Kala söömisega depressiooni vastu?

Kala peetakse iseenesestmõistetavalt tervisliku toitumise osaks. Agatha Christie kirjutas Hercule Poirot’ hommikuti  kala sööma, et turgutada oma halle ajurakukesi. 

Depressioon on tõsiselt inimese töövõimet, elukvaliteeti ja igavpäevaste toimetustega hakkamasaamist mõjutav haigus, mille käes kannatab maailmas hinnanguliselt ca 350 miljonit inimest. See on põhjus, miks otsitakse depressiooni kujunemise seoseid toitumise ja elustiiliga, mida õnnestuks kasutada ennetustöös.  

Varasemad üksikud uuringud on andnud vastuolulisi tulemusi. Hiina teadlased on aga teinud tänuväärset tööd ja metauuringuga hinnanud kala söömise ja depressiooni seoseid 26 uuringu ja neis osalenud enam kui 150000 isiku põhjal.  Metauuringu tulemustest võib järeldada, et rohke kala söömine võib  aidata depressiooni ennetada. Täpsemalt vähendas rohke kala söömine depressiooniriski keskmiselt 17% , seda siiski ainult eurooplaste puhul. Kala söömise depressiooni ennetav seos kehtis nii meestel kui naistel, vastavalt vähenes depressioonirisk 20% ja 16%. Tegemist on esialgu küll vaid korrelatsiooni, mitte põhjusliku seosega ja on võimalik, et kalasööjad teevad ka ülejäänud toitumise ja elustiili osas tervislikumaid valikuid ning on seetõttu parema vaimse tervisega. 

Igatahes on see järjekordne põhjus kala osakaalu menüüs pigem suurendada kui vähendada.

Allikas: http://jech.bmj.com/content/early/2015/08/21/jech-2015-206278.full

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 18.09.2015 08:39 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Mare Tamm
postitatud 22.04.2018 21:50

Depressiooni mul pole, aga kala armastan. Soolasin siiga, lastele tegin ahjuforelli majoneesi ja mugulsibulaga. Omale karpkala ahjupotis või tilli ja vahukoorega. Emale said forelli rasvased kõhuääred-soolasin ja soolasiiga ka. Isale maiuseks kalapead peale muu hea kraami.