Kuidas teha keedutainast luikesid?

​Keedutainas on eriline selle poolest, et tema kergitajaks ei ole sooda, küpsetuspulber ega pärm, vaid hoopis küpsemisel tekkiv veeaur, mis paisutab tainast ja muudab küpsetised seest õõnsaks.

Nii saabki keedutainast valmistada erinevate magusate ja soolaste täidistega torte, suupisteid ja küpsiseid. Näiteks tuuletaskuid, tuuleube, profitroole, juustupärga või uhket Crouqembouche’i. Ja loomulikult ka graatsilisi vahukoorekreemiga täidetud luiki. 

Ilusate luikede eelduseks on hästi õnnestunud keedutainas. Taina valmistamine ei ole keeruline, kui võtad aluseks Nami-Nami keedutaina retsepti ja pöörad tähelepanu järgmistele soovitustele:

  • sõelu jahu enne vedeliku hulka lisamist;
  • lisa kindlasti kogu jahu korraga;
  • keeda tainast kuni 5 minutit, vähekeedetud tainas kerkib küpsedes halvasti; 
  • liiga kuumale tainale lisatud muna hüübib, seega jahuta tainas kindlasti enne munade lisamist 60-65 °C-ni;
  • taina õige paksuse saavutamiseks lisa munad ühekaupa, viimane muna klopi lahti ning lisa järk-järgult (see ei pruugi tervenisti ära kuluda);
  • keedutainas tuleb vormida soojalt;
  • keedutaina kergitajaks on veeaur, sellepärast soovitatakse enne küpsetamist küpsetusplaadile kergelt vett pritsida või võimaluse korral kasutada ahju aurufunktsiooni (samas näitab kogemus, et Nami-Nami retsept õnnestub ka ilma vee pritsimiseta); 
  • pane keedutainas 200°C ahju, seejärel alanda kuumus 180°C-ni ja küpseta kuldpruuniks;
  • ära ava ahju ust esimese 15 minuti jooksul;
  • kui veeaur on oma töö teinud ehk tuuletaskud on kerkinud ja peale on tekkinud koorik (mitte enne 15 minutit!), pane ahjuukse vahele puulusikas, et liigne niisuks välja pääseks;
  • valmis keedutainast küpsetised võib järelkuivamiseks väljalülitatud ahju jätta.

Üks õige keedutainast küpsetis peaks olema kerge, tugeva koorikuga, suuremahuline (õhku täis), seest kuiv ning pealt kergelt pruunikas.

Kuidas teha kindlaks, kas keedutainas on õige paksusega?

Lisa munad tainale ühekaupa. Viimane muna klopi lahti ning lisa järk-järgult segades. Vahepeal hinda taina konsistentsi, seda lusikaseljaga ülespoole tõmmates. Kui tainas jääb teravatipuline, on see liiga paks. Kui tipp vajub alla konksuks, on tainas paras. Kui tipp langeb täiesti alla, on tainas vedel. Liiga paksule tainale lisa vähehaaval juurde muna. Vedelat tainast saad parandada, kui keedad uue keedutaina (mune ei lisa!) ja lisad seda järk-järgult vedelaks muutunud tainale. 

 

Kuidas teha keedutainast luike?

Luik koosneb keedutainast küpsetatud kehast ja kaelast ning täidisest.

  • Valmista kõigepealt keedutainas, järgi ülaltoodud soovitusi.
  • Küpseta kaelad ja kehad eraldi.
  • Kehade jaoks pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kondiitripritsi ja tähekujulist otsakut kasutades umbes 6-8 cm pikkused triibud. Kui soovid luikedele eriti ilusaid tiibu, pritsi laineliselt (s-tähte joonistades). Küpseta.
  • Kaelade jaoks pane paar supilusikatäit tainast teravatipulisse kilekotti, lõika kotil ots maha ja pritsi luikedele peenikesed kaelad (vt fotolt). Küpseta. Kaelad küpsevad kiiresti, ära kõrbema lase!

  • Valmista täidis (näiteks vahukoor, keedukreem või kohupiimakreem).
  • Lõika jahtunud kehadelt “katus” maha ja täida kreemiga. Lõika veidi kõrgemalt kui poole pealt.
  • Lõika “katus” pooleks - saad kaks tiiba.
  • Torka tiivad otsapidi kreemi sisse ning aseta nende vahele pea. 
  • Kui soovid, joonista luikedele sulašokolaadiga silmad ja nokad (nt hambatikuga).
  • Puista üle tuhksuhkruga. 

Nüüd on elegantsed keedutainast luiged nautimiseks valmis! 

Head isu!

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 10.03.2018 19:36 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Anne Pajur
postitatud 09.02.2017 08:54

Nii armsaid ei saa ja ära süüa ..

Piret Pint
postitatud 13.01.2020 16:56

Väga hea õpetus koos piltidega. :)

Vilja Lõoke
postitatud 09.03.2021 09:40

Olde Hansa restoranis oli au saada eelmisel aastal :)