Merekultuuriaasta 2016: AHVEN

2016 oli merekultuuriaasta ning selle raames tutvustas Nami-Nami iga kuu oma lugejatele ühte Eesti kala ning jagab retseptisoovitusi. Veebruarikuu kalaks oli ahven!

Ahven on ahvenlaste sugukonda (Percidae) ahvena perekonda (Perca) kuuluv röövkala. Ahven on levinud pea kogu Euraasias (v.a. Itaalia, Island, Norra, Šotimaa ja Pürenee poolsaar; Venemaal ei leidu ahvenat nt Amuuri jõgikonnas), Eestiski on ahven väga laialdase levikuga - haugi kõrval üks levinuim kalaliik. Elab järvedes (92% Eesti järvedest!) , jõgedes, tiikides, lahtedes ja riimvetes. Mõnedes meie soo- ja metsajärvedes on ahven ainus kalaliik.

Levinud kalana on ahvenal ka palju rahvapäraseid nimetusi, neist levinuimad ilmselt "ahvenas" ja "vops". Kagu-Eestis kutsutakse ahvenat "ahun, ahunas", väikeseid ahvenaid on kutsutud "ahvenakirp, ahvenalutt", Saaremaal "rulku"; Võrtsjärve kandis "moks". Inglise keeles on ahven perch, prantsuse keeles perche, saksa keeles Barsch, rootsi keeles abborre.

Ahven on kena ja värvikirev kala. Ahvena keha on jässakas, külgedelt lamenenud. Ahvenal on suured oranžid silmad, rohekaskollased küljed ja oliivi- või mustjasroheline selg ning valkjas-hõbedane kõht; ahvena küljel on 5-8 tumedat püstvööti. Uimed on samuti kirjud - ahvena kõhu-, saba- ja pärakuuimed on erkpunased, oranžid või erkkollased: rinnauimed kollased, eesmine seljauim sinakashall, tagumine rohekaskollane. Ahvena täpne värvigamma erineb veekoguti, nt turbavetest püütud ahvenad on tumedamad. 

Kala suurus oleneb vanusest, emased kasvavad isastest kiiremini ja elavad kauem. Meie vetes on aastane ahven enamasti 6-7 cm pikk ja kaalub vaid 2-3 g; kolmeaastane ahven on u 15 cm pikk ja kaalub 28-37 g, viieaastane 19-20 cm pikk ja kaalub 80-110 g; seitsmeaastane u 25 cm ja kaalub 170-240 g. Poolekilone ahven on umbes 10 a vana ja kolmveerandkilone-kilone umbes 15 a vana. Eesti vetes kasvab ahven kõige kiiremini Peipsi järves - sealsed viieaastased pelagiaaliahvenad võivad kaaluda kuni 250-300 g. Meie kõige suurem - 2,8 kg kaalunud ahven püüti Peipsi järvest 1964. aastal, maailmarekordi tiitlit kannab aga 1941. a. Soomes püütud 2,6 kilone ahven. 

Ahvena järgi on vanad eestlased ilma ennustanud.

Rahvapärimuses viitab keskmisest erksam rinna-, kõhu- ja sabauimede värv tavaliselt külmema talve tulekule. Tagumisel seljauimel on sinakasmust laik - mida suurem ja tumedam antud laik, seda külmemat talve oli oodata :)

Ahven ei kuulu looduskaitse alla. Eesti peetakse ahvenat tänapäeval väga maitsvaks ja hinnatud kalaks ning seda püütakse toidulauale aastaringselt. Eriti kõrgelt hinnatakse suitsutatud ahvenat (fotol all), aga ahvenat saab ka praadida, hautada, keeta. 

Nami-Nami soovitab järgmisi ahvenaretsepte:

Loe veel:

Artikkel valmis merekultuuriaasta raames:

Hea Nami-Nami lugeja! Mida Sina ahvenast teha armastad? Jäta vastus kommentaaridesse!

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 22.02.2016 09:39 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Pille
postitatud 08.02.2016 18:53

Minu isiklikuks lemmikuks on lihtsalt praetud ahvenafileed, aga proovin siis tänavu muid roogi ka proovida :)

Tiguteek
postitatud 11.02.2016 15:20

<p>Ahven on kodumaistest kaladest minu lemmik nr.1. Vaatamata sellele, et tal on väga teravad soomused ja luud ja tema puhastamine on kõike muud kui rõõm, on tema valge liha kalasõbrale suur maitseelamus. Ma olen küll kuulnud, et hästi pidi toimima survepesuga soomuste eemaldamine- peab proovima, siis on see ainuke ebameeldiv osa ahvena juures ka lahendatud.</p> <p>Meie pere on põhiliselt maiustanud Peipsi järve ja teiste sealkandi väikeste järvede ahvenatega. See on minu subjektiivne arvamus, kuid mulle tundub Peipsi järve ahven olema kõige maitsvam. Armastan ma teda just preatult, ei pea suurt suitsuahvenast. Kui ma miskit üldse Eestist eemal olles igatsen, on need pisikesed tervelt praetud ahvenad, mida saab paraku üha harvem, sest meie isiklik kalamees on soliidsesse ikka jõudnud ja enam igal vabal momendil järve peale ei lähe :)</p> <p>Küll aga olen ma Saksamaal näinud müügil ahvenafileed, millel on märge, püütud Euroopa Liidus ja miskipärast olen kindel, et need kalad tulevad just Eestist :)</p>

Kaare
postitatud 11.02.2016 18:16

Minul seostub ahven eelkõige just suitsuahvenaga ja juba lapsepõlvest mäletan neid ahjus rippumas. Soe suitsuahven ja suvi, mmm. <p>Käisin lapsena ise ka tihti kalal ja kui viitsisin vihmaussi konksu otsa ajada, oli ahven kiirelt käes. Ilus kala, arvasin juba siis. Mõnikord sai kass ahvena endale, mõni suurem sai ka vanaema abiga pannil võis praetud. </p> <p>Praegu satub meie lauale kõige sagedamini Peipsi ahven, sest abikaasa armastab just seal kalal käia. Tavaliselt ei hakka värske kalaga pikalt jändama, ikka viskame kuumale pannile või sisse särisema. </p>

Zapxpxau
postitatud 11.02.2016 18:41

Tegin täna just ahjus ahvenaid. Tervena võid, sidrunit ja peterselli täis toppida ja ahju, kuskil 15-20 minutit.

Taimi Kruusma
postitatud 12.02.2016 07:47

Kui suurem ahven ja selle fileed paneerida ja praadida, see on luksuslikult maitsev, eriti kui kalamees äsja merest need ahvenad toonud :)

Krystelle
postitatud 12.02.2016 08:15

Fileed õlletainasse ja pannil krõbedaks!

Silja Laht
postitatud 12.02.2016 21:12

Mina sain elu parima ahvena möödunud suvel. Istusime perege sumedal suveõhtul terrassil ja nautisime jahedat valget veini kui meie juurde tuli naabrimees kausitäie kuumade suitsuahvenatega. Olid päeval merest püütud ja saak oli olnud üle ootuste hea :)

Vernanda
postitatud 14.02.2016 21:35

mulle meeldib ka suitsuahven. ja siiani tuleb meelde see aeg, kui sai neid "punkti" viidud, nüüd aja tikutulega taga:(