Nami-Nami jõulukalender 2022

Ka tänavu jagab Nami-Nami toimetus igal detsembrikuu hommikul ühte eriti toredat jõuluideed või -retsepti. Püsige lainel!

Nami-Nami 2022. a. jõulukalendri postitused:

1. detsember - tee endale ise piparkoogi maitseainesegu!

Jõulud ilma piparkoogivürtsideta pole mingid pühad - lõhnadel on tõelise pühademeeleolu loomisel oluline roll. Otsi oma maitseainesahtlist välja jõuluhõngulised vürtsid ja sega need kokku üheks tõeliselt mõnusaks piparkoogimaitseaineks. Sobib ka päkapikusussi sisse ja jõuluvana kingikotti või kasuta pühadeperioodil toiduvalmistamisel. Nami-Namist leiad hulgaliselt ideid piparkoogimaitseaine kasutamiseks. Vaata lähemalt.

 

2. detsember - särtsakas ja põnev köögiviljaroog pühadelauale

Eestlased söövad pühadeperioodil palju liha ja kõiksugu põnevad köögiviljaroad liha kõrvale või selle asemele kuluvad alati ära. Nami-Nami soovitab tänavu pühadeperioodil proovida neid särtsakaid punase kapsa "steike", mis on ahjus krõmpspehmeks küpsetatud. Meeldivad nii omnidele kui ka vegetaarlastele. Kui kasutada kastmes mee asemel vahtrasiirupit, siis sobib see kapsaroog ka veganitele. 

Milline imeline värv pühadelauale, kas pole? 

 

3. detsember - põnev maitsevõi pannkoogi või röstsaia peale:

Lihtsuses peitub võlu. Nami-Nami soovitab proovida "Texas Roadhouse Butter" maitsevõist inspireeritud magusat määrdevõid kaneeli ja meega, mis sobib hästi nii pannkookidele kui röstsaiale, aga miks mitte ka silmaks päkapikkude lemmikpudrule

 

4. detsember - midagi erilist pühadeperioodi brunchi-lauale - Blossa ja toonik:

Kui armastad sõpradega pühadeperioodil brunch'iks kohtuda, siis tänavu serveeri Mimosa-kokteili asemel seda trendikat Blossa & tooniku kokteili. Kuna siin kasutatakse alkoholivaba Blossa glögi, siis sobib jook ka neile, kes peavad pärast autorooli istuma või kes muidu alkoholi ei joo. 

 

5. detsember - tõeliselt jõuluhõnguline "tänavatoit" - verivorstiga hot dog:

Jõulude ajal tahaks verivorsti ja hapukapsast palju ja rohkesti, nii et saaks ikka korralikult isu täis. Nami-Nami soovitab teha jõuluhõngulisi hot dog'e, kus täidiseks on krõbedaks praetud verivorst, praekapsas ja pohla-või jõhvikasinep ja/või pohlamoos. Eriti hästi sobivad siia Maks & Mooritsa Tooma verivorstikesed lambasooles.  :) 

 

6. detsember - värviline amps, mida saavad süüa ka veganid - hummuse-kuusekesed

Eestlaste pühadelaud on väga liharikas, aga Nami-Namist leiad muidugi ka hulgaliselt vegetaarseid pühaderoogi ja veganlikke pühaderoogi. Üheks jõulukalendrisoovituseks on need vahvad värvikirevad "kuusekesed" hummuse ja granaatõunaseemnetega.

7. detsember - mõtle pühadeperioodil ka lindude peale:

Nami-Nami toimetaja Kaare Sova õpetab, kuidas lindudele seemne-rasvapallikesi või -rõngaid teha. Eks me kõik unista valgetest jõuludest, aga paksu lumekihi alt on linnukestel raske toidupoolist leida, nii et meisterda pühadeperioodil midagi ka nende rõõmuks.  

 

8. detsember - küpseta pühadeks üks maitsev piparkoogirull:

Häid koogiretsepte on alati juurde vaja! Nami-Nami soovitab tänavu pühadeks küpsetada üks piparkoogimaitseline rulltort, mille täidises on munalikööriga maitsestatud toorjuustukreem. Retsept siin.

 

9. detsember - maitsev seapraad väiksemale seltskonnale:

Kui pühadelaua taha istub väiksem seltskond, siis 2-3kilost kaelakarbonaadi ahju pista pole mõtet. Nami-Nami soovitab sel juhul proovida hoopis seda põnevat sinepi-aprikoosimoosiglasuuriga seasisefileed

 

10. detsember - need erilised jõulukuu hommikud!

Jõulukuu hommikud on erilised, alati pühadeootust ja -hõngu täis. Nami-Nami soovitab küpsetada neid pontsakaid ja maitsvaid jõulupannkooke.

 

11. detsember - jõuluhõnguline Brita-tort pühadelauale:

Brita-tort on armastatud tort eestlaste pidulaual. Selles jõuluhõngulises versioonis oleme asendanud maasikad pohladega ning lisame pidulikkust karamellikastmega. Imeline!

 

12. detsember - põnev roog verikäkist:

Verikäkist saab teha palju erinevaid roogi. Nami-Nami toimetajad proovisid verikäkilõõtsa - põnevat peekoni- ja õunaviiludega ahjus küpsetatud peaaegu-viilutatud verikäkki. 

 

13. detsember - vahemerelisi värve ja maitseid pühadelauale:

Kui soovid põhjamaistele jõulumaitsetele veidi vaheldust, siis Capri salati aineil saad teha sellise toreda vahemerelise eelroa, mis inspireeritud jõuluvana puna-valgekirjust jalutuskepist - Capri-jõulusalat.

14. detsember - hummuse-kuusekesed olid, nüüd aga hummusepärg:

Enne suuremaid jõulusööminguid võib nautida midagi kergemat. Nami-Nami soovitab pühadehõngu tekitada sellise vahva hummusepärjaga.

 

15. detsember - imetoredad ja väga lihtsad piparkoogikäbid:

Geniaalselt lihtsate piparkoogikäbide valmistamiseks on vaja natuke aega, piparkoogitainast ja tuhksuhkrut. 

 

16. detsember 2022 - vahvad lehttainapirukad:

 

17. detsember - tuletame meelde, kuidas piparkooke kaunistatakse:

 

18. detsember - kiiresti jõuab pidulauale uhke jäätisetort:

Pakume välja lausa kaks erinevat viisi, kuidas tavalist "jäätiseplokki" efektselt serveerida. 

 

19. detsember - vahva suupiste tortiljavrapi kujul:

 

20. detsember - nagu Pavlova, aga pokaali sees: 

Pavlova-tordist inspireeritud pokaalidessert.

 

21. detsember - midagi toredat juustusõpradele - küpsetatud valgehallitusjuust:

Kui seltskonnas on juustusõpru, siis neile meeldiks kindlasti see ahjus küpsetatud valgehallitusjuust põnevate lisanditega. 

 

22. detsember - imeline jõulukaunistus pühadelauale:

Jõululaud on alati eriti pidulikult kaetud. Kui serveerid magustoitu, siis saad lauale meisterdada sellise imekauni salvräti-ingli.

 

 

Tänavust jõulukalendrit toetavad:

 

Loe veel:

Nami-Nami tänavuse jõulukalendri koostas Nami-Nami toimetaja Kaare Sova

Hea lugeja - anna teada ja jaga pilti, kui proovid midagi tänavusest jõulukalendrist. Loosime kõikide proovijate-kommenteerijate vahel välja hulgaliselt häid kokaraamatuid!

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 24.12.2022 20:41 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Margit V.
postitatud 10.12.2022 09:12

Võrratu blogi, oled aastaid või juba kümneid aastaid, meie söögilauda ilmestanud. Rullbiskviidi tegemine on mul lapsepõlvest käpas, kindlasti ka sellepärast, et kodus oli alati mune, suhkrut ja jahu ning kõik marjad oli vaja moosiks keeta, mida koos lindudega ära süüa ei jaksanud. Aga jälle üks idee Sinult juures, sedasi ei olegi veel teinud. Väga põnev piparkoogirull, kohe kõnetas. Aitäh, Pille!

Vike
postitatud 25.12.2022 23:07

Nami-nami advendikalendrist jõudis glasuuritud sea sisefilee meie jõuluõhtusöögile. Väga väga maitsev sai! Õige küpsusastme saavutamiseks kasutasin ka praetermomeetrit, et ei peaks umbkaudu arvama.

Kaja T.
postitatud 02.12.2023 09:44

Tegin mullu piparkoogirulli!