Kulitš ehk lihavõttesai

Kulitš on Vene ja Ukraina köögis populaarne lihavõttesai, mida süüakse pasha kõrvale.

Laia valikut erinevaid tordikaunistamisvahendeid, sh fotol olevaid suhkrukaunistusi, pakub Dr. Oetker.

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
3 kulitšit
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
u 7 tundi
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

5 dl sooja piima

tubli näputäis safraniniidikesi

200 g võid

1 pakk kuivpärmi (u 12 g)

6 toasooja muna

100 g toasooja hapukoort

275-300 g suhkrut

0,5 tl soola

1 sl purustatud kardemoni

1 tl vanillisuhkrut

1,3-1,5 kg nisujahu

200 g seemneteta (erivärvilisi) rosinaid

riivitud sidruni- või apelsinikoort

Võõp:

250 g tuhksuhkrut

sidrunimahla

Kaunistuseks:

värvilisi nonparelle

Valmistamine

Kuumuta väikeses potis piim soojaks, lisa safran ning lase kümmekond minutit tõmmata.

Sulata või. Kui piim on jahtunud umbes 50 kraadini, vala see suurde, vähemalt 5-liitrisesse kaussi. Lisa kuivpärm, suhkur, sool, jahtunud sulavõi, toasoojad munad, toasoe hapukoor ning maitseained. Sega läbi ning lisa nii palju jahu, et saad hapukoorepaksuse taina (olenevalt jahust u 500-600 g). Kata tainakauss toidukilega ning jäta sooja kohta 2 tunniks kerkima (näiteks sooja praeahju, kus on umbes 35 kraadi sooja).

Sega ülejäänud jahu osade kaupa kerkinud taina hulka. Sõtku kergelt kuni tainas hakkab käe küljest lahti lööma, kuid on veel pehme. Lisa rosinad. Kata tainakauss toidukilega ja tõsta sooja kohta veel 2 tunniks kerkima.

Sõtku kerkinud tainas kergelt läbi ning jaga kolme kõrgesse küpsetusvormi (nt 16 cm läbimõõduga vähemalt 10 cm kõrgused lahtikäivad või pabervormid). Ära tainast enam pealt kinni kata. Lase soojas kohas nii kaua seista kuni vormid on peaaegu täis kerkinud (selleks võib kuluda 1-2 tundi). Küpseta 190-kraadises ahjus 30-35 minutit või seni kuni saia sisse torgatud puutikk kuivaks jääb. Kata saiad vahepeal fooliumiga, sest need pruunistuvad pealt üsna kiiresti, umbes 10-15 minutiga.

Lase vormis jahtuda toatemperatuurini, siis eemalda ettevaatlikult vorm.

Glasuuri jaoks sega tuhksuhkru hulka nii palju sidrunist pressitud mahla, et saad aeglaselt voolava massi. Vala glasuur jahtunud kulitšile ning puista peale värvilisi nonparelle.

Mugandatud Natasha retseptist, mugandas ja pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Kaare
postitatud 07.03.2016 06:44

<p>Aeganõudev küll, aga üldse mitte keeruline teha! </p> <p>Kasutasin metallist tordirõngast (16 cm läbimõõduga, 10 cm kõrge), mis ei käinud lahti. Määrisin vormi võiga, lihtsam oleks olnud kätte saada lahtikäivast vormist või siis, kui oleks ääred küpsetuspaberiga vooderdanud.</p> <p>Õhuline, imelise lõhna ja hea maitsega sai. Sõime kõrvale apelsinimaitselist kohupiimakreemi. Kuigi parim ahjusoojalt, siis õhukindlalt pakituna peaks säilima nädalakese. </p>

Martiina
postitatud 07.03.2016 18:21

Meie perele maitses! Magus, piisavalt "teistmoodi" sai, et sööks hea meelega :)