Klassikaline keedutainas

Keedutainast küpsetistest saab valmistada kooke, lisandeid puljongile (profitroolid), väikesi täidisega küpsiseid, kohupiimataskuid jne.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Suupiste
Lisategevused

Koostisosad

2.5 dl vett

125 g tükeldatud võid

1 tl suhkrut

0.5 tl soola

150 g nisujahu

4 suurt muna

Valmistamine

Kuumuta paksupõhjalises potis vesi, võikuubikud, sool ja suhkur keemiseni. Kohe, kui või on sulanud, tõsta pott korraks tulelt ning lisa korraga kogu jahu. Sega samal ajal hoolega ja kiiresti puulusikaga, kuni jahu on segunenud.

Tõsta pott uuesti tulele ning sega hoolega 2-3 minutit keskmisel kuumusel, et tainast osa niiskust välja saada. Tainas peaks olema pehme ja sile.

Kalla tainas teise kaussi ning lase veidi jahtuda (ca 60 kraadini).

Sega ükshaaval juurde munad, iga kord puulusikaga korralikult segades (kui kasutad nn lauamikserit, siis sega madalaimal kiirusel juurde üks muna, siis tõsta kiirust ning sega ükshaaval juurde ülejäänud munad). Valmis tainas peaks olema paks ja läikiv ja aeglaselt voolav, kui lusikaga kausist välja tõsta.

NB! Tainas tuleb soojast peast vormida! Pane kondiitripressi sisse ning pressi vajaliku kujuga küpsetised. Ümmargusi profitroole võib ka kahe tee- või supilusika abil vormida. (Kui tainas jääb liiga träpsuline, siis võid märja näpuga siledamaks siluda).

Pane 200-kraadisesse ahju, siis keera ahi 180 kraadi peale ja küpseta umbes 20 minutit, kuni ekläärid-profitroolid on kenasti kerkinud ja kuldpruunid. Umbes 15 minuti pärast küpsetamise algust tõmba ahjuuks kergelt praokile ja jäta nt puulusikas ahjuukse vahele - siis pääseb liigne niiskus ahjust välja.

Katsu valmis küpsetisi sõrmega - kui need tunduvad krõbedad ja kuivad, siis on nad valmis. Võta ahjust välja ning tee terava noaga külje peale või alla väike sisselõige, et aur saaks välja ja ei teeks valmis eklääre niiskeks.

Keedutainast küpsetistest saab valmistada kooke, lisandeid puljongile (profitroole), eklääre, väikesi täidisega küpsiseid, kohupiimataskuid jne.

Pildi tegi Kaare.

LISA KOMMENTAAR

mustankin
postitatud 02.07.2013 19:02

Tegin, normaalne.

K
postitatud 19.12.2017 20:07

Kas temperatuur on õige? Tegin nii ning peale 20min olid täitsa toored ja valged...

Pille
postitatud 19.12.2017 21:53

On küll, K. Ilmselt luiskab Sinu ahi - täitsa tavaline probleem. Soovitame kasutada lisatermomeetrit või siis küpseta lihtsalt kauem või siis pane ahi veidi kuumemaks.

Kerli
postitatud 06.05.2018 17:44

Enne ahju minemist

Mare
postitatud 20.10.2022 18:59

Väga ilusad kooģid

Kerli
postitatud 06.05.2018 20:18

Valmis!

Pille
postitatud 07.05.2018 15:16

Väga ilusad, Kerli! Aitäh jagamast!

Mimm
postitatud 08.02.2019 11:54

Ahjust välja võttes vajub kohevus ära, järgi jäävad vaid plönnid

Kerli
postitatud 18.01.2024 07:49

Täpselt sama mure!!! Ei saa aru mida valesti teen??

Kerli
postitatud 18.01.2024 07:50

Kas keegi oskab öelda mida ma valesti teen?

Mima
postitatud 24.01.2024 16:08

liiga kuum ahi ja lühike küpsemisaeg, 150-160' ja küpsetada ca 40 min., ahju ust mitte mingil juhul vahepeal avada, peale ahjust väljavõtmist kõigile augud sisse sinna kust hiljem täidad, et aur välja pääseks