1.5 l piima
6 muna
300 g suhkrut
100 g maisitärklist
2 tl vanillisuhkrut
2 sl konjakit või brändit
75 g toasooja võid
Kuumuta piim potis ettevaatlikult keemiseni. Samal ajal vahusta munad teises kausis suhkru ja maisitärklisega kohevaks.
Tempereeri munavaht, lisades sinna vahustamise ajal paar kulbitäit kuuma piima. Siis kalla munavaht potti ja kuumuta muna-piimasegu pidevalt segades, kuni kreem pakseneb (NB! Maisitärklis vajab paksenemiseks tugevat kuumutamist).
Tõsta pott tulelt, sega juurde konjak või brändi. Lase 5 minutit jahtuda, siis klopi vähehaaval juurde või. Lase kreemil jahtuda.
Üks ideaalsemaid keedukreeme - tärklis jahu asemel muudab kreemi kergeks, muna läheb ka vähem (vanaema teeb sama koguse kreemi 8 munaga). Põhja kipub tõesti kõrbema!
Tegin ka selle retsepti järgi keedukreemi, kasutades maisitärklist. Unustasin küll vanillisuhkru lisamata, kuid lõpptulemus jäi vaatamata sellele väga maitsev ning meeldiv.
Pakuks veidi teistsugused kogused (eile testisin, tuli mustika tordi vahele ideaalne) 0,5l piima 4 supilusikatäit jahu (väikese kuhjaga) 4 muna 0,5 klaasi suhkrut 1 teelusikatäis vaniljesuhkrut 0,5 pakki võid (ca 100gr) 1) jahu sega sortsu piimaga, ülejäänud piim lase (paksu põhjaga potis) keema tõusta 2) sega 4 muna suhkruga (ei ole vaja vahustada) 3) vala jahu munade hulka 4) vala sorts kuuma piima munade hulka (sega vispliga, et poleks jahu tükke) 5) vala kogu muna kuuma piima sisse NB! Vispelda!!! Vispelda kogu aeg keema tõusmiseni. Ei tohi põhja lasta! 6) Jahuta kreem toatemperatuurini (nt vesivannil) 7) vispelda kreemi sisse toasoe või. Võib vesivannile jahtuma jätta. Naudi!
Väga hea kreem!
mis tähendab antud kontekstis tempereerimine?
Liis, tekstis on nii: <p><em>Tempereeri munavaht, lisades sinna vahustamise ajal paar kulbitäit kuuma piima.</em></p> <p>Kui Sa kallaksid kogu kuuma piima korraga munavahu hulka, läheks Sul munavaht tükki kuna muna hüübiks. Selleks tulebki tempereerida ehk siis tasahaaval munad kuumusega harjutada. </p>
<p> Nii lihtne ja meeldiv kreemi valmistada! Tegin täpselt õpetuse järgi pool kogust. </p> <p> Mul valmis kreem üsna kiirelt, u 10 minutiga kõik tegevused kokku, kuigi olen väga aeglane, mis puudutab kookide-magustoitude valmistamist (eriti esimest korda). </p> <p> Kasutasin paksupõhjalist potti ja induktsioonpliiti kuumusel 6/9, 7/9 oleks juba liiast olnud. Samal ajal kui piim soojenes vahustasin munad ja lisasin ülejäänu, samal ajal edasi vahustades ja tempereerides. Piima hulka segu valades vahustasin mikseriga mõnda aega edasi, et tükke ei tekiks ning u 2 minutit hiljem kadus kiirelt vaht, kreem paksenes ja oligi valmis - hurraa! :) Ei mingit 30 minutit. </p> <p> Konjak ning või said ka lõpuks lisatud ja konjakit panin sutsu rohkem, et maitset oleks tunda (ilmselt sõltub see tõesti konjakist endast):) </p> <p> Julget ettevõtmist! </p>
Selle retsepti järgi tuli mul suur kausitäis vedelat plöga. Teiste retseptidega võrreldes on siin tohutu kogus piima, mis tavaliselt on 300-500 ml. Mina seda retsepti küll ei soovita.
Eve, kurb, et retsept ei õnnestunud, aga kuna olen seda retsepti ise kasutanud aastaid, siis retsepti küll süüdistada ei saa, viltu läks midagi muud. Kas Sa kuumutasid kastet korralikult? Maisitärklis vajab korralikku kuumutamist, et see pakseneks. Koos kuue munaga, mis kuumutades kalgenduvad ja maisitärklisega, mis paksendab, ei saa see kaste lihtsalt vedelaks jääda.
Väga hea kreem.
Ei tea mis põhjusel tuli plöga kuid olen selle retsepti järgi mitmeid kordi teinud ja tuleb hea kerge kreem ja 1.5 liitrit on parasjagu vähemaga tuleks kook kuiv
Mina olen ka mitmeid kordi teinud ja väga väga hea kreem on!!
Maitsev kreem, tuli kenasti välja, sai isegi ehk liiga paks. Kasutasin segamiseks elektrilist visplit, nii oli kindel, et ei lähe põhja ega kee üle.
Kasutasin kartulitårklist maisitårklise asemel ja maitse on ikka nagu øø ja påev :(
Väga hea ja lihtne kreem. Mina isiklikult panin vaid pool suhkrukogusest, ja leidsin et oli siiski väga magus. Kuid see muidugi oleneb kuidas kreemi serveerida. Igatahes, soovitan väga!
Kas võib kasutada kartulitärklist?
Keedukreem ehk Crème Pâtissière
Mina teen keedukreemi selle retsepti järgi, kasutades jahu asemel tärklist. Sellest kogusest saab piisavalt keedukreemi ühe korraliku Napoleoni koogi jaoks või kahe marjapiruka jaoks.