Jõuluhalg ehk bûche de Noël, samm-sammult

Jõuluhalg ehk bûche de Noël on traditsiooniline prantslaste pühadetort, mis klassikaliselt koosneb heledast rullikeeratud biskviidist ja seda täitvast šokolaadikreemist. Viimane  on sageli maitsestatud alkoholiga. Levinud on ka viis, mil täidises on suhkrustatud kastanitest tehtud kreem.

Pealt katab torti alati tume kreem (tihti šokolaadi-võikreem), ning mahalangenud puutüve meenutavat torti ehivad lustakad beseeseenekesed.

Kuigi tordi väljanägemine on  suhteliselt piiratud reeglitega paigas, võib iga küpsetaja valida enda maitse järgi rullbiskviidi retsepti ning sellest jõuluhalu valmistada. Seega valmista tort nii:

1. Vali endale meelepärane rullbiskviidiretsept ja katmiseks  kreemi retsept

Sobiva retsepti valimisel peaks silmas pidama järgmisi aspekte:

  • vali biskviittainaga retsept, beseerullid jäta mõneks muuks korraks
  • vali hästi koospüsiva rulli retsept – liiga rohke või erikomponendilise täidisega retsept ei pruugi ilusti toimida
  • vali pigem selline retsept, mille täidis ei vajaks tarretamist želatiini või agar-agariga
  • vali kattekreemiga harmoneeruv retsept- šokolaadikreemiga sobivad hästi kokku näiteks marjad: kirsid, mustsõstrad, vaarikad; erinevad moosid; alkoholiga või kohviga (šokolaadi)kreemid. Aga näiteks kohupiimakreemid mitte nii väga.

Vali näiteks üks nendest rullbiskviidiretseptidest:

Katmiseks sobib hästi üks järgnevatest kreemidest:

2. Valmista rullbiskviit:

Tee retsepti järgi rullbiskviit, lase pärast täidisega rullikeeramist tunnikene-kaks seista, et täidise niiskus imbuks biskviiti ning jõuluhalu kokkupanemisel rull ilusti koos püsiks.

3. Tee beseeseenekesed:

Umbes 20 seenekest (seega ühe tordi kaunistamiseks võib kogust poolitada, kuigi beseeseened on niisama söömiseks ka toredad):

                2 munavalget

                120 g suhkrut

                soovi korral pealepuistamiseks kakaod

                ühendamiseks 100 g tumedat šokolaadi

 

Valmista beseemass selle õpetuse järgi, et saaksid tugeva besee, mis hästi oma kuju hoiab. Pane beseemass pritskotti ja pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile seenemütsikesed ning seenejalad. Mütsikesed võiksid olla kuni 3 cm läbimõõdus, jalakesed 1-2cm läbimõõdus ja pikad.

Kuna seenemütsidele kipuvad jääma teravad tipud, tee sõrm veega märjaks ning silu märja sõrmega mütside tipud lamedaks. Soovi korral raputa nüüd sõela abil veidi kakaod beseemütsidele.

Küpseta 120*C ahjus umbes 45 minutit ja lase siis jahtuda.

 

 

Jahtunud beseed liida sulatatud šokolaadi abil kokku. Esmalt lõika beseest jalakesed pealt siledaks. Siis sulata ning tempereeri (loe siit!) šokolaad. Pintselda beseemütside alumised küljed sulašokolaadiga , siis suru õrnalt külge jalakene. Pane seenekene kuivama (näiteks minimuffinipanni aukudesse, beseemütsike allpool) ja korda eelnevat kõikide beseemütside-jalakestega.

 

Beseed võid kuni nädal aega enne tordi tegemist valmis teha, hoia neid seljuhul õhukindlas karbis, et niiskus ligi ei pääseks! Seenekesteks kokku „kleepida“ ja tordile asetada võiksid aga veidi aega enne serveerimist.

 

4. Valmista kreem vastavalt retseptile.

Valmista kreem vahetult enne jõuluhalu kokkupanemist, siis on kreemi konsistents biskviidi katmiseks hea.

 

5. Pane jõuluhalg kokku:

Võta tordialus (kasutasin 30cm läbimõõduga alust), millele koogi teha tahad. Lõika diagonaalis rullbiskviidilt mõlemad otsad ära ning aseta need rullbiskviidi külgedele lõikepool vastu rulli- nendest moodustuvad oksad.

Kata saadud kujund kreemiga.

Et tort meenutaks puud, tõmba kahvli abil kreemile muster – piki rullbiskviiti, aeg-ajalt "oksakohti" sisse joonistades.

 

 

6. Valmis jõuluhalg kaunista vahetult enne serveerimist beseeseenekestega (kui kook pikalt seisma peab, võivad kreemi peal olevad beseed niiskeks minna ja seenekesed ära murduda), soovi korral ka mõne pohlamarjaga või rohelisest martsipanist voolitud puulehekesega.

Halu külge käivad beseeseened saad õrnalt kreemi sisse vajutada, kui soovid mõnda seent halust eemale panna, määri seenejala alla veidi sulašokolaadi, mis tahenedes seene alusele kinnitab.

Viimasena sõelu peale veidi tuhksuhkrut, et saavutada „õrna lumekattega“ tort.

7. Serveeri

Maitsvaid pühi! :)

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 22.12.2015 21:25 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Karima
postitatud 23.12.2015 10:26

Nüüdseks olen söönud mitmeid erinevaid halge. Nii zeleeritud moussidega v sokolaadikreemiga, ka külmutatud halgu. Rullbiskviit on rullbiskviit :) Ise olen ka teinud.

Pille
posted on 23.12.2015 10:27

Seda ma kahlustasin, ikkagi prantslanna ju natuke, Karima :)

Merike Veidental
postitatud 23.12.2015 11:13

Näeb kena välja! Kauneid pühi!:-)

Valerie Ohata
postitatud 23.12.2015 11:27

Abikaasa Motoki Ohata tehtud jõuluhalg ja pilt. Piparkoogi kuused ja redel ka käsitsi tehtud:

Ele Reier
postitatud 23.12.2015 12:29

Kui tore! Jälle targem :)

KairitM
postitatud 23.12.2015 13:02

Meil oli eelmisel aastal selline:

Helle Gaponenko
postitatud 23.12.2015 13:05

Teen vana-aasta õhtuks!!

Helin Noor
postitatud 23.12.2015 18:50

Kunagi ennemuistsel ajal oli mingi hitt-kook, mida pidi tellima, oli ka selline halukujuline, küll heledam, kihid olid, moos ja kohupiimavaht oli ka vahel. Väga maitsev oli, Ei suuda meenutada täpset nime ja kuskohast tellida sai. :)

Annika K
postitatud 24.12.2015 09:16

Tänud, mõtisklesingi jõuluhalu retsepti üle (kuigi tänavu vist ikka küpsetamiseni ei jõua).

Silva Paimets
postitatud 04.01.2016 23:08

Kuna 26 .12 on mu tütre sünnipäev siis tegin talle üllatuseks jõuluhalu,sai väga maitsev ka tütar kiitis.Õnnestus täielikult!

Karen Tailor
postitatud 30.12.2020 14:49

Jah, olen teinud Jõuluhalgu :)