Pealt katab torti alati tume kreem (tihti šokolaadi-võikreem), ning mahalangenud puutüve meenutavat torti ehivad lustakad beseeseenekesed.
Kuigi tordi väljanägemine on suhteliselt piiratud reeglitega paigas, võib iga küpsetaja valida enda maitse järgi rullbiskviidi retsepti ning sellest jõuluhalu valmistada. Seega valmista tort nii:
Sobiva retsepti valimisel peaks silmas pidama järgmisi aspekte:
Tee retsepti järgi rullbiskviit, lase pärast täidisega rullikeeramist tunnikene-kaks seista, et täidise niiskus imbuks biskviiti ning jõuluhalu kokkupanemisel rull ilusti koos püsiks.
Umbes 20 seenekest (seega ühe tordi kaunistamiseks võib kogust poolitada, kuigi beseeseened on niisama söömiseks ka toredad):
2 munavalget
120 g suhkrut
soovi korral pealepuistamiseks kakaod
ühendamiseks 100 g tumedat šokolaadi
Valmista beseemass selle õpetuse järgi, et saaksid tugeva besee, mis hästi oma kuju hoiab. Pane beseemass pritskotti ja pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile seenemütsikesed ning seenejalad. Mütsikesed võiksid olla kuni 3 cm läbimõõdus, jalakesed 1-2cm läbimõõdus ja pikad.
Kuna seenemütsidele kipuvad jääma teravad tipud, tee sõrm veega märjaks ning silu märja sõrmega mütside tipud lamedaks. Soovi korral raputa nüüd sõela abil veidi kakaod beseemütsidele.
Küpseta 120*C ahjus umbes 45 minutit ja lase siis jahtuda.
Jahtunud beseed liida sulatatud šokolaadi abil kokku. Esmalt lõika beseest jalakesed pealt siledaks. Siis sulata ning tempereeri (loe siit!) šokolaad. Pintselda beseemütside alumised küljed sulašokolaadiga , siis suru õrnalt külge jalakene. Pane seenekene kuivama (näiteks minimuffinipanni aukudesse, beseemütsike allpool) ja korda eelnevat kõikide beseemütside-jalakestega.
Beseed võid kuni nädal aega enne tordi tegemist valmis teha, hoia neid seljuhul õhukindlas karbis, et niiskus ligi ei pääseks! Seenekesteks kokku „kleepida“ ja tordile asetada võiksid aga veidi aega enne serveerimist.
Valmista kreem vahetult enne jõuluhalu kokkupanemist, siis on kreemi konsistents biskviidi katmiseks hea.
Võta tordialus (kasutasin 30cm läbimõõduga alust), millele koogi teha tahad. Lõika diagonaalis rullbiskviidilt mõlemad otsad ära ning aseta need rullbiskviidi külgedele lõikepool vastu rulli- nendest moodustuvad oksad.
Kata saadud kujund kreemiga.
Et tort meenutaks puud, tõmba kahvli abil kreemile muster – piki rullbiskviiti, aeg-ajalt "oksakohti" sisse joonistades.
6. Valmis jõuluhalg kaunista vahetult enne serveerimist beseeseenekestega (kui kook pikalt seisma peab, võivad kreemi peal olevad beseed niiskeks minna ja seenekesed ära murduda), soovi korral ka mõne pohlamarjaga või rohelisest martsipanist voolitud puulehekesega.
Halu külge käivad beseeseened saad õrnalt kreemi sisse vajutada, kui soovid mõnda seent halust eemale panna, määri seenejala alla veidi sulašokolaadi, mis tahenedes seene alusele kinnitab.
Viimasena sõelu peale veidi tuhksuhkrut, et saavutada „õrna lumekattega“ tort.
Maitsvaid pühi! :)
Nüüdseks olen söönud mitmeid erinevaid halge. Nii zeleeritud moussidega v sokolaadikreemiga, ka külmutatud halgu. Rullbiskviit on rullbiskviit :) Ise olen ka teinud.
Seda ma kahlustasin, ikkagi prantslanna ju natuke, Karima :)
Näeb kena välja! Kauneid pühi!:-)
Abikaasa Motoki Ohata tehtud jõuluhalg ja pilt. Piparkoogi kuused ja redel ka käsitsi tehtud:
Kui tore! Jälle targem :)
Meil oli eelmisel aastal selline:
Teen vana-aasta õhtuks!!
Kunagi ennemuistsel ajal oli mingi hitt-kook, mida pidi tellima, oli ka selline halukujuline, küll heledam, kihid olid, moos ja kohupiimavaht oli ka vahel. Väga maitsev oli, Ei suuda meenutada täpset nime ja kuskohast tellida sai. :)
Tänud, mõtisklesingi jõuluhalu retsepti üle (kuigi tänavu vist ikka küpsetamiseni ei jõua).
Kuna 26 .12 on mu tütre sünnipäev siis tegin talle üllatuseks jõuluhalu,sai väga maitsev ka tütar kiitis.Õnnestus täielikult!
Jah, olen teinud Jõuluhalgu :)