Suured beseepallid (nn šveitsi meetodil)

Beseesid võib valmistada kolmel moel: itaalia (kuum suhkrusiirup lisatakse munavalgevahule), prantsuse (peenike suhkur lisatakse jaokaupa munavalgevahule) ja šveitsi (suhkur ja munavalged kuumutatakse kuumaveevanni kohal, neid samal ajal vahustades). Need suured 'beseepallid' on valmistatud šveitsi meetodil. Šveitsi besee on stabiilsem, kui prantsuse besee.

Kogus
12 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

3 toasooja suurt munavalget

175 g peeneteralist suhkrut

Valmistamine

Pane munavalged ja suhkur kuumakindlasse kaussi ning aseta see poti kohale, mille põhjas keeb paar cm vett.

Vahusta munavalged ja suhkur kuumaveevanni kohal paksuks ja tugevaks, läikivaks vahuks. Vahusta seni, kuni näpuga katsudes vaht tuline tundub. (Suhkrutermomeeter peaks näitama vahu temperatuuriks 50 Celsius).

Seejärel tõsta kauss tulelt ära ning jätka vahustamist, kuni see on jahtunud ja õhulisemaks muutunud.

Võta kahe supilusika abil beseesegu ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Küpseta 120-kraadises ahjus tund aega, siis keera ahi kinni ja jäta beseed ahju jahtuma. Peaksid saama väljast rabedad, aga seest veidi vahukommised beseeküpsised.

  • Kui soovid seest kuivi beseesid, siis küpseta veidi kauem ja veidi madalamal temperatuuril (nt 1,5 tundi 100-kraadises ahjus).
LISA KOMMENTAAR

Tullia
postitatud 03.11.2009 09:09

Õnnestusid suurepäraselt! Pallideks vormimist peaks aga harjutama, sest jäid üsna sarvilised.

hexy
postitatud 22.03.2010 18:46

Pean teinekord täpsemalt kraadidest ja küpsetusajast kinni pidama, esimene pannitäis ei tulnud just kõige parem, teine pannitäis oli päris hea.

Maimu
postitatud 29.01.2017 12:35

Ok kui head tulid!

Meringue
postitatud 05.04.2020 15:16

Imehead! Vaht jõudis õige temperatuurini üllatavalt kiirelt, see-eest jahutamine võttis parasjagu aega. Minul jahutamisega vaht oluliselt õhulisemaks ei muutunud, seega olin veidi mures, aga lõpptulemus oli täpselt see, mis lootsin. Lisasin beseele ka natuke vanillit. Küpsetasin 100-kraadises ahjus 1,5 tundi ja sain mõnusad suured ja krõbedad beseed.