekülgselt. Sellistele inimestele on kindlasti vaja taolisi õpetusi, aga need peaks olema tehtud nii, et kõik oleks tasakaalus - kokkuhoid, tervislikkus jne. Kokkuhoiuõpetuse sihtgrupp on kindlasti inimene, kellel on väga vähe raha, aga mulle tundub et sihtgrupiks peaks olema ka inimene kellel on natuke raha, aga kes kulutab ilmselgelt mõttetult ja liiga palju. Ma ei pea silmas inimesi, kellel on korvis mõned kallid ja head asjad - need ostjad teavad, mida tahavad. Pean silmas inimesi, kes kulutavad hulga raha, aga söövad ikka halvasti ja ühekülgselt, neile peaks olema suunatud kah mõni õpetus, jääks rohkem raha järgi ja hakkaks tervislikumalt toituma. Selliseid inimesi on kusjuures väga palju, piisab poes kassajärjekorras ostukärudesse kiigata, et sellest aru saada. Sai laialivalguv jutt, aga kokkuvõtteks, kokkuhoid on tore asi ja seda peabki propageerima/õpetama, aga mitte ainult rahakoti, vaid ka tervisepõhiselt, muidu asi ei tööta. | |
Vernanda Abikokk 2010-08-28 17:00:32 |
Profa:
tere tulemast reaalsusesse, Profa. ilmselt on see infoühiskonna üks kaasuvaid nähtusi, et iga pilti vaatav inimene on kunstispetsialist; kes suudab 2 sõna ritta panna, kirjanik; igaüks, kes sööb või süüa teha oskab, toitumisspetsialist; kes on korra haige olnud, sellest saab hea arst jne
Vaatan seda Maalehe artiklit siin ja olen pisut kriitiline. Skorbuudi ja luuhõrenemise saaks ise ja lapsed hulgi erinevaid tüsistusi. Ma saan aru et kui raha ei ole, siis teda ei ole, aga siiski on paljud sellised nn. näidismenüüd, koostatud väga ühekülgselt. See et hinda peab vaatama, ei tähenda et ühte ja sama toiduainet peab sööma. Siin oli 4xnädalas odrajahupuder jne. Arusaam, et kui riivin natuke kapsast ja porgandit toidu peale, siis on enam-vähem tervislik, ei pea paika. Toit koosneb siiski eri komponentidest, rasvad, valgud, süsivesikud, on tarvis vitamiine, kaltsiumit, rasvhappeid, jne. ja inimene, eriti laps vajab neid igapäevaselt, sellepärast on päris valus lugeda selliseid soovitusi noortele kasvavate lastega peredele. Artiklis soovitatud nädala näidismenüü - kogu lugupidamise juures - sellist asja ei tohiks soovitada. Kus on kala, kana, puuviljad ja palju muud vajalikku. Saaks peaaegu sama hinnaga oluliselt parema menüü. |
|
Meringue Abikokk 2010-08-29 00:18:35 |
Heli874:
Konkreetset menüüd mul küll jagada pole, kuid kuna huvi on, siis jagan ka oma tudengikarjääri jooksul kogunenud tähelepanekuid. :)
Üks hea asi, mis meil alati rakenduse leiab, on hapukoor. Sellest olen teinud näiteks kanasousti (praed kana, lisad hapukoore, törtsu vett ja käepärased maitseained), kartuli-köögivilja vormi, singi-juust kattega kartulipoolikuid ja hakklihakastet (piima-hapukoore seguga siis). Magusanälja rahuldamiseks saab kookidele teha aga maitsva katte hapukoorest või lisada seda võiga pooleks muffinitaignale. Selle sobivust pelmeenide ja tatrapudruga teab muidugi iga tudeng. :D
Kindlasti ei tähenda soodne toit aga ebatervislikku. Kevadel, suvel ja sügisel saame elukaaslasega õnneks kõike hooajalist oma vanavanematelt. Talvel on aga koduste hoidiste kõrval suured päästjad külmutatud köögiviljad - enamasti u vaid 15 eek poolekilose paki eest, millest meile piisab u kaheks söögikorraks. Külmutatud köögiviljadest annab ka lihtsalt püreesuppi teha - tuleb nad vaid puljongis pehmeks keeta, käepäraste vahenditega püreestada ning meelepäraselt maitsestada (ja lisada veel nt toorjuustu, koort, sinihallitusjuustu vms). Samas ka lihtsat kapsast annab huvitavaks muuta - minu lemmikud on Aafrikapärane kapsas karriga ning kapsasa-kurgisalat sojakastmega.
Maitse lisamiseks ostan kordamööda kas sinihallitusjuustu (nt Paladin on odav aga täiesti söödav) või suitsujuustu. Neid kulub vähe, aga maitse annab tunda. Lisan siis neid tihti kas kastmetele (eelkõige pastade puhul) või köögiviljadele. Külmkapi jäägid praen tihti kas munaga läbi või teen soolaseid pannkooke. Ka lehttaigen (odavam külmutatud versioon) on jääkide rakendamiseks väga tänuväärt - katteks käepärased köögiviljad, soovi korral miski liha ja üle valada muna-piima (1 muna/1dl piima) seguga ja pirukat jätkub mitmeks päevaks.
Süüa teen enamasti nii palju, et jagub meile kahele äärmisel juhul kaheks õhtuks, enamasti küll üheks õhtuks ja üheks lõunaks/hommikuks. Kuna köök, ahi ja külmkapp on lihtsalt nii pisikesed, siis mingi suur vaaritamine ja varumine ei ole võimalik. Poes käin ma mitu korda nädalas lihtsal põhjusel, et nt lihad ja juustud on lahtisest letist ostatuna oluliselt odavamad kui pakendatuna - tuleb vaid meeles pidada neid kohe samal/järgmisel päeval tarbida (eelkõige liha siis). Minu suur nõrkus on igasugu maitseainete ja kastete kokku ostmine - samas täiesti seisma pole mul senini praktiliselt ükski jäänud, nii et ehk polegi väga halb harjumus. :)
Jeerum, kui pikk jutt nüüd sai. :D Aga ehk on kellegil, kes lugeda viitsib, ka sellest mingi kasu. :)
Kui kellelgi viitsimist võiks suisa koostada ju nt tudengi nädalamenüü. Oleksin isegi huvitatud konkreetselt retseptidest, mis odavad, kuid siiski maitsvad. Tudengielu raskus seisnebki selles, et tuleb tihti süüa samu toite. Ettepanekuid? |
|
Kadri1988 Kokaõpilane 2010-08-30 15:17:03 |
Mina olen tudeng nüüd juba kolmandat aastat. Süüa meeldib teha ja süüa meeldib hästi, aga samas, raha nii väga palju ei kulugi. Kõige parem on see, et kartulid ja muud köögiviljad on omast käest võtta. Moosi ja mahla saab ka kodust kaasa võtta. Mulle endale meeldib väga ka sibul ja küüslauk ning ka neid toon kilode viisi vanematekodust kaasa. Kui värske kraam otsas, siis kõiksugu hoidiseid oleme ka suve jooksul päris palju teinud ning ka need rändavad Tartusse kaasa. Kui näpud totaalselt põhjas, siis kõige legendaarsemad säästutoidud on praekartulid sibulatega ja tatrapuder. Kui juhtub veel äkki mingit salatimaterjali kodus olema, siis on veel eriti hästi - elu jälle ilus. Väga palju kasutan hakkliha - kotletid, lihapallid, hakklihakastmed, kui pole üldse isu köögis möllata, siis pasta keema, hakkliha praadima, sekka kodust tomatihoidist ja kõht on jälle täis. Ka supid on head. Natuke aega tagasi keetsin potitäie frikadellisuppi ja seda sõime elukaaslasega kaks päeva. Mulle endale meeldib väga kana, mida teen ka päris palju. Seltsiks palju juurikaid, sorts koort ka sisse, riis kõrvale ja olemas. Ja hommikuti keedan putru, palju tervislikum kui võileivad ning rahakotile mõjub ka paremini. Kui külmkappi juhtub jääke jääma, siis tavaliselt improviseerin mingi ahjuroa kokku. | |
Anu Abikokk 2010-08-30 17:20:27 |
Ma ka tudeng juba neljandat aastat. Nüüd küll samal ajal ka ema, nii et toitumine on ikka palju muutunud raseduse ja pärastisega. Aga tudengina tegime tihti kapsahautist hakklihaga. See odav ja seda tuleb palju ja soojendades ju parem veel! Ja kartult-hakkliha kastet sai palju tehtud.. Igast hoidised ja juurikad tulid vanematelt meil, nii et see aitas kõvasti kaasa. Aga siis ma küll putru ei viitsind keeta. Nüüd on rohkem aega ja tahtmist selliseid asju harjutada. :P | |
Heli874 Kokaõpilane 2010-09-03 17:53:44 |
Tore teada, et inimestel viitsimis meenutada oma kunagisi toitumisharjumusi. Ise olen samuti värskelt avastanud, et oluline komponent on hakkliha, mida annab lihtsalt igale poole panna! Maailma parim asi on muidugi pasta hakklihaga, mis viib lihtsalt keele alla. Eriti kui lisada tomatipastat köögiviljadega ja KINDLASTI on vajalik ka küüslaauk, mis tervist korrast aitab hoida. Ise märkasin, et on hea kui korterikaaslastel kah suur isu, siis on väga otstarbekas korraldada nn õhtusööke koos. Minul on kohe nii vedanud, et sain kaks toredat noormeest, kes teevad õhtusöögi igapäevaseks suursündmuseks oma naljade ja toreda jutuga. Muidugi mõjub see ka rahakotile väga hästi. Niisiis, need tudengid, kes elavad üksi- kutsuge teised õhtusöögile, kes ühikas- korraldage mingi seltskonnaga suurem söömaaeg! Jõudu ja jaksu kõigile kaasvõitlejatele! | |
Pille Nami-Nami peakokk 2014-02-06 00:21:49 |
The Guardianis on huvitav artikkel (ingl. k): Jack Monroe: how to save money on your food shopping Kõik ei pruugi Eesti oludes sobida, aga mõtlemisainest ikka. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2014-02-09 22:59:18 |
Jamie Oliveri uusimast (?) saatesarjast SAVE WITH JAMIE võtsin kuulda soovitust osta külmutatud rohelisi ube ja tegin küüslauguube. Mulle meeldis väga! | |
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >> |