Sõir, pasha ja palju muud ehk kohupiimatoite kevadpühadeks

Peagi tähistatakse kristlikus maailmas kevadpühi. Eestlased on kevadpühade ajal ikka kohupiima söönud, nii et otsustasime kokku koondada valiku Nami-Nami kohupiimaretsepte, mida kevadpühade ajal soovitada sobib.

Sõira ehk kohupiimajuustu tegemine on imelihtne. Mida kuivem ja väherasvasem kohupiim, seda "juustusem" sõir; rasvast kohupiima kasutades saab pehmema sõira, mida saab kenasti leivale määrida. Ricotta ehk vadakukohupiim sõira tegemiseks ei sobi! 

Proovi klassikalist köömnetega sõira, peterselli ja küüslauguga sõira, Vahemere-hõngulist sõira basiiliku, küüslaugu ja päikesekuivatatud tomatitega või siis veidi magusat sõira kuivatatud jõhvikatega:

Pasha ehk magus pressitud/nõrutatud kohupiimadessert on üks armastatuimaid kevadpühadedesserte Eestis. Nami-Namist leiad kõik põhilised pasharetseptid - kuumutatud pasha, kuumutamata pasha, šokolaadipasha ja keedetud munadega pasha:

Pasha kõrvale sobib pakkuda klassikalist pühadesaia kulitšit. Väga hea kulitširetsepti leiad Nami-Namist.

Kui eelistad pehmema tekstuuriga nn pokaalipashasid, siis proovi nt kohupiimakreemi virsikute ja martsipanigakohupiima-kohvimagustoitu, või kerget apelsini-kohupiimakreemi:

Kohupiimakookidest soovitame kardemonihõngulist aprikoosi-kohupiimakooki, rukkipuru-kohupiimakooki ja klassikalist kohupiima-plaadikooki:

Väiksematest kohupiimaküpsetistest kiidab Nami-Nami aprikoosi-kohupiimatäidisega lehttainakoogikesi, vaarakuid ehk sotšnikuid ning muredaid kohupiimaküpsiseid:

Kohupiimast saab teha veel mõnusaid marmelaaditäidisega pallikesi ja lustakaid hiirepoisse ehk lusikakohukesi:

Hea lugeja! Milliseid kohupiimatoite Sina kevadpühade ajal lauale plaanid panna?

Artikkel ilmus Nami-Namis märtsis 2016.

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 31.03.2024 13:39 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Kaie
postitatud 22.03.2016 13:15

Plaanin kindlasti sõira teha, klassikalist köömnetega ning ka erinevate ürtidega maitsestatud. Traditsiooniliselt läheb lauale ka pasha, millist täpsemalt teen peab veel mõtlema. Ilmselt teen ka kohupiimakooki aprikoosi, apelsini vms puuviljalisandiga.

Reet Suviste
postitatud 23.03.2016 07:53

<p>Väga tore, et kohupiimatoidud kokku korjatud.</p><p> Tulin inspiratsiooni otsima ja saingi. Tänades, :)</p>

Katrin
postitatud 23.03.2016 09:31

<p>Sõira pole mitu kuud teinud ja plaanin jälle teha.</p> <p>Magusaks on meil traditsiooniliselt (sest tuleb hästi välja ja maitseb hästi) kohupiimakook virsikutega (lähedane sugulane naminami 'kardemonihõnguline aprikoosi-kohupiimakook').</p>

Merx
postitatud 07.04.2017 16:11

Nii palju häid ideid - aitähh!!!

Kaire Kivi
postitatud 28.03.2021 16:45

Täna tegin juba "prooviks" nami-nami imemaitsvat pashat. Iga aasta minu suurim lemmik ja sööks rahulikult selle üksi ära :)