Juustusõbra tuuleoad e. gougères

Väikesed keedutainast valmistatud tuuleoad rohke juustuga on maitsvaimad valmistamise päeval. Serveeri nt hõõgveini, kohvi või supikõrvasena.

Kogus
40 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Suupiste
Lisategevused

Koostisosad

100 g võid

1.25 dl vett

1.25 dl piima

150 g nisujahu (u 2,5 dl)

4 suurt muna

soola ja musta pipart

riivitud muskaatpähklit

100 g riivitud parmesani või kõvemat küpset kitsejuustu või muud tugevamaitselist juustu

Valmistamine

Kuumuta ahi 200° C. Kata suur ahjuplaat küpsetuspaberiga. 

Pane keskmise suurusega paksupõhjaline pott tulele, poti sisse vesi, piim, või ja sool. Kuumuta keskmisel tulel keemiseni, siis lisa kohe jahu ning sega puulusikaga tugevalt umbes 2-3 minutit, kuni tainas “keeb” ja poti külgedelt lahti lööb.

Kaabi tainas suurde kaussi, lase minut aega jahtuda. Siis lisa ükshaaval munad, tainast elektrimikseriga peale iga muna lisamist korralikult segades (loomulikult võib seda teha ka puulusikaga, aga siis tuleb rohkem vaeva näha). Lisa juust, maitsesta pipra ja muskaadiga ning sega läbi.

Võta kaks suuremat teelusikat ning nende abil vormi väikesed pallikesed. Tõsta need ahjuplaadile, jättes pallikeste vahele paar sentimeetrit ruumi. Silu pallikesed vajadusel vette kastetud näpu abil pealt ühtlaseks, puista peale veel veidi juustu. 

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20-25 minutit, kuni tuuleoad on kenasti kerkinud ja helepruunid (kui küpsetad liiga vähe, vajuvad tuuleoad lössi; kui küpsetad liiga kaua, muutub juust kibedaks). 

NB! Küpsetatud juustu-tuuleube saab edukalt sügavkülmutada. Lase peale küpsetamist jahtuda ja siis pane sügavkülma. Enne serveerimist kuumuta neid mõned minutid 160-kraadises ahjus. 

Pildi tegi Egert Kamenik Juustukuningate kokaraamatu jaoks (2014)

LISA KOMMENTAAR

Erka
postitatud 15.02.2008 14:04

Tegin tordipritsi abil tõeliselt pisikesed oad. Küpsevad kiiresti ja pole hirmu, et kokku vajuvad. Väga mõnusad soolased näksid!

Ssille
postitatud 06.12.2008 19:35

Tuuleoad oli pehmed, maitsvad. Juba leigena tõstsin kaussi üksteise peale, kokku ei vajunud. Osa, mis jäi üle, säilitasin järgmiseks päevaks toidukilega kaetult köögikapis ja olid sama pehmed, kui kilega kinni ei kata, kuivavad kõvaks.

anne
postitatud 17.03.2009 13:54

Väga maitsvad suupisted. Raputasin peale seesamiseeneid.

Kardemon
postitatud 04.12.2009 00:32

Panin osa parmesani asemel Atleeti (parmesan sai otsa) ja peterselli asemel valmis ürdisegu supile (Tamme talu ürdiaed). Osad tuuleoad jäid samuti järgmiseks päevaks.. katsin toidukilega nagu eelpool soovitati... Olid tõesti mõnusad ka siis... Kõige maitsvamad Merevaiguga! :)

Kirsike
postitatud 16.12.2009 09:22

Väga mõnusad suupisted, mees ja mehevend kiitsid heaks :) pidavat mõnus amps olema õlle kõrvale :)

Hexy
postitatud 06.12.2010 17:35

Head lastepeole näksimiseks

Liilia
postitatud 22.07.2013 14:20

Tegin ka neid ja maitse oli super.

Mari-Liis
postitatud 17.01.2015 20:57

Me tegime neid Kalamaja Kokaklubis cheddar-juustuga viskide degusteerimise üritusel ampsamiseks. Hästi maitsvad ja vaatamata väikesel äpardusele keedutaina tegemisel (või unustati esialgu ja sai lisatud alles koos munadega) said pallikesed ikkagi õhulised ja mõnusad.

Merit W.
postitatud 07.09.2015 22:50

Meil on kõige innukam kokkaja Richard ja tema juhtimisel tegime täna esimese katsetuse meie raamatust - Pille tuuleoad! Vana kitsejuustu meil muidugi kahjuks kapis polnud, aga Põhja-Hollandi Goudaga tulid ka maitsvad oad :)