Raamatud toidugurmaanidele

Tiina
Postitusi: 1340
Abikokk
2012-01-31 19:53:13
Marsha Mehrani "Granaatõunasupp" oli väga kena lugemine. Siin raamatus on lõhnad! Retseptid ka ja lisaks veel nende tegemise kirjeldused. Veidi pikemalt kirjutasin siin.

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Zapxpxau
Postitusi: 1409
Abikokk
2012-02-22 10:40:18
Hakkasin eile Bourdaini "Keskmiselt küps" lugema ja olen poole peal. Kohati päris naljakas. Eriti see kuidas ta oma tütart Ronaldi (Mickey D) vastu üles "töötab", kõik see täide jutt ja Barbie pea šokolaadis :D Samas oli imelik lugeda raamatu esimeses pooles, et ka peale oma kahte suurepärast raamatut ja ülemaailmset edu langes ta taas tagasi alko- ja narkotsüklisse. :/ Koka rännakud jääb ilmselt mu lemmikuks, aga see on ka tore.

Zap*

Zapxpxau
Postitusi: 1409
Abikokk
2012-03-10 15:11:11
Lõpetasin just Mats-Eric Nilssoni "Toidudemagoogia" lugemise. Tõeliselt hariv raamat, millest aga kuskil ei räägita. See heidab pilke toiduainetööstuse telgitagustesse ja näitab, kuidas tarbijatega mängitakse. Tarbijad on nagu ullikesed lambad. Mina sain palju targemaks, kuigi ma teadsin nii mõndagi nippi, millega inimesi "tõmmatakse", aga siit lugesin nii palju uut! Näiteks: Odavates suitsusinkides ei kasutata isegi suitsuaroomi (sest see on liiga kallis), vaid mingit iks protsessi ja kemikaale. Paljudes maades kasutatakse pastöriseerimise asemel kiiritamist gammakiirgusega, mida saadakse näiteks isotoobilt koobalt-60. Ameerikas kiiritatakse mõnes kohas näiteks ka liha, et vabaneda parasiitidest, salmonelloosist jms. Soomes näiteks on maitseainete kiiritamine lubatud. Olete poest saanud õunu, mis näevad väga ilusad ja värsked välja, aga mädanevad seest? Arvatavasti on need töödeldud 1-metüültsüklopropeeniga ja on äärmiselt vanad (aasta või enamgi). Mainitud on teaduslikke uurimusi, milles avastati, et mitmed lisaained mõjuvad eriti halvasti koosmõjus mõne teise lisaainega, näiteks briljantsinine koos MSGga või kinoliinkollane koos aspartaamiga. Kokteilmõjud. "Naljakoht" on see, et kuna tarbija nõuab väherasvaseid tooteid, on need tavalistest kallimad, kuigi rasvavabade toodete tootmine on hulk maad odavam kui tavaliste toodete tootmine. See on toiduainetööstuse jaoks nagu kuldmune munev hani. Uus magusaine sukraloos - suhkru molekulid seotakse klooriga, see aine ei lahustu isegi veepuhastusjaamas (ammugi inimese organismis) ja satub loodusesse! Reeglina, mida enam keemilisi lisaaineid, seda odavam on see tootjale. Miks pannakse nii palju igasugu lisa- ja täiteaineid? Sest kuidagi peab ju sellele peamiselt sogasest veest koosnevale tootele mingigi maitse ja näo andma.

Zap*

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2012-03-10 16:29:39
Zapxpxau:
Lõpetasin just Mats-Eric Nilssoni "Toidudemagoogia" lugemise. Tõeliselt hariv raamat, millest aga kuskil ei räägita. See heidab pilke toiduainetööstuse telgitagustesse ja näitab, kuidas tarbijatega mängitakse. Tarbijad on nagu ullikesed lambad. Mina sain palju targemaks, kuigi ma teadsin nii mõndagi nippi, millega inimesi "tõmmatakse", aga siit lugesin nii palju uut!
Mul on see hetkel tütre magamistoalektüür. Õigemini siis peale unepuslede kokkupanemist ja unejuttude lugemist läheb tütar voodisse ja mina jään tugitooli sisse veidikeseks seda "emme ilma piltideta raamatut" lugema. Mind häirivad mõningased tõlkeapsud (basiilika, oeh) ja oleksin eelistanud, et Eesti näited oleks pandud joonealusena ja mitte teksti sisse inkorporeeritud, aga muidu on tõesti täitsa põnev olnud..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Netcat
Postitusi: 1930
Abikokk
2012-03-12 13:52:22
Zapxpxau:
Uus magusaine sukraloos - suhkru molekulid seotakse klooriga, see aine ei lahustu isegi veepuhastusjaamas (ammugi inimese organismis) ja satub loodusesse!
Mis see nüüd nii väga uus on, see on ju Splenda. Võrreldes aspartaami ja sahhariiniga ei tundu midagi kohutavat olevat. Looduses lagundavad teda mikroorganismid, lihtsalt väga aeglaselt, sellepärast ta veepuhastusjaamas ei lagunegi. Pealegi, ons see halb, et enamik mingisugusest kunstmagustajast inimesest puhtalt läbi läheb, organismi kuhjumise asemel? Mina peaks seda küll plusspunktiks siinjuures.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Tiina
Postitusi: 1340
Abikokk
2012-06-26 23:15:25
Juta Raudnaski ümberilmareisi raamat "Samba, sake ja tšillikaun" on tore ja ladus lugemine. Maailmas on nii palju põnevaid maitseid, ole vaid julge ja proovi järgi. Palju isuäratavaid ja lihtsalt järeletehtavaid retsepte ka! Veidi pikemalt siin.

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Tiina
Postitusi: 1340
Abikokk
2012-08-07 00:41:07
Anthony Bourdaini "Keskmiselt küps" rokib peaaegu sama hästi kui "Avameelselt köögis". Mees on lihtsalt vahepeal 10 aastat vanemaks saanud ja natuke maha rahunenud. Veidi pikemalt siin.

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Tiina
Postitusi: 1340
Abikokk
2012-08-07 00:47:00
Ja Kreeka toidu huvilistele võin Ester Laansalu "Minu Kreekat" soovitada. Retsepte seal just ei ole, aga informatiivne toitude sõnastik ja muidu suud vett jooksma panevaid söömaaegade kirjeldusi küll.

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2012-08-07 01:21:13
TIINA:
Ja Kreeka toidu huvilistele võin Ester Laansalu "Minu Kreekat" soovitada. Retsepte seal just ei ole, aga informatiivne toitude sõnastik ja muidu suud vett jooksma panevaid söömaaegade kirjeldusi küll.
Tiina, ma ka täitsa nautisin seda raamatut, kuna Kreekaga ja kreeklastega on endalgi päris palju kokkupuuteid olnud. Paaris-kolmes kohas ei olnud ma autoriga päris samal nõul (just toiduteemade osas), aga hetkel enam ei mäleta, kus ja miks täpselt :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Zapxpxau
Postitusi: 1409
Abikokk
2013-03-19 19:06:51
Lugesin seda esimest osa küll ammu, aga teise osa alles nüüd, Patricia Atkinsoni "Küpsev päike" ja "La belle saison". Võiks öelda, et enne nende raamatute lugemist (eriti esimese) ei teadnud ma veinimaailmast eriti midagi! Aga juttu on ka toitudest ja korilusest. Eile just lugesin Kajsa Ingemarsson "Väikesed kollased sidrunid". Alguses kujutasin ette, et loo autor sõidab kuskile Sitsiiliasse või Lõuna-Itaaliasse, aga tegelikult on jutu keskmes samanimeline restoran. Mulle päris hästi meeldis see toidukriitiku puänt, kuigi seda oli juba eemalt aimata. Raamatukogu järjekorrad on väga pikad, igat raamatut on siin saada üks või kaks eksemplari.

Zap*

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>