Keedukreem ehk Crème Pâtissière

Mina teen keedukreemi selle retsepti järgi, kasutades jahu asemel tärklist. Sellest kogusest saab piisavalt keedukreemi ühe korraliku Napoleoni koogi jaoks või kahe marjapiruka jaoks.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1.5 l piima

6 muna

300 g suhkrut

100 g maisitärklist

2 tl vanillisuhkrut

2 sl konjakit või brändit

75 g toasooja võid

Valmistamine

Kuumuta piim potis ettevaatlikult keemiseni. Samal ajal vahusta munad teises kausis suhkru ja maisitärklisega kohevaks.

Tempereeri munavaht, lisades sinna vahustamise ajal paar kulbitäit kuuma piima. Siis kalla munavaht potti ja kuumuta muna-piimasegu pidevalt segades, kuni kreem pakseneb (NB! Maisitärklis vajab paksenemiseks tugevat kuumutamist).

Tõsta pott tulelt, sega juurde konjak või brändi. Lase 5 minutit jahtuda, siis klopi vähehaaval juurde või. Lase kreemil jahtuda.

LISA KOMMENTAAR

Cousinella
postitatud 30.11.2011 11:22

Üks ideaalsemaid keedukreeme - tärklis jahu asemel muudab kreemi kergeks, muna läheb ka vähem (vanaema teeb sama koguse kreemi 8 munaga). Põhja kipub tõesti kõrbema!

Me
postitatud 04.11.2012 14:45

Tegin ka selle retsepti järgi keedukreemi, kasutades maisitärklist. Unustasin küll vanillisuhkru lisamata, kuid lõpptulemus jäi vaatamata sellele väga maitsev ning meeldiv.

Märt
postitatud 04.08.2013 11:16

Pakuks veidi teistsugused kogused (eile testisin, tuli mustika tordi vahele ideaalne) 0,5l piima 4 supilusikatäit jahu (väikese kuhjaga) 4 muna 0,5 klaasi suhkrut 1 teelusikatäis vaniljesuhkrut 0,5 pakki võid (ca 100gr) 1) jahu sega sortsu piimaga, ülejäänud piim lase (paksu põhjaga potis) keema tõusta 2) sega 4 muna suhkruga (ei ole vaja vahustada) 3) vala jahu munade hulka 4) vala sorts kuuma piima munade hulka (sega vispliga, et poleks jahu tükke) 5) vala kogu muna kuuma piima sisse NB! Vispelda!!! Vispelda kogu aeg keema tõusmiseni. Ei tohi põhja lasta! 6) Jahuta kreem toatemperatuurini (nt vesivannil) 7) vispelda kreemi sisse toasoe või. Võib vesivannile jahtuma jätta. Naudi!

Markus Kuusmann
postitatud 29.08.2013 23:00

Väga hea kreem!

Liis
postitatud 04.11.2015 12:20

mis tähendab antud kontekstis tempereerimine?

Pille
postitatud 04.11.2015 13:48

Liis, tekstis on nii: <p><em>Tempereeri munavaht, lisades sinna vahustamise ajal paar kulbitäit kuuma piima.</em></p> <p>Kui Sa kallaksid kogu kuuma piima korraga munavahu hulka, läheks Sul munavaht tükki kuna muna hüübiks. Selleks tulebki tempereerida ehk siis tasahaaval munad kuumusega harjutada. </p>

Ingrid R
postitatud 13.01.2017 11:46

<p> Nii lihtne ja meeldiv kreemi valmistada! Tegin täpselt õpetuse järgi pool kogust. </p> <p> Mul valmis kreem üsna kiirelt, u 10 minutiga kõik tegevused kokku, kuigi olen väga aeglane, mis puudutab kookide-magustoitude valmistamist (eriti esimest korda). </p> <p> Kasutasin paksupõhjalist potti ja induktsioonpliiti kuumusel 6/9, 7/9 oleks juba liiast olnud. Samal ajal kui piim soojenes vahustasin munad ja lisasin ülejäänu, samal ajal edasi vahustades ja tempereerides. Piima hulka segu valades vahustasin mikseriga mõnda aega edasi, et tükke ei tekiks ning u 2 minutit hiljem kadus kiirelt vaht, kreem paksenes ja oligi valmis - hurraa! :) Ei mingit 30 minutit. </p> <p> Konjak ning või said ka lõpuks lisatud ja konjakit panin sutsu rohkem, et maitset oleks tunda (ilmselt sõltub see tõesti konjakist endast):) </p> <p> Julget ettevõtmist! </p>

Eve
postitatud 14.11.2017 13:03

Selle retsepti järgi tuli mul suur kausitäis vedelat plöga. Teiste retseptidega võrreldes on siin tohutu kogus piima, mis tavaliselt on 300-500 ml. Mina seda retsepti küll ei soovita.

Pille
postitatud 14.11.2017 15:29

Eve, kurb, et retsept ei õnnestunud, aga kuna olen seda retsepti ise kasutanud aastaid, siis retsepti küll süüdistada ei saa, viltu läks midagi muud. Kas Sa kuumutasid kastet korralikult? Maisitärklis vajab korralikku kuumutamist, et see pakseneks. Koos kuue munaga, mis kuumutades kalgenduvad ja maisitärklisega, mis paksendab, ei saa see kaste lihtsalt vedelaks jääda.

Janika
postitatud 24.01.2018 15:36

Väga hea kreem.

Margit
postitatud 14.03.2018 19:13

Ei tea mis põhjusel tuli plöga kuid olen selle retsepti järgi mitmeid kordi teinud ja tuleb hea kerge kreem ja 1.5 liitrit on parasjagu vähemaga tuleks kook kuiv

Gettrin
postitatud 05.05.2019 16:37

Mina olen ka mitmeid kordi teinud ja väga väga hea kreem on!!

Tiina
postitatud 02.09.2019 18:34

Maitsev kreem, tuli kenasti välja, sai isegi ehk liiga paks. Kasutasin segamiseks elektrilist visplit, nii oli kindel, et ei lähe põhja ega kee üle.

Kaits
postitatud 02.01.2021 16:57

Kasutasin kartulitårklist maisitårklise asemel ja maitse on ikka nagu øø ja påev :(

Birgit
postitatud 14.11.2022 20:28

Väga hea ja lihtne kreem. Mina isiklikult panin vaid pool suhkrukogusest, ja leidsin et oli siiski väga magus. Kuid see muidugi oleneb kuidas kreemi serveerida. Igatahes, soovitan väga!

Merle
postitatud 30.12.2023 15:34

Kas võib kasutada kartulitärklist?